04 Mart 2016 08:37

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu: İş cinayetleri politiktir

Paylaş

‘İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’ nedeniyle TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında ülkemizde çalışma yaşamı koşullarının gün geçtikçe daha da kötüye gittiği, kiralık işçilik yasası ile de ölümlerin daha da artacağı belirtilirken, tüm parlak sözlere rağmen hergün ortalama 5 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

Buca Forbes Caddesindeki Madenci Anıtı önünde ‘İş Cinayetleri Politiktir’ pankartı açılarak, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın tarafından yapılan basın açıklamasında sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev hakkının kullanımı zorlaştıran düzenlemelerin işçi katliamlarını artıran bir yaklaşım olduğunu vurgulanarak, “Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça, örgütsüz çalışma arttıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yol almak mümkün olmayacaktır” dedi.
Kiralık işçi yasa tasarısı geri çekilmelidir

"6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu, iş cinayetleri sonucu oluşan tepkilere karşı bir göz boyama yasasıdır" diyen Yalçın, 4857 Sayılı iş kanununda geçen, kısmi süreli çalışma, denkleştirme gibi kuralsız çalışmanın işçi sağlığı ve iş güvencesini tehlikeye attığını vurguladı. Kamuoyunda kiralık işçi yasası olarak bilinen kanunun yasallaşması halinde işçinin ücret alma güvencesi olmayacağını, kıdem ihbar gibi tazminatlar ve yıllık izin kullanımında problem yaşanacağını belirterek, “Kiralık işçilik bir bütün olarak işçi sağlığında ağır bir tahribat yaratacak, daha çok işçi cinayetine, meslek hastalığına yol açacaktır” diyerek kiralık işçi yasa tasarısının geri çekilmesini belirtti.

İşçi sağlığı için  düzenlemelerin ve denetimin yalnızca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Yalçın, "Düzenleme ve denetlemeler;  Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar, TTB ve TMMOB'den oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir enstitü tarafından yerine getirilmelidir" dedi. 

3 Mart 1992 yılında Zonguldak Kozlu’da meydana gelen ve 263 işçinin yaşamını kaybettiği grizu katliamının yıldönümü, 2013 yılından bu yana İş cinayetlerine dikkat çekmek için TMMOB tarafından "3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü" olarak anılıyor. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Renault işçilerine bir destek de Çanakkale’den: Diren Reno Çanakkale sizinle

SONRAKİ HABER

Genel İş İzmir 5 Nolu Şube: Karabağlar Belediyesi'nde taciz ve mobbing var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...