01 Mart 2016 13:00

Mülteciler direndi yıkım durdu

Paylaş

Fransa’da mültecilerin İngiltere’ye geçebilmek için bekledikleri Calais kentinde ormanlık bölgede barındıkları kampın yıkımı, mültecilerin direnişi sonrasında durduruldu.  Fransız polisi “Jungle” denilen bölgenin bölgenin boşaltılmasına dün de devam etmek istedi. Fakat yıkım işlemi uzayınca, yıkıma ara verlidi. 

Fransa’nın kuzeyindeki Calais kentinde bir grup göçmen ‘Jungle (Vahşi Orman)’ olarak anılan sığınma kampının tahliye edilmesini protesto için eylem yaptı. Polis, otobandaki araçları da durdurmaya çalışan göstericilere saldırdı.  İngiltere’ye geçebilmek için aylardır buradaki kampta bekleşen mültecilerin konteynerlere ve Fransa’nın değişik yerlerindeki sığınma merkezlerine yerleştirilmesine devam edilecek. Fransa’da mahkeme tahliyesine başlanan kampta çoğu Suriyeli 4 binin üzerinde mülteci barınıyor. Çocukların, kadınların ve hastaların da aralarında bulunduğu göçmenlerin kış aylarında kamptan çıkarılması tepki çekmeye devam ediyor. Calais’deki mültecilerden çoğu Fransa’da başka yerlere dağıtılmalarına karşı çıkıyor. Fransız yetkililerin bin mülteci için ayarladığı barınma imkanlarının yeterli gelmeyeceğini savunuyor.

MÜLTECİLER İÇİN 500 MİLYON AVRO PLANI

Yunanistan mültecilerin sıkışıp kalmasıyla yaşanan krize karşı 100 bin kişilik ‘acil durum’ planı hazırladı. Avrupa Komisyonu’na iletilen 500 milyon avroluk mali desteği öngören plan, bugün ele alınacak.

Mültecilerin Makedonya’dan geçişlerine izin verilmemesi, Türkiye üzerinden ise gelişlerin süreceğini öngören Yunanistan, 100 bin mülteciyi misafir edecek şekilde hazırladığı ‘acil durum’ planını Avrupa Komisyonu’na sundu. Atina, Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler’den (BM) 500 milyon avroluk bir destek sağlanmasını istedi. Bugün ele alınması beklenen plana göre Komisyon’un, insani yardım kuruluşları eliyle Yunanistan ve Balkan ülkelerinde harcanacak 500 ila 700 milyon avroluk bir fona yeşil ışık yakması bekleniyor. 

Yunanistan’da mahsur kalan 30 bin mülteci çok zor koşullarla karşı karşıya bulunuyor. Beklemekten yorgun düşen mülteci ve göçmenlere Makedon polisinin dün kadın çocuk demeden gaz ve sis bombası ile müdahale etmesi tepki çekmişti. Makedonya sınırında biriken mülteci sayısının 9 bini bulduğu bildirildi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Kerry Ve Lavrov ateşkesi gizli görüşecek

SONRAKİ HABER

İkinci NDP davası: Yasaklanması talep ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...