29 Şubat 2016 14:13

Vartinis katliamı davası yarın Kırıkkale’de görülecek

Paylaş

1990’lı yıllarda Kürt illerinde halka karşı gerçekleştirilen hak ihlalleri ile hesaplaşmak adına sembolik bir dava olan 9 kişinin yaşamını yitirdiği Altınova (Vartinis) davası yarın (1 Mart 2016) Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

2 Ekim 1993 günü Muş’un Korkut İlçesi’nde gerçekleşen çatışma sonucu bir PKK üyesi ve Mustafa Uçar isimli bir Astsubay yaşamını yitirmiş ve  Hasköy ilçesi Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu havaya ateş ederek Altınova’da yaşayan halkı “Bu şehidimin intikamını alacağım bu gece bu köyü yakacağım” gibi sözlerle tehdit etmişti. Bu tehdidin ardından Vartinis (Altınova) beldesinde evlerin ateşe verildi ve 9 kişinin katledildi. 

Ateşe verilen evde ailesinden 9 ferdi kaybeden Aysel Öğüt, evlerinin askerler tarafından yakıldığını belirterek suç duyurusunda bulundu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı evin PKK tarafından yakıldığını öne sürerek dosyayı kapattı. Öğüt ise 2003 yılında yeniden suç duyurusunda bulundu. Ancak 3 Haziran 2013 tarihinde Muş Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame ile yargı sürecine geçebildi. Olaydan sorumlu tutulan kolluk güçleri ve amirleri hakkında açılan ve kamu güvenliği nedeni ile Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesine taşınan dava yarın görülecek.

‘KENAN EVREN DE YARGILANDI’

Cezasızlıkla Mücadele Güç Birliği davaya ilişkin dün İnsan Hakları Derneği (İHD) genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan 1990’larda yaşanan katliamların bugün de devam ettiğini ifade etti.

Hükümetin işkence, infaz gibi suçlar işleyen askerlerin yargılanmasını engelleyecek hazırladığı yasa tasarısını korkunç bir gelişme olarak nitelendiren Türkdoğan, “Eğer bu kanun yasalaşırsa bu devlete kanun devleti bile diyemeyeceğiz” dedi.

Çıkartılan yasalara ilişkin “Kimse kendi yasasına güvenmesin. Kenan Evren’de kendi yasasına güvendi. Ve hasta yatağında yargılandı” diyen Türkdoğan suçluların yargı önüne çıkacağını vurguladı.

‘DAVANIN İNSANİ BOYUTU SİYASİ BOYUTUNUN ÖNÜNE GEÇTİ’

Basın toplantısına katılan HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, “Bu dava siyasi, hukuki bir dava olmaktan çıktı. Bu dava vicdani, ahlaki, insani boyutu ile siyasi ve hukuki bir dava olmanın önüne geçti” dedi.  Yıldırım, aydınlık bir Türkiye’nin ön koşulunun son 25 yıldır devam eden katliamların aydınlatılması olduğunu vurguladı.

Katliamın yapıldığı dönemde Altınova’da yaşayan Av. Fuat Özgül, olay günü herhangi bir çatışmanın yaşanmadığını, Jandarma Komutanı’nın köye gelip köyü yakacağını ifade ettiğini söyledi. 

‘İÇİMDEKİ YANGIN SÖNMEZ’

Olay gecesinde başka bir evde kaldığını ve ailesinin ölümünü izlediğini söyleyen Aysel Öğüt “Ailemin yanına gitmek istedim. Kardeşlerimin yanına gitmek istedim. İzin vermediler. Ben daha 17 yaşındaydım. Kardeşlerim benden de ufaktı. 9 kişi ölmedi. Annem 5 aylık hamileydi. 10 kişi öldü. Kardeşlerimin, ailemin davası az da olsa içimi rahatlattı. Suçluları tutuklasalar bile içimdeki yangın gitmez. Yanlarına kalmasın. Ailemin failleri belli. Her şey köyün gözleri önünde oldu”dedi.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu

SONRAKİ HABER

Kanaltürk ve Bugün kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...