01 Mart 2016 00:39

Savaş gerçeğini daha çok insana anlatmalıyız

Paylaş

Neslihan KARYEMEZ

İkitelli Atatürk Mahallesi’nde savaş karşıtı çeşitli çalışmalarla, yüz yüze geldiğimiz mahalle halkı savaşa karşı olduklarını dile getiriyorlar. Ölümlerin bir an önce son bulunmasını, bulunduğumuz kaos ortamından bir an önce çıkılmasını istiyorlar. 
“Savaş değil barış, ölüm değil yaşamdan yanayız” diye kapıları çalıp mahalle halkının bu duruma sessiz kalmamaları gerektiğini dile getirdiğimizde ciddi bir savaş karşıtlığı ile karşılaştık. Kapılarını çaldığımız mahallede çoğunlukla kadınlarla yüz yüze geldik. Yine mahallenin pazarında açtığımız “savaşa hayır” imza stantında çoğunluğu alevi ve tokatlı kadınlarla yüz yüze geldik. Sohbet ettiklerimin içinde “Evet kadınlar çocuklar ölüyor elbette imza atarım” diyenler de oldu. “Ben anlamıyorum bu Kürtler ne istiyor” diyenler de. Sohbeti devam ettirdiğimizde sivillerin ve çocukların ölümlerini doğru bulmadıklarını bunun için Hükümetin bir şeyler yapması gerektiği de ifade edildi.
Başka bir gün Emek ve Demokrasi Bloku çağrısı ile İstanbul’un ilçelerinde eylemler yapıldı. Biz de İkitelli’de ajitasyon eşliğinde elimizdeki materyalleri dağıttık. “Ölümden değil yaşamdan yana siz de bir ses çıkarın, savaşın değil barışın tarafı olun” dediğimizde yarım saatte elimizdeki bildiriler bitmişti. Yarım saatte ağırlıklı savaş istemeyenlerle yüz yüze gelsek de az da olsa “Ben ölüm istiyorum, nerede savaş var” deyip uzattığımız  bildirileri ellerinin tersi ile itenlerle de karşılaştık.
Yine başka bir gün işçilerin yoğun olarak kullandığı Tatlıses köprüsünde bildiri dağıtırken, yanımızdan geçerken ters ters bakanlarla, elimizden aldığı bildiriyi aldıktan hemen sonra başlığına bakmadan atanlarla, “Ben Türkçe bilmiyorum, Suriyeli ben” diyenlerla, “Bunlar AKP’li onlar okumaz taparlar” diyenlerle temas ettik. 
Toplumu karşı karşıya getirerek, politikalarını yaymaya çalışan Hükümet, işçi ve emekçileriden, uzun çalışma saatlerinin ardından eve vardığında açtığı çoğu TV kanallarındaki yalan haberlere inanmasını istiyor. Ama bizim birebir değindiğimiz gerçekleri paylaştığımız çoğu insan savaştan değil barıştan yana tutum sergiliyor. Daha çok insana anlatmalıyız savaşın yıkımını ve gerçeklerini.

ÖNCEKİ HABER

Bedia Akarsu üzerine

SONRAKİ HABER

İşçiler deneyimlerinden sonuç çıkararak ilerliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...