03 Mart 2016 06:32

Selahattin Demirtaş: Sur için her gün saat 16'da eylem yapılacak

HDP, HDK, DTK ve DBP Eş Başkanları Diyarbakır'da dün yapılan ancak polis saldırısıyla karşılaşan Sur eylemiyle ilgili ortak basın toplantısı yaptı.

Paylaş

Sur’daki ablukanın kaldırılması için dün  Diyarbakır’da yapılan eylemleri değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ilçeye dönük saldırıların devam ettiğini belirterek, “Demokratik tepkimizi ortaya koymaya devam edeceğiz. Geri adım atmayacağız” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eş Başkanları Selma Irmak, Hatip Dicle, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit Diyarbakır’da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır’da Sur için yapılan yürüşleri ve abluka altındaki ilçeye yönelik devam edecen saldırıları değerlendiren Demirtaş, “Diyarbakır halkı AKP’nin ve polisinin tüm provokatif tavırlarına rağmen oyuna gelmedi, güçlü bir duruş ortaya koydu. Polis saldırısı dışında hiçbir şey yaşanmadı. Gerçek provokatör kimdir, net olarak ortaya çıktı” dedi.

DİYARBAKIR HALKI AKP’NİN PROVOKOSYONUNA GELMEDİ
HDP Diyarbakır il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Demirtaş, “Tüm eş başkanlar olarak bu eyleme katılan Diyarbakır halkına teşekkür ve şükranlarımızı iletiyoruz. Dün Diyarbakır’da 50’ye yakın noktadan yürüyüşler kitlesel olarak gerçekleşmiştir. On binlerce insan dün Diyarbakır’da anayasal hakkını, barış ve özgürlük taleplerini dile getirdi, haykırdı. Çağrılarımızda halkımızı dikkatli ve duyarlı olmaya çağırmıştık ve çok şükür tüm Diyarbakır halkı AKP’nin ve polisinin tüm provokatif tavırlarına rağmen oyuna gelmedi, çok güçlü bir duruş ortaya koydu. Polisin AKP emriyle yaptığı müdahaleler dışında da Diyarbakır’da hiçbir olay yaşanmadı. Dün on binlerce insan yürüdü ve hiçbir şey yaşanmıyordu. Nerede gaz, cop varsa olay orada yaşandı. Dolayısıyla dün gerçek provokatör kimdir, Provokasyon yapan kimdir net olarak ortaya çıktı. Demek ki halkı gazlayıp coplamazsanız hiçbir yerde olay olmuyormuş. Bu vesileyle biz halkımıza tekrar çok teşekkür ediyoruz. Özellikle Diyarbakır gençliği ve kadınları kararlı bir şekilde AKP faşizmine dur demiştir. Hükümet umarız ki buradaki mesajı doğru okur” şeklinde konuştu

‘SUR İÇİN EYLEMLER DEVAM EDECEK’
Sur için eylemlerin devam edeceğini bildiren Demirtaş, “Halkımız asla zulüm politikalarına teslim olmadı. Teslim almak isteyenlerin kendisi siyasi tarihin çöp sepetine gitti, halkımız ayaktaydı. Yaptığımız çağrı bir süreklilik arz ediyordu ve halen bunun arkasındayız. Her gün saat 16.00’da Diyarbakır’ın ve tüm ilçelerin mahallelerinde herkes bulunduğu sokakta, bulunduğu noktada demokratik tepkisini koymaya devam etmelidir. Çünkü Sur’daki vahşet politikaları bitmiş değildir. İnsanlık suçu işlenmeye devam ediyor” dedi.

‘HÜKÜMET SAVAŞ SUÇUNU GİZLEMEK İSTİYOR’
Sivil halkın, yerleşim birimlerinin hedef gözetilerek, tankla, topla saldırı altında olduğunu, şehrin yakıldığını ve bunun bir savaş suçu olduğunu söyleyen Demirtaş, “Bu Cenevre ve Roma sözleşmelerine aykırıdır. Şu an Cenevre ve Roma Sözleşmelerinin 25. Maddesi göre suç işlenmiş durumda. Hiçbir şekilde barikatı, hendeği gerekçe göstererek Cizre’de yaptıkları gibi tüm şehri yakıp yıkamazlar. Sivillerin üzerine ağır silahlarla ateş açamazlar. Bunların hepsi uluslararası suçtur. Suç olduğunu bildikleri için şimdi bir yasa çıkarma hazırlığındalar. Bütün suçlarını örtecek bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyorlar. Sur’daki durum netleşene kadar demokratik eylemelerimize devam edeceğiz. Geri adım atmayacağız” şeklinde konuştu.

