04 Mart 2016 05:15

Zimbabwe Cumhurbaşkanı ülkedeki tüm elmas madenlerine devletin el koyacağını açıkladı

Paylaş

Zimbabwe Cumhurbaşkanı Robert Mugabe, halkının “bugüne kadar bir yararını göremediği”ni söylediği tüm elmas madenlerine devletin el koyacağını açıkladı.

Mugabe’nin bu açıklaması Zimbabwe Maden Bakanlığı’nın, çoğu Çinli olan Maden şirketlerinin Marange bölgesinde bulunan elmas yataklarını terk etmesini istemesinden hemen bir hafta sonra geldi. Bakanlık kararının ardından Zimbabwe’nin maden yataklarına el koyacağı söylentisi yayılmış, ancak bu Maden Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı.

Zimbabwe'nin Marange bölgesindeki en büyük elmas madeninin işleticisi Mbada Diamonds, Pazartesi günü yüksek mahkemeye başvurarak, hükümet aleyhine maden yönetimini ele geçirmeye çalışmakla suçlayan bir dava başvurusunda bulunmuştu. Bir başka elmas madeni işletmecisi Çinli Anjin Investments de benzer nedenlerle hükümet aleyhine dava açmıştı.

Mugabe konuşmasında, geçen Aralık ayındaki Çin ziyaretinde Devlet başkanı Xi Xihping'e Çinli şirketlerin işlettiği elmas madenlerinden ülke olarak bir şey kazanmadıklarını aktardığını söyledi. Mugabe, ayrıca şirketleri 15 milyar dolardan çok değerde elması ülke dışına kaçırmakla da suçladı.

Zimbabwe madenlerini işleten şirketler yılda 3.26 milyar dolarlık elmas ihraç ediyor. Zimbabwe devletinin madenlerden aldığı yıllık pay 2014 yılında 84 milyon dolar düzeyindeyken, 2015 yılında 23 milyon dolara düştü. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan AYM'nin Dündar ve Gül kararı yorumu: Bu iş bitmedi

SONRAKİ HABER

Zaman'dan el koyma ve kayyum atama tehdidi ile ilgili açıklama : Kaygılıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...