01 Mart 2016 13:21

Şaka Gibi adlı oyun ‘Ayakkabı kutusu yasak!' denilerek engellendi

Paylaş

Tugay DEMİR
İskenderun

Üç Ağaç Kültür Derneği tiyatro topluluğunun hazırladığı ‘yasaklar’ temalı “Şaka Gibi” adlı oyun, salon haftalar öncesinden alınmasına rağmen gösterime bir gün kala engellendi. Oyunda kullanılan ‘ayakkabı kutusu’ sözü, muhalif bulunarak İskenderun Belediyesi tarafından salonda oynanması yasaklandı.        

AKP iktidarı süresince sanat camiasında, salonsuz, mekansız bırakılan sanat kurumları ve sanatçılarından: kitapları yasaklanan yazarlara, filmleri sansürlenen sinemacılardan, heykelleri yıkılan heykeltıraşlara, “Tvalindeki resmine tükürürüm” diyen bakanla karşılaşan ressamından, Gezi direnişine destek verdiği için ödenek alamayan tiyatrolara varan geniş bir alanda yaşanan sansür, yasak ve cezalar ile bunlara karşı verilen mücadele her gün yeni örneklerini yaşanıyor. 

Bu örneklerden biri Hatay’ın Arsuz ilçesi içinde kurulan Üç Ağaç Kültür Derneğinin haftalar öncesinden 28 Şubat, 6 Mart ve 12 Mart’ta oynanmak üzere tuttuğu İskenderun Belediye Kültür Sarayı İskenderun belediyesi tarafından 27 şubat akşamı ‘muhalif’ olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Yasağı prova sırasında öğrenen oyuncuların tepkisi oyunun adı oldu: Şaka gibi!

OYUNCULARDAN TEPKİ

Tiyatro oyuncuları kostümlerini giyip ağızları bantlı bir şekilde İskenderun sokaklarında ellerinde ‘Tiyatro sansürlenemez’, ‘Tiyatrolar keyfi yasaklanamaz’, yasaklandık’ ‘emeğe saygı’ dövizleriyle yürüyerek protesto ederek tepkilerini gösterdiler. İskenderun sahilinde mini amfide oyunda geçen bazı bölümleri sahneleyen oyuncular ‘suç işlemek serbest ancak bunu dile getirmek yasak’ diyerek tepki gösterdiler. 
Daha önce şehir tiyatrosunun oyunlarını iptal eden AKP’li İskenderun Belediyesi geçtiğimiz ay içinde sosyal haklar derneğinin kentsel dönüşümle ilgili panelini yerin kirası ödenmiş olmasına rağmen son gün iptal etmiş, gelenler kilitli kapıyla karşılaşmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Duygu Asena Ödülü Kadın Eserleri Kütüphanesine

SONRAKİ HABER

Vartinis katliamı faillerine beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...