04 Mart 2016 07:56

Davutoğlu Silopi'de böyle konuştu: Kudretimizi gösterdik şimdi şefkat zamanı

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran’a yapacağı ziyaret öncesi Silopi’ye geldi. Başbakan, 37 gün boyunca sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve devlet şiddetinin yıktığı kentlerden biri olan Silopi’de cuma namazı kıldı. Başbakan’ın geleceği günün sabahı Silopi Belediyesine baskın yapılarak Eş Başkan Emine Esmer gözaltına alındı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şırnak’ın Silopi ilçesine ziyareti nedeniyle çarşı merkezine binlerce polis yığıldı. Başbakanın ziyaretini izlemek isteyen basın mensuplarına ise akreditasyon verilmedi.

‘KUDRETİ GÖSTERDİK ŞİMDİ ŞEFKAT ZAMANI’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Silopi'de kıldığı namaz sonrasında arkasında herhangi bir Silopili olmadan açıklama yaptı. Silopi'nin Edirne, Keşan, Rize ile kardeş olduğunu savunan Davutoğlu, "Suriye'de Irak'ta yaşanan kardeş kavgası kesinlikle ülkemize getirilmeyecektir" diye konuştu.

"Bu ateşi söndürecek ve su dökecek yegane şey muhabbettir" diyen Davutoğlu, yaşanan yıkım ve ölümlere rağmen "ülkede muhabbet tohumları" serdiklerini savundu. Davutoğlu, Silopililerin kendilerini rüyalarında gördüklerini de savunarak, Silopililerin kendisini hangi durumda rüyalarında gördüğünü ise anlatmadı.

Bütün Türkiye'nin yüreğinin Cizre, Silopi ve Sur'da attığını savunan Davutoğlu, "Acı günler yaşandı. O acıları sarmak için devletimizin şefkat elini his ettirmek için çaba içindeyiz. Devlette iki şey vardır. Kudret ve şefkat. Teröristler kudretimizi test etmeye kalktı bu kudreti gördüler. Şimdi şefkat zamanı" diye konuştu.

Mart ayından bahsedildiğini dile getiren Davutoğlu, "Bizim için Mart ayında en sembolik gün 18 Mart'tır Çanakkaleyi savunma günüdür" şeklinde konuşması ise dikkat çekti.

Yarından itibaren Silopi'de büyük bir imar çalışması başlayacağını ifade eden Davutoğlu "Evleri yıkılan vatandaşları devlet aç ve açıkta bırakmaz. Az hasarlı ise yardım yapacağız, çok hasarlı ise kentsel dönüşüm programı çerçevesine alıp yapacağız. Bu şehri yıkanlara bu şehrin nasıl yapılacağını da göstereceğiz" sözlerini savundu.

Davutoğlu, belediye hizmetlerini de kendilerinin vereceğini ifade etti.

CEVDET YILMAZ TAM YETKİLİ!

Davutoğlu bütün bakanların işinin bölgede daha önce "master eylem" planı denilen ve ardından ismi "Birlik Huzur ve Demokrasi" olarak değiştirilen planı hayata geçirmek olduklarını söyleyerek, bu işleri organize etmek içinde Cevdet Yılmaz'ın tam yetkili kılındığını söyledi.

37 GÜNLÜK ABLUKA VE DEVLETİN ‘KUDRETİ’ 

Peki, AKP Hükümetinin Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm sürecini “buzdolabına” kaldırıldığını açıklamasının ardından Silopi’de neler oldu?

14 Aralık-19 Ocak tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanan Silopi’ye ilişkin MAZLUMDER’in hazırladığı raporda devletin işlediği çok sayıda insanlık suçu edildi. Silopi’de 37 gün kesintisiz devam eden sokağa çıkma yasakları ile ilgili olarak 4 Şubat’ta ilçeye giden MAZLUMDER heyetinin raporuna göre gözaltına alınan bazı kişilerin, polis ve askerlerin girdikleri evlerde canlı kalkan olarak kullanıldığı iddia edildi. 

Yasaklar süresince 29 sivilin öldüğünün belirtildiği raporda, ilçedeki yurttaşların iddiaları şöyle derlendi: 

* “Polis özel harekat tarafından duyuru yapıldı. “Çıkın yoksa öleceksiniz”. Köylere gittik, şimdi mecbur döndük. Evlerimize girilmiş, monteli bomba bulduk, kimin koyduğunu bilmiyoruz. Beyaz bayrak ile çıkanları bile öldürdüler.

* ”Evimize tepelerden top atışı yaptılar. Okullar kapalı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çatışmalara dayanamadık, diğer mahallelerde oturan akrabalarımıza sığındık. Evimizi kullanamıyoruz (Evde top atışı gedikler açmış) üstümüzde bir tek elbisemiz kaldı.

* Güvenlik güçlerinin evdeki sert fiilleri üzerine biraz yumuşak olmalarını söyledim. Bana (Evdeki kadınları kastederek) ‘Şu an tecavüz edebilirim, öldürebilirim, alıp götürebilirim, bunlara yetkim var’ dedi.

* Güvenlik güçleri çatışmalar sona erdikten sonra evlere baskın düzenliyordu. Kendilerini korumak için gözaltına aldıkları gençlerin bazılarına asker kıyafeti giydirildiğini biliyoruz. Gençler bu kıyafet ile balkona çıkarılıyordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de ev baskınları

SONRAKİ HABER

İdil’de çatışma: 1 üsteğmen 1 uzman çavuş hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...