01 Mart 2016 11:18

Renault'ta işçiler işten atılan arkadaşları için üretimi durdurdu

Paylaş

Renault işçilerinin patronun işten atma saldırısına yanıtı sert oldu. Sabah iş başı yapması için çağrılan işçiler üretime başlamayarak direnişe geçti. Diğer vardiyaların işçileri de fabrika önüne yürüdü. Polisin saldırısına rağmen dağılmayan işçiler, “Direnişten başka çare yok” dedi. Renault işçilerine başta TOFAŞ olmak üzere Bursa’daki diğer metal fabrikalarından da destek geldi. Direniş, diğer illerde ve işkollarındaki işçilerde de yankı bulurken, gazetemize mektup yazan, açıklama yapan işçiler “Renault işçileri yalnız değildir. Sınıf kardeşlerimizin yanındayız” dedi. 

Renault’da ek zam eylemlerini organize ettikleri ve 94 aracın eksik çıkmasına neden oldukları iddiasıyla 10 işçinin işten atılması üzerine başlayan eylem dün fabrika içinde ve dışında direnişe dönüştü. A vardiyası içeride direnişe geçerken, B ve C vardiyası işçileri de arkadaşlarına destek olmak için fabrika önüne yürüyüş düzenledi. Polis, fabrika önünde beklemeye izin vermeyeceğini söyleyerek işçileri uzaklaştırmak istedi. Bunun üzerine kaldırımda beklemeye başlayan işçilerin etrafı yeniden polisler tarafından sarılarak “Burada da bekleyemezsiniz” dendi. İşçilerin “Nerede bekleyeceğiz o zaman?” sorusuna “Bizi ilgilendirmez” cevabı verilerek çevik kuvvet polisleri tarafından itilmesi üzerine işçiler yola yatarak trafiği kapadı. İşçiler bir yandan da polis barikatını zorlayarak fabrikaya yürümek istedi. Bunun üzerine biber gazı ve gaz bombalarıyla saldıran polis, 15 işçiyi de yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. Bazı işçiler de gazdan etkilenen fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı. 

“Ölmek var dönmek yok”, “İşçiye uzanan eller kırılsın”, “Direne direne kazanacağız”, “Her yer Renault her yer direniş” sloganlarıyla saldırıya tepki gösteren işçiler bir süre daha yolu trafiğe kapattı. 

Kararlı duruşları üzerine işçilerin kaldırımda beklemelerine izin verilmek zorunda kalındı. İşçiler “Fabrikayı kapatın defolu gidin”, “Direne direne kazanacağız”, “İşten atılan işçiler geri alınsın” sloganlarıyla protestolarını sürdürdü. Fabrika içinde direnişte olan işçiler de ‘İdari izinlisiniz’ denilerek fabrika dışına çıkarılmam isteniyor. İşçiler baskılara karşın direnişini sürdürüyor. 

'BEKLEYİŞİMİZ SÜRECEK'

Polis saldırısı sonrası açıklama yapan bir Renault işçileri, “Gözaltılar oldu 4 işçi arkadaşımız hastaneye kaldırıldı. İçerdeki arkadaşlara yemek ve içecek verilmeyeceğini açıkladı fabrika yönetimi. Şimdi polis kaldırımda durmamıza müdahale edemiyor yeniden yolu kapatırız diye. İçerde ki arkadaşların moralleri gayet iyi. Biz dışarıda onlar içeride direniyor. Fabrika yönetimi 1 kişi gelsin görüşmeye dedi biz 5 kişi gideceğiz dedik. Bunun üzerine yönetim görüşmeyi iptal etti. Bu oyunları hep gördük. Verdikleri bütün sözlerden döndüler. İşçi çıkarmayacağız dediler ama çıkardılar. Biz bunlara güvenmiyoruz. Buradaki bekleyişimiz sürecek” dedi. 

Eylemlerini güvenlik güçlerinin ve işverenin yoğun tehditleri altında sürdürdüklerini kaydeden bir başka Renault işçisi şunları söyledi: “Bizim amacımız burada kimseyi üzmek değil. Ücretlerimizde iyileştirme yapılmasını ve insan gibi çalışma koşulları istiyoruz. Çalışma şartlarımız çok zor. İçeride 150 kişi kadar insanda bel fıtığı, boyun fıtığı ve çeşitli rahatsızlıklar var. Ancak o insanlar hâlâ aynı tempoyla çalıştırılıyor. Çalışamadığın zaman, vücudun elvermediği zaman, bu sefer işten atmakla tehdit ediyorlar. Şu an 10 tane işçi arkadaşımız içeriye girmez, istediklerimiz elde edemezsek kararlıyız. İçeriye girmeyeceğiz. Ancak 10 kişiyi alırlarsa görüşürüz.” 

