02 Mart 2016 19:55

SİYAD ödülleri 48. kez sahiplerini buldu

48. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Türkiye Sineması Ödülleri'ne Abluka filmi damgasını vururken, Murathan Mungan'ın Sur, Cizre ve Amed için yaptığı konuşma dikkat çekti.

Paylaş

Sinema Yazarları Derneğininin (SİYAD) düzenlediği 48. SİYAD Ödülleri sahiplerini buldu. Yönetmen Emin Alper’in son filmi Abluka filmi, En İyi Yönetim, En İyi Film Ödülü, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu ile en çok ödülü alarak geceye damgasını vurdu.
Gecenin en önemli konularından biri de yıkılıp yerine AVM inşa edilen “Yeni Emek” sinemasıydı. Sinema yazarları ortak yaptıkları bir duyuruyla AVM’deki “sahte Emek Sineması”nda düzenlenecek hiçbir etkinliğe, basın gösterimlerine katılmayacaklarını bildirdi.

‘EMEK’ İSMİNİN KULLANILMASI KABUL EDİLEMEZ
SİYAD Yönetim Kurulu adına konuşan Kaya Özkaracalar, İstanbul’un kültürel miraslarından biri olan tarihi Emek Sinemasının yıkılmasını üzüntüyle karşıladıklarını söyledi, sinemanın yerine “restore” edilmiş denilerek yapılan sinema salonunun kamuoyuna “emek” sineması adıyla takdim edilmek istendiğini kabul etmediklerini aktaran Özkaracalar, Cumhuriyet Başsavcılığının aslına uygun inşa edilmediği ve kültür varlıklarına zarar verdiği gerekçesiyle bir dava açtığını hatırlattı. Davanın takipçisi olduklarını vurgulayan Özkaracalar, ‘Kaçak inşaat konumundaki söz konusu AVM içindeki sahte “Emek” sinemasında düzenlenmesi planlanabilecek etkinliklere, basın gösterimlerine ve festival gösterimlerine katılmayacağız” dedi.

EMEK ÖDÜLLERİ EMEK SİNEMASI ÇALIŞANLARINA
Emek Ödülü’nü vermek için sahneye çıkan, aynı zamanda Emek Sineması Mücadele Sözcüsü de olan Tiyatrocu Defne Halman, yıkılan Emek Sineması yerine yapılan AVM’nin içerisindeki yeni sinemanın adının Emek Sineması olarak belirlenmesini kabul etmeyeceklerini söyledi. Halman konuşmasını sonlandırırken, elindeki “Emek Bizim, İstanbul Bizim” yazılı dövizi havaya kaldırarak bir süre slogan attı. Salondaki davetliler de Halman’ın sloganlarına eşlik etti. Halman, Emek ödülünü Emek Sinemasının Çalışanları Murat Aldemir ile Hayri Akkoç’a verdi.

MUNGAN: GEZİ’NİN HİKAYELERİNE SAHİP ÇIKANLAR, SUR’DA NEDEN YOKLAR
Törende en iyi film seçilen ‘Abluka’nın yönetmeni Emin Alper’e senaryo ödülü vermek üzere sahneye çıkan ünlü şair ve yazar Murathan Mungan, konuşmasıyla geceyi izleyenleri etkiledi. Mungan’ın salonu dolduran konuklardan büyük alkış alan konuşması şöyle;  “Birbirimizin hikâyelerine, hayatlarına ne zaman bu kadar yabancı olduk? Gezi’nin hikayelerine sahip çıkanlar; Sur’un, Cizre’nin, Amed’in, Kürdistan coğrafyasının hikayelerine niye bu kadar yabancılar? Akılları, vicdanları, ahlakları niye bu kadar yabancı oldu?

