06 Mart 2016 07:40

Kadıköy'de saldırıya uğrayan kadınlar: Barış için, emeğimiz için diz çökmeyeceğiz

İstanbul'da 8 Mart dolayısıyla kadınların gerçekleştirmek istediği miting alanına alınmayan kadınlara, polis saldırdı.

Paylaş

Sinem UĞURLU
Gizem ÖRNEK
İstanbul 

İstanbul’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kadıköy’de yapılmak istenen yürüyüş ve mitingin Valilik tarafından ‘güvenlik’ gerekçesiyle yasaklanmasına rağmen, İskele Meydanında bir araya gelen kadınlara polis plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırdı. Kadınları yerlerde sürükleyerek darbeden polis, küfürler savurarak 4 kişiyi gözaltına aldı. Ancak yüzlerce kadın polis saldırılarına rağmen, rengarenk döviz ve kıyafetleriyle ara sokaklardan ilerleyerek Bahariye Caddesi’nde toplandı ve barış, eşitlik, özgürlük ve güvenceli iş taleplerini haykırdı. 

TOPLANMAYA DAHİ İZİN VERİLMEDİ

Polis sabah saatlerinden itibaren mitingin yapılacağı İskele Meydanı ve bu noktaya çıkan yolları ablukaya aldı. 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 10.00’da İskele Meydanı’nda toplanmaya başlayan kadınların etrafı çevik kuvvet polisleriyle çevrildi. 8 Mart Tertip Komitesi’nin tüm girişimlerine rağmen polis amirleri basın açıklamasına dahi izin vermeyeceklerini söyledi. Görüşmeden sonuç çıkmayınca polis Tertip Komitesi’ni ablukaya aldı, görüşmeyi takip eden basın mensupları engelledi. Gazeteciler yerlerde sürüklenip, tekmelenerek bölgeden uzaklaştırıldı. 

İskele Meydanı’nın belli noktalarında toplanarak, halaylar ve sloganlarla 8 Mart’ı kutlamak isteyen kadınlara polis plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırdı.  

Polis biraraya gelmeye çalışan her kadın grubunu dağıttı. Bu sırada 2’si kadın 4 kişi yerlerde sürüklenerek ve darbedilerek gözaltına alındı. Kadınlar saçlarından sürüklenerek polis araçlarına bindirildi. Ters kelepçe takılarak gözaltına alınan Aysel Kaya Vurucu, Rahime Kavrar, Gökhan Güler, Özkan Ulucan’ın bileklerinde, yüz ve kafa bölgesinde darp izleri olduğu ve saçlarından sürüklendikleri öğrenildi. 

POLİS: SİZ GİDİN ERKEKLERİNİZ GELSİN’

Uzun süre devam eden saldırısı esnasında, polislerin ağzından küfür eksik olmadı. Bir polisin, sadece 8 Mart’ı kutlamak istediklerini söyleyen bir kadını itirek, “Siz gidin erkekleriniz gelsin, gidin evinizde oturun” sözleri ise dikkat çekti. 8 Mart mitingi için Kadıköy Boğa Meydanı'na giden HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ı kalkanlarıyla iten polis, duruma tepki gösteren Yüksekdağ'ın danışmanı Sıtkı Güngör'e saldırdı.Çevredeki yurttaşlar ve Yüksekdağ, şiddete maruz kalan Güngör'ü polislerin arasından aldı.

YASAĞA RAĞMEN KADINLAR TALEPLERİNİ HAYKIRDI

8 Mart Tertip Komitesi, polis saldırısının ardından, 13:00’te Boğa Meydanına çağrı yaptı. Kadıköy’ün farklı sokaklarından yürüyüş yapan yüzlerce kadın, rengarenk döviz ve kıyafetleriyle Bahariye Meydanı’nda toplandı. Kadınlar erkekler ve devlet tarafından öldürülen kadınların fotoğraflarını taşıdı. Ellerde “Barışı kadınlar getirecek”, “Kadınların bedeni savaş meydanı değildir”, “Yasaklara isyan”, “İnsanca yaşam istiyoruz”, “Barış için, emeğimiz için diz çökmeyeceğiz”, “Yasaklar sizin, 8 Mart bizimdir” dövizleri taşındı. Çevik kuvvet ekipleri burada da, barikat kurarak  Boğa Meydanı’na yürünmesine izin vermeyince, Boğa Meydanı yakınında basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan Günay Demirbaş,  Son 8 ayda abluka altındaki illerde onlarca kadının  devlet şiddeti sonucu hayatını kaybettiğini söyleyerek, “Coğrafyanın batısında tecavüze uğrayan kadın için 'Gece 3'te dışarıda ne işi varmış' diyen zihniyet, Kürdistan'da katledildikten sonra çıplak bedeni teşhir edilen kadınlar için 'devlete karşı gelirsen hak edersin' diyor. Biz 'hak ettiği' düşünülen kadınlar savaş-erkeklik ve devlet ilişkisini çok yakından tanıyoruz" dedi. Kadınların yaşadığı emek sömürüsüne de dikkat çeken Demirbaş, “Güvenceli, tam zamanlı, kreşi, emzirme odası olan, sosyal hakları ve kıdem tazminatları güvence altında olan, ücreti yaşamaya yetecek işlerde çalışmayı hak ediyoruz.  Bugün esnek çalışma, doğum yardımı diye çıkarılan paketlerle  sermayenin, patronların çıkarlarını korurken kadınlara güvencesizliği dayatanlar da bu tarihi dersi alacaklar” dedi. 

ÇİLEM VE YASEMİN’DEN MESAJ

Gördükleri şiddet nedeniyle kocalarını öldürdükleri için cezaevinde olan Çilem Doğan ve Yasemin Çakal kadınlara 8 Mart mesajı gönderdi.  

Yasemin Çakal:"Ben bugün aranızda olmak, erkeklerin şiddetine karşı avazım çıktığı kadar isyan etmek isterdim sizinle birlikte. Olmadı... Başka bir 8 Mart'ta birlikte sokaklarda olacağımızı biliyorum. Hepinizi kucaklıyorum. Biz katil değiliz. Bunu anladım. Başka çaremiz yoktu. Benim de yoktu Nevin'in de, Çilem'in de... Ve diğerlerinin de...” derken, Çilem Doğan da, “Ben bugün 8 martta sizlerle birlikte yürümek aranızda olmak istiyordum. Ne yazık ki olmadı şu an içerdeyim fakat bu dört duvardan korkmuyorum. Size söz veriyorum başımı öne eğmeyeceğim. Bir Çilem Doğan içeride tutsak ise de binlerce Çilem Doğan dışarıda özgürlük ve barış için kadın olmanın gururu ile mücadele ediyorlar. Diyarbakır surlarının aydınlanacağı gibi eşitlik ve özgürlük yolumuzda aydınlanacak.

Açıklamanın ardından dağılan kadınlara polis yine plastik mermi ile saldırdı. 

ÖNCEKİ HABER

Basketbolun yıldızı, filozofu, emektarı

SONRAKİ HABER

Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu: Kadınlar varsa aydınlık vardır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...