‘12 SİVİL ÇIKARILDI, DİĞERLERİ İÇİN GİRİŞİMLER SÜRÜYOR’
Sur’daki son duruma ilişkin de bilgi veren Demirtaş, “Dünkü yürüyüşler ve sonrasındaki temaslarda Sur’da insanların bir kısmı tahliye edildi. Orada net bir bilgi alınmış değil. Bir kısmı gözaltına alındı bir kısmı hastaneye kaldırıldı. Toplamda 12 kişinin Sur’dan çıktığını biliyoruz. Hâlâ çıkmak isteyenler var, girişimlerimiz devam ediyor. Valilik duyarlı olursa oradaki sivilleri tahliye etmek istiyoruz. Her yer yıkıldığı için, tank top atışı yapıldığı için tahliye zor. Sokağa çıkma yasağı kalkarsa bu sorun daha rahat çözülebilir. Uzakta anons yapılıyor ve çıkıp gelmelerini istiyorlar. Farklı binalarda farklı yerlerde kalıyorlar. Biz bunu durdurmaya çalışıyoruz. Aralarında çocuk, yaralı var. Hâlâ orada 10’dan fazla çocuğun olduğu bilgisi var” dedi.

‘DAVUTOĞLU’YA KALSA SUR’U HAVAYA UÇURACAK’
Başbakan Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın abluka bölglerinde sivillerin olmadığını iddia etmelerine yanıt olarak Demirtaş, “Davutoğlu ve İçişleri Bakanı hayatında doğru bir şey söylemedi. Cizre’de de bu ortaya çıktı. Çıkan siviller bunları yalanlıyor. Dün gece geç saatlere kadar girişimler oldu ve siviller tahliye edildi. Bugün de bu girişimlerimiz devam edecek. Oradaki sivillerin tümünün tahliyesini sağlamak istiyoruz. Diyalog konusunda biz kapalı değiliz, kapalı olmayacağız. Oradaki sivil sayısı konusunda net bir bilgimiz yok. Kimsenin bir birinden bir bilgisi yok. Sokağa çıkma yasağı var ve tank, top atışı yapılıyor. Orada kaç kişi olduğu umurlarında değil. Davutoğlu ve hükümette kalsa Sur’u havaya uçuracaklar. Halktan korkuyorlar. Biri dünyanın diğer ucunda, biri burada Aktroller bizi hedef gösteriyor. Haklılar korkmakta. Çok günahları var. Halk dediğinizde korkan başka bir iktidar yok. Korkunun ecele faydası yok” dedi.

ARŞİV ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Demirtaş bir arşiv çalışması yaptıklarını da belirterek, “Cizre’deki tüm her şey kayıt altına alınıyor. Bugün bu belki mümkün olmayabilir. Ama göreceksiniz yakın zamanda insanlığa karşı işlenen suçlar yüzünden yargılanacaklar” dedi. Demirtaş’ın ardından Kürtçe bir değerlendirme yapan DTK Eş Başkanı Selma Irmak da, Cizre ve Sur için halkların ayağa kalkması, ardından maddi ve manevi yardımlarda bulunması çağrısı yaptı.

‘TEHDİTLERDEN KORKMUYORUZ HALKIMIZLA BİRLİKTE DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Kendilerine yönelik tehditlerin arttığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Cizre’de cenazeleri yakanlar onlar, ama tehdit edilen bizleriz. Devleti soyup sefa içine girmiş olabilirler. AKP’den yüksek maaş alıp bize saldırabilirsiniz. Ama bu devran böyle gitmeyecek. Sizin gibi çakallardan korkumuz yok. Her gün onlarca tehdit alıyoruz. Halkımızla birlikteyiz ve sizden korkmayacağız. Alanlarda olacağız. Direnmeye devam edeceğiz. Halkımızla yekvücut olamaya devam edeceğiz. Bulunduğumuz mahallede demokratik tepkimizi göstermeye devam edeceğiz. Yarın Cuma, halkımızla birlikte yarın Sümerpark’ta Cuma namazımızı da kılacağız. Barış için dua edeceğiz ve sonrasında da kimi açıklamalarımız olacak” dedi. Demirtaş ayrıca herkese, yaşamını yitirenlerin mezarlarını topluca ziyaret etme çağrısı yaptı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bayrampaşa'da polise ateş açan 2 kadın öldürüldü

SONRAKİ HABER

CHP: Zorunlu askerlik yaz tatilinde 10 hafta yapılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...