03 Mart 2016 17:38

İklim için ilk adım: Kömürden kurtul!

Paylaş

Özer AKDEMİR

Geçtiğimiz aylarda Paris’te yapılan İklim Zirvesinin (COP 21) ardından küresel ısınmanın durdurulması, en azından artışın azaltılması ile ilgili girişimler de hız kazandı. Türkiye’de de “Fosil yakıtlardan kurtul inisiyatifi” adı altında bir araya gelen çeşitli ekoloji örgütleri kömürün tüm dünyayı zehirlediği uyarısında bulunarak, fosil yakıtlardan vazgeçilmesi çağrısı yaptı. 

İstanbul Topkapı Yazıhane’de yapılan toplantıda, “Kömürden kurtul geleceği kurtar” kampanyası hakkında bilgilendirmede bulundular. Türkiye’de son yıllarda kömüre dayalı termik santral projelerinin artışına dikkat çekilen basın açıklamasında kömürün hem kirlilik, hem ekonomi, hem ekolojik olarak yanlış bir seçim olduğu dile getirildi. 

KALKINMA ADINA SAĞLIK FEDA EDİLİYOR

Kalkınma adına sağlığın feda edildiğine dikkat çekilen açıklamada “Enerji ihtiyacı bahanesiyle, yaşamımız tehdit ediliyor. Dışa bağımlığımızı vurgulayarak, kömür tek alternatifmiş sunuluyor. Kömür kalkınma değil! Kömüre her yıl milyonlarca dolar teşvik veriyoruz. Kömür firmalarına, istedikleri gibi madenlerde istedikleri şekilde çalışma olanağı tanıyoruz. Karşılığında, dünyanın en kirli enerji kaynağının pisliğini, havamıza, suyumuza, toprağımıza gömüyoruz, iklimimizi kirletiyoruz. Yerin üstünü, yerin üstündeki güzelliklerimizi gözden çıkarıyoruz” denildi. 

KÖMÜR TÜM DÜNYAYI ZEHİRLİYOR

Kömür kullanımı nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunlarının yıllık maliyetinin 11 milyar doları bulduğu belirtilen açıklamada, “Kömür ve fosil yakıtlar iklim değişikliğinin en önemli sebebi. Bu yüzden kömürü geleceğimizden çıkarmalıyız” denildi.

Basın açıklamasına Aliağa ve Foça’dan katılan çevre örgütü temsilcileri de yörede yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdiler. FOÇEP’den Bahadır Doğutürk, cüruf örneklerini göstererek yaptığı konuşmada, vatandaşın nefes alamaz hale geldiğini vurguladı. Kyme antik kenti gibi son derece önemli bir kültürel mirasın da yok olmak üzere olduğuna dikkat çekti

5 KITADAKİ 13 ÜLKEDE ORTAK EYLEM

Tüm Dünyada, 5 kıtada 13 ülkede ortak yürütülen ve eş zamanlı eylemlikler planlayan kampanyanın Türkiye ayağı 15 Mayıs tarihinde Aliağa’da gerçekleştirilecek. Kampanya, petrokimya tesisleri, demir çelik fabrikaları, haddehaneler, gemi söküm, gübre fabrikası, termik santraller gibi onlarca ağır sanayi kuruluşu tarafından adeta yaşanmaz hale getirilen Aliağa Foça arasındaki bölgeye dikkat çekmeyi de hedefliyor. 

YANLIŞI ELEŞTİREMEMEK

Özellikle, İzmir Büyükşehir ve Aliağa Belediyelerinin termik santrallere onay veren yaklaşımı eleştirilmemesi basın açıklamasında tam bilgilendirmenin de yapılmamasına neden oldu. 
Yerel yönetimlerin kampanyaya desteği ya da onları doğrudan karşıya almamak gibi düşüncelerle yanlışlıkların ortaya konarak eleştirilmemesi, istenilen sonuca ulaşılmasına bir dayanak olmadığı gibi bu pasif tutum çoğu zaman benzer politikaların devamı konusunda bu yönetimlerin daha da pervasız davranmalarına yol açabilmekte. 

ÖNCEKİ HABER

Emek Partili kadınlar Antalya OSB'de kadınları 8 Mart’ta alanlara çağırdı

SONRAKİ HABER

Cizre’de ‘Can güvenliğim yok’ diyen savcı, bodruma girmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...