04 Mart 2016 08:30

Renault işçilerine bir destek de Çanakkale’den: Diren Reno Çanakkale sizinle

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Başta Ford işçileri olmak üzere, ülkenin birçok yerinden işçi ve emekçiler Renault işçilerine destek olmayı sürdürüyor. Renault işçilerine bir destek de Çanakkale’den geldi.

Geçen Mayıs ayında greve çıkan ve patrona geri adım attıran Renault işçileri, Mayıs ayındaki grev nedeni ile işçi arkadaşlarının işten çıkarılması, asgari ücretin maaşlarına yansıtılmaması ve örgütlenme özgürlüğü talepleri ile tekrar direnişe geçti. Grevleri baskı ile karşılaşan sendikalarına tutuklama istemi ile davalar açılan Renault işçileri, ülkede geçtiğimiz yıldan bu yana direnişin kalesi olarak görülüyor. 

DESTEK ÇIĞ GİBİ ARTIYOR 

Başta Ford işçileri olmak üzere, ülkenin birçok yerinden işçi ve emekçiler Renault işçilerine destek olmayı sürdürüyor. Rena işçilerine bir destek de Çanakkale’den geldi. Çanakkale’de örgütlü bulunan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikaların şube başkanları açıklama yaparak Reno işçilerine destek oldular. KESK’e bağlı sendikaların başkanları, “İşçilerin haklarına sahip çıkma cüretlerini, arkadaşlarına ve haklarına sahip çıkmak için üretimi durdurmalarını selamlıyoruz. Metal işçilerinin onurlu direnişinin yanındayız” dediler. 

‘BİRLEŞİK METAL-İŞ’İN YETKİSİ TANINMIYOR’

KESK Dönem Sözcüsü ve Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Salih Ersoy, yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında patron örgütü MESS ve işbirlikçi Türk-Metal'e karşı ayaklanan Renault işçilerinin eylemleri kısa sürede önce bölgeye, daha sonra tüm yurt sathına yayılmış, metal işçileri yaz aylarına emekçi damgasını vurmuştu. Kararlı bir şekilde eylemlerini sürdüren Renault işçileri istediklerini elde etmiş, Birleşik Metal İş'te örgütlenmeye başlamışlardı. Gerçek bir sendikada örgütlenme mücadelesin başarıyla sonuçlanması görünen o ki başta patron ve AKP olmak üzere patron temsilcisi sarı sendika Türk-Metal Sendikasını da rahatsız etmiş. Yetki hakkını alan Birleşik Metal-İş’in yetkisini tanımayan patron devreye AKP’yi ve polisi sokmuştur. Çalışma Bakanlığı’ndan gönderilen müfettişlerin işçileri ikna odalarında Türk Metal’e döndürme çabaları da bu durumun en iğrenç kanıtıdır. Sadece bunlarla kalmayarak sendikal örgütlenmenin öncü işçilerinin işten çıkarılması işçi düşmanlığının açık göstergesidir. İşten çıkarılan arkadaşlarına sahip çıkan binlerce metal işçisine AKP’nin kolluk kuvvetleri her zaman olduğu gibi saldırmıştır. Binlerce metal işçisinin patron sendikasından istifa ederek işçi sendikasına üye olmalarına rağmen AKP ve polis destekli Türk Metal sendikasının saldırısı işçi düşmanlığının kanıtıdır” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Fransa Renault’da örgütlü olan Metal İşçileri Federasyonu: Atılan işçiler geri alınsın

SONRAKİ HABER

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu: İş cinayetleri politiktir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa