06 Mart 2016 08:24

İzmir’in ilçelerinde yüzlerce kadın 8 mart etkinliklerinde buluştu

Paylaş

Balçova’da Ekmek ve Gül okuru kadınlar 8 Mart için düzenledikleri etkinlikte bir araya geldi. Çınar Düğün Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi sağlık emekçisi kadınlarla, Alevi Bektaşi Derneği üyesi kadınlar ve Balçova Belediyesi Halk Müziği Korusu da katıldı. Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu kısa bir oyun sergiledi.   

Etkinliğin düzenleyicilerinden Selver Altun Kopan, 8 Mart’ın ortaya çıkışını anlatırken, Dokuz Eylül Üniversitesi SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, “Bizden üç çocuk doğurup vatani hizmetimizi yerine getirmemiz, ülkenin işsizlik oranını düşürmek için iş istemekten vazgeçmemiz, evde oturup börek açmamız, ‘asıl işimiz olan’ ev işçiliğini yerine getirirsek çalışabileceğimiz buyur ediliyor. ‘Annelik en büyük kariyerdir’, ‘kadına şiddet yoktur, algıda seçicilik vardır’ diyorlar. Fetvalar çıkarıp nasıl yaşamamız gerektiğine karar veriyorlar. ‘Savaşa karşı sesiniz çıkmasın’ diyorlar. Kadınlar için müjde diyerek yeni yasalar çıkarıyorlar, yarım gün evde yarım gün işte çalışabilecekmişiz artık. Bize dayatılan bu yaşam biçimine razı olmayacağız, haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz, güvenceli bir yaşam ve barış talebimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.  

‘GÜVENCELİ İŞ BARIŞ DOLU BİR YAŞAM’

Çiğli’nin Harmandalı semtinde kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününe ilişkin Viyan Kadın Korosunun çağrısıyla, “Güvenceli iş, barış dolu bir yaşam hakkımız” talebi ile etkinlik düzenledi.
l yıl önce 8 Mart öncesinde kurulan Viyan Kadın Korosu bu sene 8 Mart’ta kadınlarla bir araya geldi. Sinevizyon gösterimi ile başlayan etkinlikte, kadınlar yün iplerle gerçekleştirdikleri oyunla dertlerini birbirine bağladı, kördüğüm olan iplerin tek başına çözülemeyeceğini dile getirdiler. Viyan Kadın Korosundaki kadınlar da kördüğümü çözebilmek için koro kurduklarını belirtip türkülerini söyledi. Ardından bu ipleri birlikte çözebilmek için hazırladıkları şiirleri gelen kadınlara vererek etkinlikte sadece dinleyici değil, katılımcı olmasını da sağladılar. Etkinlik halaylarla sona erdi. 

KÜRT İLLERİNDE 79 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Bayraklı’da da Yamanlar Cemevi Kadın Kolları ve emekçi kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla etkinlik düzenledi. Cemevi'nde düzenlenen etkinliğe mahalle halkının katılımı yoğun olurken kadınlar etkinliğin düzenlendiği salona, "Kadın cinayetleri politiktir", "Kölelik koşullarında çalışmaya, savaş ortasında yaşamaya hayır" , "İş, barış, özgürlük" gibi taleplerinin yazılı olduğu dövizler astı.  
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan SES İzmir Şube Eş Başkanı Rukiye Çakır, Kürt illerinde yaşanan ölümlere ve kadın emeğinin sömürüsüne dikkat çekerek, "Kürt illerinde 6 ay içerisinde 79 kadın öldürüldü. Savaş şehirlere taşındı. Artık akan kanın durmasını istiyoruz, insanlar ölmeden çözüm bulunsun” dedi. Kadınların üretime katılıp kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini vurgulayan Çakır, güvenceli ve tam zamanlı iş hakkından vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Etkinlik Emek Kadın Korosu'nun şarkıları, şiir dinletisi ve Cemevi Gençlik Kollarının düzenlediği tiyatro gösterimiyle son buldu. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu: Kadınlar varsa aydınlık vardır

SONRAKİ HABER

Elazığ’da 8 Mart: İnadına barış diyeceğiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...