03 Mart 2016 15:44

Renault’da gergin bekleyiş sürüyor

Paylaş

Oyak Renault’da işçilerin işten atılan arkadaşlarının geri alınması talebiyle başlattığı eylemlerin ardından 100’ün üzerinde işçi tazminatsız işten atılırken, 100’ün üzerinde işçiye ise disiplin soruşturması başlatıldı. Haklarında disiplin soruşturması başlatılan işçiler fabrikaya alınmazken, fabrika üretime devam ediyor. İlk gün polis saldırısı ve gözaltılarla başlayan direnişin ardından gergin bekleyiş sürüyor. 

POLİS, GÖZALTILAR, SALDIRILAR, MESS...

İşten atılan arkadaşlarını geri aldırmak için eyleme başlayan Renault işçileri, fabrikaya girdikleri an yüzlerce güvenlik görevlisi, barikatlar, bölümlerin kapılarına vurulmuş asma kilitler, kapalı tuvaletler ve açlıkla karşı karşıya kaldı. Direnişin ilk günü üretimin durduğu fabrikada, üretim yapmayan işçilere yemek verilmeyince, işçiler pencerelerden sarkıttıkları iplere bağlanan ‘ekmek’ ile gıda ihtiyacını giderdi. Tuvalet de yasaktı... İlk gün, “Diğer bölümdeki arkadaşlarınız çalışıyor siz neden çalışmıyorsunuz?” ifadeleriyle işçileri bölmeye çalışan Renault yönetimi, daha sonra ise “Çalışmazsanız tazminatsız atılırsınız” tehdit ve şantajlarıyla üretimi başlatmış oldu. Fabrika önüne yığılan polis, gözaltılar, saldırılar, hazırlanan işten atma listeleri, fabrikada oluşturulan ‘güvenlik noktaları’, MESS… Bu planlı saldırı ile beraber 100’ün üzerinde işçi, İş Kanunu’nun 25/2. maddesi (İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri) gerekçesiyle tazminatsız olarak işten atıldı. 

‘GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENDİ’

Tüm bunlar yaşanırken örgütlü oldukları sendika olan Birleşik Metal-İş tarafından ortaya her hangi bir eylem ve etkinlik konulmaması işçilerin tepkisine neden oldu. Bir işçi, “Kartlarımız basmayınca, içeri alınmayınca sendikaya ‘Fabrika önüne gelin’ dedik. Ancak sendikadan hiç kimse fabrika önüne gelmedi. İlk gün sendika başkanı, yöneticileri en önde yürüseydi başka olurdu. Renault’yu bitirmeden diğer fabrikalardaki hareketliliğin önüne geçemiyorlardı. Bu şekilde herkeze gözdağı verilmek istendi” diyerek tepki gösterdi. 

BU YANGIN BÖYLE BİTMEZ

Ancak Renault işçisi, diğer fabrikaların kendilerine baktığının ve amiral gemisi olduğunun farkında olunca, atılan bir işçinin “Ben korkmuyorum. İçeride çalışan arkadaşlarımız da korkmasın. Korku en büyük yenilgidir. Bu yenilgiye düşmesinler. Bir kere yenilirsek bir daha kazanamayız. Çocuklarınız için savaşıyorsunuz burada başka bir şey için değil” sözleri Renault işçisinin sorumluluğunu ortaya koyuyor. Renault işçisinin doğrulup yola devam edeceğini söyleyen bir başka işçi ise, kendisini fabrikaya almayan turnikelerin önünde şunları söyledi: “İş barışını işçi atarak sağlarız diyenler yanılıyorlar. İçeride huzur yok. Sükunet yok, sabır yok. Bu şartlar altında yöneticiler ne bekleyebilir? İşçi sınıfı artık hiçbir iradenin işçinin önüne geçmesini istemiyor. Bu yangın böyle bitmez.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu yeni AKM projesi mi?

SONRAKİ HABER

KESK'li kadınlar: Savaşın gölgesinde kölelik dayatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa