05 Mart 2016 23:51

7 şehirde Mor Perde açılıyor

Paylaş

14.Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, Kadın Dayanışması Yaşatır diyerek 12 Mart’ta yola çıkıyor, 7 şehirde 7 hafta mor perde açıyor!
Her yıl kadınların deneyimlerini, ürettiklerini ve düşlerini sinemayla, yine sinemada paylaşan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 12 Mart’ta başlayacak 14. yolculuğunda Kadın Dayanışması Yaşatır diyor. 30 dilden 70’in üzerinde film 8 bölümde ve atölye, panel, söyleşi gibi etkinliklerle izleyicilerle; 7 şehirde kadın sinemacılar ve kadınlar festivalde buluşacak.

KADIN DAYANIŞMASI YAŞATIR
Bu yılın tema bölümü Kadın Dayanışması Yaşatır’ da Amerika, Hindistan, Türkiye, Hollanda ve İsveç’ten 6 film yer alıyor. Taliban sonrası Afganistan’da “ahlaki suçların” kadınları cendereye almak için nasıl kullanıldığını tutuklu kadınların tanıklığıyla anlatan Maryam Ebrahimi ve Nima Sarvestani yönetmenliğindeki Parkmaklıklar Ardında Burkasız / No Burqas Behind Bars, Cynthia Hill’den Amerika’da en yakınlarındaki erkeklerin şiddeti ve hukukla mücadelelerini anlatan Mahrem Şiddet / Private Violence, Neena Nejad ve Xoel Pamos’un Teksas’un babaları tarafından “namus” adına öldürülen iki kız kardeş, Sarah ve Amina’nın hikayesi Bedel / The Price of Honor, Ilse and Femke van Velzen’in Kongo’da yaşayan insan hakları avukatı Claudine’in adaletsizlik ve dokunulmazlık ile mücadelesi anlattıkları Satılık Adalet / Justice For Sale, Hindistan’da kendi karar mekanizmalarını kurmak isteyen kadınların savaşını anlatan Deepa Dhanraj’dan Kadınların Adaleti / Invoking Justice filmi bu bölümde izlenebilecek filmlerden...

KADINLAR SİNEMA YAPIYOR
Kadınların Sineması bölümünde Saskia Diesing’in Nena filmiyle ilk aşkını yaşayan genç bir kadınla, Violeta Barca Fontana’nın Renk Hırsızı / Color Thief ile 84 yaşındaki ressam Lily ile karşılaşacağız. Ve Darine Hotait’dan Toprak Diyorum Ben / I Say Dust’ da aşklarıyla birlikte “ev”in ne demek olduğunu arayan Hal ve Moun’la, Vivian Papageorgiou’dan Duvarların Ardında / Inner Land ile genç bir öğretmeninin tuhaf bir kasabadaki öğretmenlik deneyimi sonrası değişen dünyasıyla, Remedios Crespo’nun Esneklik / Flexibility filmiyle robotlaşarak çalışma deneyimiyle, Silvana Ceschi ve Arnulfo González’in yönettiği Irina Harikalar Diyarında / Irına in Wonderland ile taksi şöförlüğü yapan bir kadının başından geçenlerle...

YENİ BAŞLAYANLARDAN USTALARA...
Anna Muylaert’ın farklı bir anne-kız ilişkisini anlattığı Annemle Geçen Yaz / Second Mother, Kim Longinotto’dan fahişeliği tek şeçenek kılan istismar ve şiddet sarmalının ortasında hayatını değiştirmek isteyen yüzlerce kadına umut veren Düş Kapanı / Dreamcatcher, Natalya Kudryashova’nın yönettiği Sovyetler Birliği’nde geçen çocukluk düşleri ile bugünün Moskova’sının gerçekliği arasında kalan hayatları beyazperdeye taşıyan Devrimciler / Piooner Heroes, farklı kültürlerden gelen iki kadının dostluğunu anlatan Nayla al Khaja’dan Komşu / The Neighbour ...

CHANTAL HAKKINDA HER ŞEY
5 Ekim 2015 günü aramızdan ayrılan Chantal Akerman’a ayrılan, İstanbul Modern işbirliği ile toplu gösterim Chantal Hakkında Her Şey yönetmenin Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en geniş retrospektifi. Toplu gösterimde; henüz 18 yaşındayken yaptığı ilk filmi Patlat Şehri / Saute Ma Ville’ den bir kadının rutin ev içi mesaisinde “cinayetle yemek pişirmenin aynı dehşete sahip olabileceğini” gösteren Jeanne Dielman’a, Yarın Taşınıyoruz / Tomorrow We Move’dan No Home Movie’ye, “kişisel olan politiktir” diyerek “annesinin anlatamadıklarını” anlatan 15 Chantal Akerman filmi yer alıyor.

ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA’DA KADINLARIN SİNEMASI
Ürdün’den Fas’a, Mısır’dan İran’a uzanan bir coğrafyadan filmler Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Kadınların Sineması bölümünde bizlerle olacak. 14. Filmmor Kadın Filmleri Festivali bu coğrafyada kadınların, “kader” denileni değiştirme çabasını 9 film ve bir söyleşiyle selamlıyor. Sepideh Farsi’nin Tahran’da Green Wave ayaklanması sırasında gelişen sıra dışı bir aşkı anlattığı Kırmızı Gül / Red Rose’ dan İran’da çocukluklarından itibaren hayallerini halılara dokuyan kız çocuklarının hikâyesini anlatan Baran M. Reihani’nin yönettiği Binlercesinden Biri / One of Thousands’ a, Yetmişli yıllarda Fas’tan Sahra Çölü’ne sürülen ama geri dönecekleri inancını asla kaybetmeyen, hakları için savaşan Sahrawi kadınlarına objektifini çeviren Diana Nava’dan Coria ve Deniz / Coria and the Sea’ den Viola Shafik’in kendi ailesinden Kıpti kadınların hikayelerini beyazperdeye taşıdığı Işık Ana ve Kızları / The Mother of Light and Her Daughters’ a. Ayrıca Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Kadınların Sineması söyleşisinde Viola Shafik ve Hülya Uğur Tanrıöver olacak.

KADINLAR VARDIR
Filmmor İngiltere’deki kadınların oy hakkı mücadelesini anlatan Diren / Suffragette filmi ve sonrasında Serpil Çakır’ın katılacağı Osmanlı’da Kadınların Oy Hakkı Mücadelesi söyleşisiyle yüz yıllık mücadelenin öznesi kadınlar buluşacak.

UMUT VEREN KADIN SİNEMACI ÖDÜLÜ LEYLA TOPRAK’A
Kadınların edilgen, geleneksel, cinsiyetçi olmayan temsillerine, öznelik, öznellik, direnç, eylem ve düşlerine alan açan ilk film/lere verilen bir dayanışma ödülü olan Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü Uzak Mı… filmiyle Leyla Toprak’ın. Uzak Mı... Kobane’deki gerilla kadınların binlerce yılın ataerkil baskısına başkaldırısının yanı sıra bölgedeki savaşa dair tanıklıklarıyla Kobane’yi yakın kılıyor...

ATÖLYE, PANEL VE SÖYLEŞİLER
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Kaleydeskop’ un bu yılki konuğu Misafir filmiyle Mehmet Eryılmaz olacak. Kadın Cinayetleri Nasıl Önlenebilir forumu ve Alin Taşçıyan, Çiğdem Vitrinel, Emel Çelebi, Melek Özman, Senem Tüzen ve Özlem Sarıyıldız’ın katılımıyla düzenlenecek Kadın Cinayetleri Nasıl Filmleştirilmeli başlıklı atölye de festivalin diğer önemli etkinliklerinden…

+ VİDEO-ART SEÇKİSİ
Ayşegül Sönmez’in hazırladığı seçkide Canan’ın Vak Vak Ağacı, Hatice Güleryüz’ün İleri Sar ve Gülçin Aksoy’un Cumhur Kadın’ının da içinde yer aldığı 9 video-art çalışması yer alıyor.

8. ALTIN BAMYA ÖDÜLLERİ
Türkiye sinemasında kadınlarla ilgili yanlış mitlerin, algıların, cinsiyetçi bakışın sinemada yeniden üretilip temsil edilmesine, kadınlara dair alanların daraltılmasına eleştiri olarak ortaya çıkan Altın Bamya Ödülleri bu yıl 8. kez verilecek. “Gelecek yıllarda ödül verecek aday bulamamak dileğiyle” yola çıkılan Altın Bamya Film Ödülü bu yıl sinema izleyicilerinin www.altinbamya.org sitesinden 15 Mart tarihine kadar yapacağı oylama ile belirlenecek. Bu yılın film adayları: Aşk Nerede?, En Güzeli, Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu, Kendinol, Kırmızı, Krallar Kulübü, Mucize.
12-20 Mart’ta İstanbul’da Pera Müzesi, İtalyan Kültür Merkezi, Aynalı Geçit ve İstanbul Modern’de olacak festival, İstanbul’un ardından; Kadın Emeği Kolektifi ortaklığıyla 26-27 Mart’ta Hatay, Adana Kadın Platformu ortaklığıyla 2-3 Nisan’da Adana’ya, 9-10 Nisan’da Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla Bodrum’a, Arîn Kadın Merkezi ortaklığıyla 16-17 Nisan’da Mardin’e, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi ortaklığıyla 23-24 Nisan’da İzmir’e, Van Kadın Derneği ortaklığıyla 29-30 Nisan’da Van’a gidecek.14. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 12 Mart’tan itibaren 7 şehre, dayanışmayla yaşamak ve yaşatmak dileğiyle geliyor.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da abluka altında bir mahalle: Gazi

SONRAKİ HABER

Hacı Bektaş delegeleri kaza yaptı: 2 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...