02 Mart 2016 14:36

Aylan’dan sonra 300 çocuk daha öldü

Paylaş

Avrupalı devletler 7 Martta, Viyana’da yapacakları zirvede mülteci akınını engellemek için zirve düzenlerken, pek çok mülteci ‘umut’ yolunda hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. Mülteci krizinin sembollerinden Aylan Kurdi’nin, cansız bedeninin Bodrum açıklarına vurmasının üzerinden altı ay geçti. Bu sürede mültecilerin yaşamlarını kurtarmak için hiçbir önlem alınmazken,  en az 300 çocuk daha deniz sularında boğularak hayatını kaybetti.

EKİM AYINDA 84 ÇOCUK ÖLDÜ

Üç yaşındaki Aylan’ın bedeninin Bodrum’da kıyıya vurmuş hali tüm dünyada mültecilerin yaptığı zorlu yolculukları gündeme getirmişti. Yolculuk sırasında denizde ortalama günde iki çocuk hayatını kaybediyor. Sadece geçtiğimiz ekim ayında 84 çocuk yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz yıl haziran ayında Yunanistan ya da Makedonya sınırında kayıt yaptıran 10 mülteciden biri çocuktu.

AB YENİ YARDIM FONU KURUYOR

Öte yandan, Makedonya sınırında ve Yunanistan’da bekletilen binlerce mültecinin Avrupa’ya geçmesine izin verilmezken, Avrupa Birliği (AB) Yunanistan’a gelen mültecilere yardım için 700 milyon avroluk yeni bir acil yardım fonu oluşturmaya hazırlanıyor. Hazırlanan yeni düzenleme kapsamında AB dışarısında kullanılan yardım fonlarının üye ülkeler içerisinde de kullanımına izin verilmesi öngörülüyor. Önceki gün Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Makedonya - Yunanistan sınırında bekletilen binlerce mültecinin insani krize dönüşebileceği uyarısını yapmıştı. 

Plan kapsamında bu yıl için 300 milyon avronun  AB içerisindeki yardım programlarına harcanması öngörülüyor. BBC’nin Avrupa Muhabiri Chris Morris, bu fonun kısa süre içerisinde hayata geçirilmesi durumunda dahi AB’nin kıtaya gelen mülteci sayısını azaltmak için çalışmaya devam edeceğini ifade etti ve Türkiye’yle üzerinde anlaşılan eylem planına dikkat çekti.

Yunanistan Brüksel’den mülteciler konusunda maddi yardım talep etmiş ve ülkeye gelen 100 bin sığınmacı için 500 milyon avroluk ödenek talep etmişti. Yunanistan’da yaşayan 24 bin civarında mültecinin barınağa ihtiyacı bulunuyor. Makedonya sınırında bekletilen 8 bin civarında mültecinin durumunun ise kötüleştiği ifade edildi. (DIŞ HABERLER)


SINIRDA BEKLETİLEN MÜLTECİLERİN DURUMU BELİRSİZ

Avusturya ve Balkan ülkelerinin sınır geçişlerine yönelik kısıtlamaları dolayısıyla Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki İdomeni sınır noktasında bekletilen ve geçişlerine izin verilmeyen binlerce mülteci kış şartlarında temel ihtiyaçlarını zorlukla gidererek adeta yaşam mücadelesi veriyor. Avusturya hükümeti ise sığınma talebinde bulunan mültecilerin geçişine izin vermiyor. Avusturya Başbakanı Werner Faymann son yaptığı açıklamada, ülkesinin Almanya’ya gitmek isteyen sığınmacılar için ‘bekleme odası’ olmadığını söyledi. Faymann açıklamasında,” Avusturya’dan Almanya’ya devam edebileceğini düşünen milyonlarca kişi sınıra akın ediyor. Fakat sonra durduruluyorlar. Biz bu yüzden söylemeye devam ediyoruz; bu kaos durdurulmalı” dedi. Yetkililer yaklaşık 9 bini İdomeni’de olmak üzere Yunanistan’da yaklaşık 22 binden fazla mültecinin Avrupa’da diğer ülkelere ulaşabilmek için beklediklerini söylüyor. Bu sayının önümüzdeki günlerde ise 70 bine çıkabileceği tahmin ediliyor.


JUNGLE’IN YIKIMINA DEVAM 

Fransa’nın kuzeyinde Calais kampının durdurulan yıkımına devam edildi. Geçtiğimiz gün polis zorla yıkımına başladığı Calais kampının yıkımı mültecilerin direnişi sonrasında durdurulmuştu. Mültecilere destek için Calais’ye giden yardım gönüllüleri “Bu kampı dağıtarak hiçbir şeyi çözmüyoruz. Mülteciler buhar olmayacak. Durum aslında daha da karmaşık hale gelecek. Sadece bir kısmı buradan çıkıp yakındaki konteynerlere geçecek. Diğerleri Fransa genelindeki sığınma merkezlerine dağıtılacak. Devlet herkes için elverişli yer ayarlamıyor” dedi. Önceki gece kampın tahliyesini protesto eden mültecilere İngiltere’den bazı aktivist gruplar da katılmıştı. 

ÖNCEKİ HABER

Almanya'daki işçilerden Renault işçilerine destek: Renault işçilerinin yanındayız...

SONRAKİ HABER

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad: Halk isterse giderim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...