02 Mart 2016 14:55

García Márquez’in büyüsünü keşfedin

Paylaş

Garcia Márquez Atölyesi 5 Şubat’ta başlıyor. Altı haftada tamamlanacak atölyede bütün çalışmalar Adnan Özer ile birlikte yürütülecek. 

Garcia Marquez, “Anlatmak için yaşadığını” söyledi. Bu amaç, aynı zamanda onun yazarlığının yalın ilkesi oldu. “Anlatmak” dediği de “Hikaye etmek”.

Marquez, yazarlığı üzerine değinilerinde büyük ölçüde bu veciz açıklamasında olduğu gibi, İspanyolca’daki “contar” fiilini kullanmıştır, halkın meramından edebiyattaki karşılığına kadar bütün anlamlarıyla. Bu edim, “inanıp-inandırmak” gibi bir empatik güce de karşılık gelir.

BİR GARCÍA MÁRQUEZ GEZİSİ

Atölyede iki çerçeve ve referansla, hikâaye etmek, anlatı kurmak (Onun roman söz konusu olduğunda kullandığı), gazete yazarlığı çalışmaları yapılacaktır. Atölyenin özelliği sayılabilecek bir başka husus ise “gezi” tarzında/tadında olması: Bir García Márquez gezisi, bir edebiyat coğrafyası gezisi…

Bütün anlatılar hesaba katıldığında az çok bir kültür gezisi yapmış olacağız. Her şey onun yetişmesi ve pratiğinden bir şeyler almak adına…

Atölyenin programı ilk hafta, “Dedesinin kucağından Kolombiya edebiyatına” başlığını taşıyacak. ikinci hafta “Aracataca’daki gibi düşünmek”le ilerleyecek. Şiirle hesaplaşma, Edebiyat kızamığı, Köşe yazarlığı gibi başlıklarla devam edecek olan atölye  “Bütün” bir romana varmak: Yüzyıllık Yalnızlık” başlığıyla son bulacak. 

En çok 20 kişiden oluşacak çalışma grupları, cumartesi günleri, saat 11.00-13.30 arasında ders görecekler. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hasret Gültekin anılacak

SONRAKİ HABER

Mahkemeye sevk edilen 21 Renault işçisi ve 3 sendikacı serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...