29 Şubat 2016 16:56

Renault işçileri, işten atılan arkadaşlarına sahip çıktı

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Renault fabrikasında vardiyaların iptal edilmesinden sonra sabah saatlerinde aralarında sözcü işçilerinde olduğu 10 işçinin işine son vermesi sonrası Renault işçileri Birleşik Metal İş Sendikası 5 Mayıs Şubesinde toplanmaya başladı. Sendika tarafından saat 2 de yapılacak olan açıklama için gelen işçiler sık sık; “Direne direne kazanacağız, her yer Renault her yer direniş, işten atılan işçiler geri alınsın sloganları” attı. Fabrikada işten atmaların devam edeceğini söyleyen işçiler  İşten atılan arkadaşlarının yemek hane eylemleri bahane gösterilerek işlerine son verildiğini aktardı. Departman sözcüleriyle yapılan toplantıdan sonra fabrika önüne yürüme kararı alan işçiler polis engeline takıldı. Kısa süreli gerginlikten sonra fabrika önüne yürüyen işçilerin önünü  fabrika girişinde bir kez daha polisler tarafından kesildi. İşçiler fabrika önünde bir açıklama yaparak tekrar 5 Mayıs şubesine dönerek yeni kararlar almak için toplantı yapacaklarını duyurdu.

APAR TOPAR MESAİ’Yİ BİTİRDİLER
Fabrikada çalışırken mesaimizin bitmesine daha 2 saat olduğunu söyleyen işçiler; “ Fakat teknik bir arıza var saat 14:00’te tüm vardiya fabrikayı boşaltacak dendi ve bizleri çıkardılar. Şimdi fabrika yönetimi tek tek bizleri arıyor çalışacakmısın yoksa çalışmayacakmısın diye. Fakat gördüğümüz kadarıyla fabrikada 2,3 gün daha arıza var denilerek üretim olmayacak gibi görünüyor”dedi.
Sendikanın çağrısıyla 5 Mayıs Şubesinin önünde toplanan işçilere seslenen Adnan Serdaroğlu; “ bugün işçi arkadaşlarımızı çıkaranlar Renault işçilerine açıktan bir savaş açmıştır. Bizde bu savaşı kabul ediyoruz o zaman. Fabrika yönetimizyle 50 saat toplantı yaptık birtakım sözler  verdi fakat bakanların MESS’in TM’nin devreye girmesiyle üzerimde çok büyük baskı var verdiğim sözleri yerine getiremeyeceğim” dediğini aktaran Serdaroğlu; “işten atılan işçilerin derhal işe geri alınmalı. Yoksa bu işçiler 5 Mayıs’taki gibi tekrar karşına dikilir” diyerek; “ 2017’ye kadar bütün tahriklere karşı uyanık olacağız disiplinli hareket ederek 2017 Mayısı Birleşik Metal İş ‘in Mayısı olacak” dedi.

Renault fabrikasında işten atma saldırısı


İŞÇİLERE POLİS ENGELİ
5 Mayıs şubesi önünde yapılan açıklamadan sonra departman sözcüleriyle bir toplantı alan Birleşik Metal İş Sendikası toplantıdan çıkan karar doğrıltusunda Renault fabrikası önüne yürüyüp bir açıklamada orada yapacaklarını açıklamasından sonra işçilerin önü polislerce kesildi. Toplu yürüyemeyeceklerini söyleyen kolluk kuvvetleri yürümeleri takdirde sonuçlarına hepiniz katlanırsınız tehdidinde bulundu. Polis’in bu tehtitlerini ıslıklara ve alkışlarla protesto eden işçiler fabrikaya doğru yürümeye geçti. Yürüyüş boyunca; “Her yer Renault her yer direniş, Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Fabrika önğünde barikat kuran çevikkuvvet polislerine tepki gösteren işçiler; “ sizler kimi koruyorsunuz. Biz bu fabrikanın işçileriyiz. Çoluk çocuğumuzun rızkına sahip çıkmak için buradayız” diyerek tepki gösterdiler. Fabrika önünde oturan işçiler bir kez daha işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını talep etti. Arkadaşlarının işe dönmemesi demek artık bu fabrikada huzurun kaçtığı anlamına gelir diyerek Renault yönetimini bir kez daha uyardı.  Fabrika önünden tekrara 5 Mayıs şubesine geçen işçiler bundan sonraki süreci nasıl yürüteceklerini değerlendirmek için toplantı yaptı.

RENAULT İŞÇİSİNDEN MÜCADELE KARARLILIĞI
Renault işçileri işten atmalara karşı sessiz kalmayacaklarını attıkları sloganlarla sık sık duyurdu. Türk Metal’e tepki gösteren Renault işçileri sendikal tercihlerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirterek. İşçi çıkarımları bizlerin kırmızı çizgisiydi. Bugün Renault yönetimi bunu çiğnedi. Artık bizde de mücadele etmek düşer diyerek kararlılıklarını bir kez daha gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş’ten 'kiralık işçilik'e karşı imza kampanyası

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili İbrahim Özdiş: Ben de Cumhurbaşkanını tanımıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa