04 Mart 2016 14:21

Renault işçisi ‘direniş’ sendika ‘mahkeme’ dedi

Paylaş

Renault’da işçilerin işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması talebiyle başlattıkları direnişin patronun ve polisin gözaltıları eşliğinde yaptığı saldırılar sonucu bitmesinin ardından gerilim ve kaos hakim durumda.

Gelinen yerde işçilerin bütün dikkati sendikanın bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği sorusunun yanıtında. Bu açıdan önceki gün Birleşik Metal-İş Sendikası 5 Mayıs Şubesi’nde yapılan toplantı işçileri tatmin etmedi. Yoğunluklu olarak işten çıkarılan ve haklarında disiplin soruşturması açılan işçilerin katıldığı toplantıya Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Genel Sekreter Özkan Atar’ın katılmaması işçilerin dikkatlerinden kaçmadı. Toplantıya sendika adına Bursa Şubesi Avukatı ve Senrdika Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı katıldı. Sendika avukatının yaşanan işten atılmalarının hukuki boyutu hakında bilgilendirme yaptığı toplantıda işe iade davasının açılacağı ve bu davaların süresi ile ilgili bilgilendirme yapıldı. İşçilerin “İşten atmalara karşı hiçbir eylem yapmayacak mıyız, herhangi bir düşünceniz yok mu?” gibi sorularına Hami Baltacı, şu anda böyle bir gündemlerinin olmadığını söyleyerek mahkemeleri işaret etmesi işçilerin tepkisini çekti. Bunun üzerine “Sendikanın birşey yapmaya niyeti yok” diyerek toplantıyı terkeden bir grup işi “Biz mücadeleden bahsediyoruz onlar yasadan hukuktan” diyerek kızgınlıklarını ifade ettiler.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Renault işçileri; “iki gündür bekliyoruz neredeyse bütün öncü işçiler işten atıldı. Herkes sendikanın ağzına bakıyor ama onlar hiç de oralı değiller. Sanki Renault fabrikasında hiçbir şey yaşanmamış gibi davranmaya devam ediyorlar” diye konuştu.

'HAZIRLIKSIZ OLDUĞUMUZU GÖRDÜK'

“Anlaşılan o ki fabrika yönetimi, Türk Metal-MESS ve Valiliğin içinde olduğu bir kriz merkezi kurmuşlar. İlk andan itibaren içeriden ve dışarıdan çok planlı olarak hareket ederek bizleri böldüler.  Dışarıda fabrika önüne yürümek istediğimizde ise gaz bombaları atarak bizleri engellediler ve gözaltılarla baskıları giderek artırdılar” diyen Renault işçileri şunları söyledi: “Bizler başından beri işten atmalara karşı örgütlü hareket edilmesini savunmamıza karşın sendika dahil gerçek anlamda hiçbir hazırlığımızın olmadığını gördük. Genel başkanımız ‘gemileri yaktık geri dönüş yok’ dedi, ama lafla peynir gemisinin yürümediğini bir kere daha gördük. Şu anda işten atılan bizler ve içeride çalışan bütün işçiler bu durumu tartışıyoruz. Geçtiğimiz Mayıs ayında Türk Metal’e rağmen 13 gün içeride ve dışarıda direniş yaptık ve bir protokol imzalamışken şimdi nasıl olurda sendikalı haldeyken bir gün bile dayanamadık? Bunun nedenlerini sorgulamaya başladık” dediler. 

‘YAPILAN HESABI BİZ DE BİLELİM’

İşçiler sendikadaki kararsızlığı ve şu ana kadar işçilerin önüne mahkemelerde hak aramaktan başkaca somut bir mücadele önerisi koymamış olmasını anlamakta zorlandıklarını belirttiler. “Önümüzde Bosch örneği var. Bir kere geri adım attınızmı bunun sonu yok. Sizi sendika olarak orada barındırmazlar” diyen işçiler, şöyle devam etti: “Geride arkadaşlarımız üzerindeki baskıların artırılacağı ortada. Neyin hesabı yapılıyorsa çıkıp bizlere de anlatsınlar bizde bilelim” dediler. Gelinen noktada işten çıkarılmış bir gurup Renault işiçisi olarak fabrika önünde direniş çadırı kurarak işe geri dönemek için mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen işçiler “Bütün Renault işçisi arkadaşlarımızı ve sendikamızı bu mücadeleyi birlikte sürdürmeye çağırıyoruz” çağrısında bulundular. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kısa filmcilerin gözü sınırda

SONRAKİ HABER

Metroda bomba paniği: Yolcular birbirini ezdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa