29 Şubat 2016 12:41

Çorlu’da işçiler ek zam için, işçi kıyımına ve kiralık işçiliğe karşı örgütleniyor

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Çorlu’da çeşitli fabrikalarda çalışan işçiler bir araya gelerek kurduğu işçi komitesi, ek zamlar için, işten atılmalara, kıdem tazminatının kaldırılma girişimine ve kiralık işçiliğe karşı mücadele kararı aldı.

Asgari ücrete gelen zammı ve ocak zamlarını değerlendiren işçiler asgari ücrete gelen zammın daha ellerine geçmeden eridiğini söyledi. Aloha Tekstil’de çalışan bir işçi ocak zamlarının ise asgari ücrete gelen zammın bile gerisinde kaldığını dile getirdi. İşçi, “Ocak zamları yüzde 10-15 arasında belirleneceğini duyunca biraz ses çıkardık ve 50-100 lira arası ek zam alabildik’ dedi. Aloha işçisi, “Çorlu’da işçiler zamlardan memnun değil ama birlik olunamadığından diğer yerlerdeki gibi ses çıkaramıyor” dedi.

Çorlu’da da zamları az bulan ABB Teksti, Astaş Alüminyum işçilerinin eylemler yaptığını ama bu eylemlerin yayılmadığını belirten işçiler ek zam için ortak mücadele edilmesi gerektiğini konusunda birleşti.

‘KİRALIK İŞÇİLİK BİTTİĞİMİZİN RESMİDİR’

“Meclisteki kiralık işçiliğin önünü açan yasanın hayata geçmesi, bittiğimizin resmidir” diyen Termo Teknik’te çalışan bir işçi de bunu durdurmak için ne gerekirse yapılması gerektiğini ifade etti. Kiralık işçiliğin ne olduğunu işçilerin henüz kavrayamamış olduğunu belirten Süper Tekstil işçisi de “Bunu işçilere iyi anlatmalıyız. Bunun için işçi komitesi olarak bir etkinlik örgütlemeliyiz” dedi. Öneri doğrultusunda, geniş bir işçi toplantısı yapma kararı alındı.

SENDİKALAR SUSKUN İŞ BAŞA DÜŞTÜ

Sendikal örgütlülüğün olmadığı bir iş yerinde çalışan bir işçinin, “Sendikanın olduğu yerlerde daha iyi bir çalışma olur” demesi üzerine TEKSİF ve Çelik-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan işçiler söz aldı. TEKSİF’in örgütlü olduğu Penti’de çalışan bir işçi, “Biz işçi sorunlarını konuşunca sendikacılardan da çekiniyoruz. Sözleşme döneminde olmamıza rağmen sendika bize bilgi dahi vermiyor” dedi. Çelik İş’in örgütlü olduğu Termo Teknik’te çalışan bir işçi de “Sendika ek zam talebimiz, kiralık işçilikle ilgili hiçbir çalışma yürütmediği gibi işçiler üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar” dedi. Sendikaların işçi sorunları karşısında suskun, olduğunu belirten işçi, “İşçilerin ek zam talebi varken, Mecliste işçiler aleyhine yasalar görüşülürken sendikacılar koltuk derdine düşmüşler. Artık iş başa düşmüştür” dedi.
Ünteks’ten bir işçi de “Çorlu’da çalışan yüz bin işçinin birlikte hareket etmesini istiyoruz. Çorlu’da fabrika fabrika örgütlenerek birliği sağlayabiliriz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

DEDAŞ işçisi emeğinin karşılığını istiyor

SONRAKİ HABER

Türk-İş imza kampanyasını başlattı: Kiralık işçilik çalışanlara yeni bir tehdittir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...