04 Mart 2016 13:49

Suriye ateşkesinde bir hafta tamamlandı

Paylaş

Rusya ve ABD’nin öncülüğünde, Suriye’deki krize çözüm bulmak iddiasıyla başlatılan ateşkeste bir hafta geride kaldı. Bir hafta süren ateşkes boyunca Lazkiye ve Humus’ta çatışmalar azalsa da devam etti. Bir haftayı geride bırakan ateşkes boyunca taraflar birbirlerini suçlamaya devam etti. Cenevre görüşmeleri ise 9 Mart’a ertelendi.  

Öte yandan, IŞİD’in Tel Abyad çevresine yönelik (Girê Spî) saldırıları geri püskürtüldü. 

ANHA muhabirleri, IŞİD’in Cerablus bölgesindeki mevzilerden ağır silahlarla Kobanê kantonunun 35 kilometre kuzeybatısındaki el Nasiriyê köyüne saldırdığını bildirdi. YPG/YPJ’nin karşılık vermesiyle, IŞİD geri çekildi. 

‘CENEVRE TIKANDI’

Ateşkes sürerken Cenevre 3 görüşmeleri de 9 Mart’a ertelenmişti. Rojava’daki temasları çerçevesinde Cizîr Kantonu demokratik özerklik yönetimi merkezini ziyaret eden Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı Heysem Menna, ANHA’ya Cenevre 3 görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şubat ayı başında Rojava halkının iradesi dışlanarak başlayan Cenevre 3 görüşmelerinin herhangi bir sonuç elde edilemeden ileri bir tarihe ertelendiğini ifade eden Heysem Menna, 9 Mart’ta yeniden başlayacak görüşmelerin ikinci raunduna ilişkin ise, “Cenevre 3 görüşmeleri yüzde 80 tıkanmıştır. Cenevre’den çözümün çıkacağından kuşkuluyum” dedi.

Rusya’nın, Suriye’de federal bir sistemin oluşabileceği yönündeki önerisine ilişkin de MSD Eş Başkanı, şunları belirtti: “Biz bu meseleyi kendi içimizde enine boyuna tartıştık. Biz merkezi bir sistemin ülkeyi yeniden inşa edebileceğine ve canlandırıp kalkındırabileceğine inanmıyoruz. O nedenle merkezi olmayan çoğulcu ve demokratik olan her sistemden yanayız.”

‘SURİYE’DE ŞİDDET AZALDI’

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura, Suriye’de 6. günündeki ateşkesin ‘gözle görülür ilerleme’ katettiğini söyledi. De Mistura, “Ülkedeki şiddet düzeyi büyük ölçüde azaldı. Suriyelilere sorabilirsiniz” dedi. Cenevre görüşmelerinin 9 Mart’ta yeniden başlaması hazırlıkları kapsamında Uluslararası Suriye Destek Grubu temsilcileriyle toplantısı öncesi konuşan De Mistura, koşulların halen ‘kırılgan’ olduğunu ifade etti.

Ülkenin bazen kesimlerinde, özellikle de Şam ve Humus çevresinde halen çatışmaların sürdüğünü vurgulayan BM Özel Temsilcisi, sivil ölümlerindeki azalmanın ateşkesin büyük ölçüde korunduğuna açıkça işaret olduğunu söyledi.

BEŞ GÜNDE 73 SİVİL CAN KAYBI

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ateşkes süresince beş günde 73 sivil ölümü rapor etti. Gözlemevi, ölümlerden 49’unun, ateşkese dahil olmayan IŞİD ve Nusra Cephesi kontrolündeki bölgelerde olduğuna dikkat çekti. Gözlemevi Başkanı Rami Abdel Rahman, ateşkes başlamadan önceki cuma günü 63 kişinin öldüğünü anımsatarak, can kaybındaki azalmayı doğruladı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Şemendor köyü IŞİD’den alındı

SONRAKİ HABER

Anadolu Adliyesinde işten atma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa