02 Mart 2016 08:15

Birleşik Metal-İş'ten Renault açıklaması: Fabrika esir kampına dönüştü

Paylaş

Ek zam eylemlerini gerekçe göstererek 10 işçiyi işten atan patron, 12 işçiyi daha işten attığını duyurdu. Aralarında işçi sözcülerinin de bulunduğu 50 işçiye ise idari izin verildiği bildirildi. 

İşçiler idari iznin işten atma listesi anlamına geldiğini belirtirken, patronun baskılarına polisten ve valilikten de destek geldi. Fabrikaya yürüyen işçilere biber gazıyla saldırarak gözaltına alan polis, gece vardiyası değişiminde ve evlerinden olmak üzere 22 işçiyi gözaltına aldı. 

Renault’da MESS’in yönlendirmesiyle işçiler üzerinde yoğun bir baskı kurulduğunu dile getiren Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar, valiliğin ve polisin de işçileri sindirmek için çaba gösterdiğini söyledi. Fabrika içindeki işçilerin de özel güvenlik adı altında fabrikaya sokulan 500’ün üzerinde kişi tarafından baskı altına alındığı bilgisini veren Atar, “Fabrika içinde çalışılacak durum yok. Fabrika adeta esir kampına, tutuklama kampına dönüştürülmüş durumda. Onlarca işçi gözaltına alındı. Ortada suç olmamasına rağmen hukuksuz ve keyfi olarak sadece ve sadece işçi arkadaşlarımızın mücadeledeki rollerinden alıkoymak ve diğer işçilere gözdağı vermek maksadıyla arkadaşlarımız emniyet birimlerinde tutuldu. Fabrika içinde ve dışında baskı ve terör ortamı yaratıldı” diye konuştu. 

Bugüne kadar 30 kişinin işten atıldığını, idari soruşturma iddiasıyla pek çok işçiye de işbaşı yaptırılmadığını dile getiren Atar, şöyle devam etti: “Önümüzdeki günler içinde başka çıkışlar olabilir izlenimi yaratmaya çalışıyor. Biz işçi arkadaşlarımızın birlik ve beraberliği, örgütlü mücadelesiyle bu haksız çıkışları engellemeye çalışacağız. Arkadaşlarımızı psikolojik olarak çöküntü içine sokma çabası var. Bundan sonra da mücadeleye İşçi arkadaşlarımızın görüşleri doğrultusunda devam edeceğiz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Üsküdar’a papağan yağdı!

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Sur’da yapılanın kendisi suçtur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...