03 Mart 2016 00:34

FORD işçileri: Renault işçilerini yalnız bırakmazsak kazanırlar

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Renault’da yaşanan işten atmalara tepki gösteren Ford Otosan işçileri Renault işçilerinin metal direnişinin öncüsü olduğuna dikkat çekerek “Hepimiz bir şekilde harekete geçersek, Renault yalnız kalmazsa o zaman kazanır” dedi. Metal direnişi döneminde birlikleri dağıldığı için işten atmaları engelleyemediklerini hatırlatan Ford işçileri, “Renault işçisinin bizim düştüğümüz hataya düşmemeli. Ne olursa olsun birliklerini korumalı” çağrısında bulundu.
Renault işçilerinin kendileri için umut olduğunu belirten 17 yıllık bir Ford Otosan işçisi “Sadece bizim için değil çalıştığı atölyede, fabrikada seslerini duyuramayan, sinmiş, korkutulmuş işçiler açısından büyük bir umudun adıdır Renault. Biz tüm direnişimiz boyunca, sonrasında da hep Renault işçilerini kendimize örnek aldık. Birliğini dün olduğu gibi yine korumalı” diye konuştu.

RENAULT PATRONLARIN KABUSU OLDU
Renault’un öncü rolünün sadece işçiler tarafından değil metal patronları ve onların örgütü MESS tarafından da görüldüğünü kaydeden başka bir Ford Otosan işçisi şöyle devam etti: “Renault’daki örgütlülükten patronlarda, sendika ağaları da rahatsız. Bu nedenle metal direnişinin öncüsüne saldırıyorlar. Bölmeye çalışıyorlar. Türk Metal’in geçtiğimiz haftalarda dağıttığı Vardiya gazetesinde Pevrul Kavlak ‘Tek bir yer kaldı. Orayı da halledeceğiz’ diyordu. Biliyorlar ki tüm metal işçisinin gözü kulağı Renault’da. Ama bilsinler ki Renault bize çok şey öğretti. Her şeyden önce gücün işçinin birliğinden geçtiğini öğretti.”
Metal patronları, MESS ve Türk Metal’in 2017 sözleşmesine Renault işçilerinin örgütlü gücünü kırarak gitmek istediğini kaydeden Ford Otosan işçisi “Renault onlar için çıban başı. Çünkü orada inisiyatif işçi de, işçi kurduğu komitelerle örgütlü davranıyor. 2017 sözleşmesine Renault ile oturmak onlar için tam bir kabus. Diğer işçilere örnek olsun istemiyorlar” dedi.
Renault’daki gelişmeleri her zaman yakından takip ettiklerini aktaran başka bir Ford Otosan işçisi “İnanır mısınız Renault’da işten atma olduğunu duyduğunda gözleri dolan arkadaşlarımız oldu. Elimiz, kolumuz bağlı gibi hissediyoruz. Kendi fabrikamızda atılan arkadaşlarımızı geri aldıramayan işçiler olarak her gün bunun vicdan muhasebesini yapıyoruz. Sadece kalben desteklemenin bir sonuç getirmeyeceğini biliyoruz. Bugün Renault’da yaşananlar yeniden toparlanmamıza vesile olabilir. Ben öyle düşünüyorum ve bunun için harekete geçeceğiz. Renault işçisine sahip çıkmak, dayanışma içinde olmak herkesin boynunun borcu. Hepimiz bir şekilde harekete geçersek, Renault yalnız kalmazsa o zaman kazanır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İzmirli işçiler: Renault’daki saldırıya topyekün yanıt verilmeli

SONRAKİ HABER

İşçilerden, Renault işçilerine mektup var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...