FABRİKADAKİ İŞÇİLERE YEMEK VERİLMEYECEK

Sabah fabrikaya giren işçilerin direnişe başlaması üzerine fabrika yönetimi işçilerin yanına gelerek “Yaptığınız eylem toplusözleşmeye aykırı” açıklamasını yapması üzerine işçiler alkış, ıslık ve yuhalamalarla tepki gösterdi “Atılan işçiler geri alınsın” sloganını attı. Bunu üzerine Renault yönetimi kantinleri kapatarak “Yemek çıkmayacak” diyerek işçileri tehdit etti. İşçiler bu tehdide “Açlıktan ölmeyi biz bu yoldan dönmeyiz” diyerek yanıt verdi. Renault işçileri, tüm işçilerin dayanışmaya çağırdı.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

* Çıkartılan işçiler geri alınsın. Başka işçi işten atılmasın. Bu talep kabul edilmediği taktirde diğer şartlar da geçersiz olacaktır. 

* İçerideki işçilere su ve yiyecek götürülmesine izin verilsin. 

* Fabrikada Birleşik Metal-İş temsilcilik seçimi yapılsın. (Daha önce karar altına alınan Sosyal Diyalog Komitesi seçimini artık kabul etmiyoruz.)

* Seçilen temsilciler Türk Metal için ayrılan büroya geçsin. 

* Saat ücretinde 1 avro tutarında iyileştirme yapılsın.

SORUMLU RENAULT YÖNETİMİ VE İTTİFAKLARI

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile Renault yönetimini işten atılan 10 işçiyi geri almaya çağırdı. Renault yönetimi ile mutabakat sağlanan ve 29 Şubat’ta işyerinde yapılacak olan “Sosyal Diyalog Komitesi”‘ seçimi bahanesiyle, AKP Hükümetinin bakanlarını da yanlarına alarak, işçilere yeni bir saldırı başlatıldığı belirtilen açıklamada, “Bu sabah (dün), 8/16 vardiyası fabrikaya alındı. İşçiler işten atılan arkadaşlarının geri alınması konusunda Renault yönetiminin bir açıklama yapması için mücadelelerini sürdürüyorlar. Diğer vardiyadaki işçiler ve işçilerin aileleri de fabrika önünde toplanmaya başladı” dendi. Renault yönetimine işten atılan işçileri geri alma, polisle işçi ve ailelerini karşı karsıya getiren girişimlerinden vazgeçme çağrısı yapılan açıklamada “Aksi halde ortaya çıkacak tüm olayların tek sorumlusu Renault yönetimi ve ittifakları olacak” dendi. 

BU DAVA HEPİMİZİN DAVASI'

Renault işçilerinin direnişine ilk yardıma koşan, TOFAŞ başta olmak üzere Bursa’daki metal fabrikalarının işçileri oldu. Fabrikada direnen işçilerle dayanışma içinde olduklarını belirten TOFAŞ işçileri şunları söyledi: “Bu dava hepimizin davası. Emin olun iki tane Türk Metal üyesi işçi bile fabrikada çalışırken yan yana geldiği zaman ‘Şu Renault başarsa da biz de farklarımızı alabilsek’ diye umut ediyor. Fakat Renault’nun umut edip de düşüncelerine dökemeyenlerden tek farkı bunu eyleme dökmesidir. Fakat bu bir tek Renault’yla olmaz. Bizim bunlara işçinin iradesi gözüyle bakmamız gerekir. Biz daha önce TOFAŞ’ta gördük bu olayı. TOFAŞ’ta 2 kişi ‘İşverene küfür etti’ gibi sahte söylemlerle atıldı ve işçiyi kırdılar. Hiçbir şekilde manipülasyonlara yer verilmemeli. Yapılacak tek şey sıcağı sıcağına direniş. Burada 10 arkadaşımız geri alınmadan girersek, bu 10, 1000 olur. TOFAŞ’ta atılan 2 işçi nasıl 82 olduysa, burada da kesinlikle 10, 1000 olur. Biz buraya Renault’ya değil, Türkiye’deki işçilerin iradesine, umuduna desteğe geldik. Bugün Renault’da atılan işçiler TOFAŞ’tan atılmıştır. O yüzden biz buradayız geçmişten ders çıkardık. Bütün metal işçilerini Renault işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.” 

'BU ÜLKE İKİNCİ BİR 5 MAYIS’A HAZIR'

Renault yönetiminin Anayasa’da da yazılı olan sendika seçme hakkına saygı göstermeye çağırdıklarını belirten Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, “Bu ülke ikinci bir 5 Mayıs’a (Geçen yıl metal direnişinin başladığı tarih) hazır. Eğer istiyorlarsa bugün Renault’dan ateşlenen kıvılcım yarın başka yerlere sıçrayacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Süreci kendi kurullarımızla, komitemizle birlikte değerlendireceğiz. Renault işçisi ne yapacağını biliyor. Birleşik Metal-İş de ne yapacağını biliyor. Çalıştırmak istiyorsa biz hazırız. Yok istemiyorsa geçtiğimiz mayıs ayında olduğu gibi Renault işçisi fabrikayı 1 ay kapatabilir” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Google fotoğrafların nerede çekildiğini belirleyecek

SONRAKİ HABER

İstanbul’da Devrimci Parti binaları ve yöneticilerine operasyon: 10 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...