HİKAYELERİMİZE DOKUNURSAK GERÇEKLERİMİZİ GÖREBİLİRİZ
Özgürlüğü hepimiz için istiyoruz. İfade özgürlüğünü hepimiz için istiyoruz. Yaşam ve varoluş hakkını hepimiz için istiyoruz. Sinemanın artık sadece ‘Schindler’in Listesi’nde ya da ‘Sophie’nin Seçimi’nde gözleri nemlenen seyircileri; bugün Sur’da bombalar altında, gözleri oyulan, parmakları, kulakları kesilen, burunları kesilen insanların hikayelerine de gözyaşları kalmış mıdır acaba? Umarım bundan sonra bütün sanatlar olduğu gibi sinema da bize bir arada yaşamanın, kardeşçe yaşamanın; birbirimizin kalplerine, akıllarına, ruhlarına, hikâyelerine dokunmanın imkanlarını daha çok açacaktır. Bizim birbirimize her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Hikâyelerimize dokunursak belki gerçeklerimize de daha iyi vakıf olabiliriz.” (İstanbul/EVRENSEL)

CEM YILMAZ’DAN TÖRENİ GÖRMEYEN MEDYAYA TEPKİ
Sinemanın emektarları, sinema yazarları, oyuncular ve birçok projede ortak çalışmış isimlerin bir arada olduğu gece, SİYAD Başkanı Tül Akbal Süalp’ın konuşmasıyla başladı. Süalp, sinema için “Birlikte gülmenin ve eğlenmenin insanlara moral verdiğini, bize vicdanımızın olduğunu hatırlatıyor. En azından sansüre karşı ifade özgürlüğünün yanında ve emekten yanayız. Umarım bu gece bu yansır.” diyerek geceye katılanları selamladı. Ardından teker teker ödüller açıklanmaya başlandı.
Törenin sunuculuğunu üstlenen Oyuncu Tuğrul Tülek, En İyi Yabancı Film Ödülü’nü anons etmesi için Cem Yılmaz’ı sahneye davet etti, Mad Max Fury Road filminin ödül aldığını açıklayan Yılmaz, SİYAD ödül törenlerini 1996’dan beri takip ettiğini söylerken, SİYAD’dan ödül almamasını da Leonardo Di Caprio’ya benzetti, tüm salon kahkahaya boğuldu. Sinema Yazarları Derneğinin ödül töreninin kültür ve sanat alanında gerçekleştirilen törenler gibi canlı yayınla televizyonda yayımlanmamasını eleştirdi.
Gecede her yıl olduğu gibi verilen onur ödülleri bu yıl, Türkiye’de kısa film denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Hilmi Etikan’a, Genç Sinemacılar Hareketini kuran Ahmet Soner’e, Gülsen Tuncer ve Menderes Samancılar’a verildi. SİYAD Onursal Başkanı Atilla Dorsay, bu yılı derneğin gençliğini kanıtladığı bir yıl olarak niteledi, yeni ekiplere, gençlere her alanda olduğu gibi yer verilmesi gerektiğini söyledi. Oscar ödül töreni ile aralarında 3 gün olduğunu belirten Dorsay, Oscar’da da olduğu gibi törende siyasetin etkisinin baskın olduğunu ve SİYAD’ın da bu konuda parlak bir geçmişinin olduğunu söyledi. Dorsay, sözlerine şöyle devam etti; “Niçin bir kanal sizi yayımlamıyor? deniyor, işte bu yüzden. Gençler bizden de çok sahip çıktılar, bunun için tek bir şey söyleyebilirim, o da “Helal olsun!”

48. SİYAD Türkiye Sineması Ödülleri

En iyi film
Abluka

En iyi yönetmen
Emin Alper (Abluka)

En iyi seneryo
Emin Alper (Abluka)

En iyi kadın oyuncu
Esme Madra (Nefesim Kesilene Kadar)

En iyi erkek oyuncu performansı
Nadir Sarıbacak (Sarmaşık)

En iyi yardımcı kadın oyuncu performansı
Şebnem Hassanisoughi (Bulantı)

En iyi yardımcı kadın oyuncu performansı
Özgür Emre Yıldırım (Sarmaşık)

En iyi görüntü yönetmeni
Andreas Sinanos (Rüzgarın Hatıraları)

En iyi müzik
Acarkan Özkan, Uran Apak, Erhan Seyran (Çekmeköy Underground)

En iyi kurgu
Osman Bayraktaroğlu (Abluka)

En iyi sanat yönetmeni
Hüseyin Binay, Aslıhan Tiryaki (Çekmeceler)

En iyi belgesel
Hasret (Ben Hopkins)

En iyi kısa film
Salı (Ziya Demirel)

Umut ödülü 'Ahmet Uluçay En iyi ilk film ödülü': Nefesim Kesilene Kadar

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna’da siyasi kriz üstüne kriz

SONRAKİ HABER

SİYAD Ödül Töreninde Emek Sineması protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...