01 Mart 2016 12:44

Kerry Ve Lavrov ateşkesi gizli görüşecek

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Alman mevkidaşı Frank- Walter Steinmeier’le yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye’de 27 Şubat’ta başlayan ateşkesle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tarafların ateşkesi ihlal ediyor olabileceğini ama bu ihlallerin ateşkesi bitirecek kadar büyük olmadığını söyleyen Kerry, Rusya ve ABD’nin operasyonlarda IŞİD ve Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nin hedef alındığından emin olunması için ortak bir süreç başlatma konusunda mutabık kaldığını açıkladı. İsviçre’nin başkenti Cenevre ve Ürdün’ün başkenti Amman’daki ekiplerin birbirileriyle ve Suriye’deki insanlarla iletişim halinde olduklarını belirten Kerry, “Her bir ihlal iddiasının izini süreceğiz ve misyonların aslında Nusra veya IŞİD’e yönelik misyonlar olduğunu güvence altına alabilmemize yarayacak bir yapıyı faaliyete geçirmek için daha çok çalışacağız” ifadelerini kullandı.

‘AMAÇ ATEŞKESİ DEVAM ETTİRMEK’

Öte yandan Kerry, hedeflerinin ateşkesi bitirecek değil ayakta tutacak yollar bulmak olması gerektiğini vurguladı. Nitekim Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptıkları telefon görüşmesinde, olası ateşkes ihlallerine dair gelen bilgileri kamuoyu önünde tartışmama konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Diğer taraftan Kerry, Suriye’de binlerce kişiye yardımların ulaşmaya başladığı yönündeki haberleri memnuniyetle karşıladığını belirtti. Şam’ın bu yardımların bazılarına engel olduğunu iddia eden Kerry, “Mümkünse en azından biraz ahlaklı olmayı deneyin” ifadesini kullandı. Kerry, sığınmacı krizini de ‘küresel bir sorun’ olarak değerlendirdi ve “Bu hepimiz için bir sınamadır” dedi.

‘RUSYA İLE  GÜVENLİK GÖRÜŞMESİ VAR’

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, ABD ve Rusya’nın güvenlik üzerine yeni görüşmeler yaptığını açıkladı. Cook, Suriye’deki operasyonlar esnasında istenmeyen kazalara ehemmiyet vermemek için Pentagon ve Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinin alınabilecek ek önlemleri görüştüğünü belirtti.

BİNDEN FAZLA CİHATÇI SİLAH  BIRAKTI 

Suriye’de 27 Şubat’ta başlayan ateşkes sorunluda olsa devam ediyor. RİA Novosti ajansı da güneybatıdaki Dera kırsalında en az 1200 cihatçının hükümetle ateşkes anlaşması imzaladığını ve silah bıraktığını aktardı. Habere göre Dera’daki görüşmeler yerel Askeri İstihbarat İdaresi Yetkilisi Wefik Nessir, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanları, Yermuk Tugayları ve yerel savunma güçleri arasında gerçekleşti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dera Valisi Muhammed Halid Hennus da ‘ulusal uzlaşı’ kapsamında yakında başka gruplarla da ateşkes anlaşması imzalanacağını söyledi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Bir yanda ateşkes bir yanda tatbikat

SONRAKİ HABER

Mülteciler direndi yıkım durdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...