29 Şubat 2016 12:17

Ebedi derbi’ye Kızılyıldız damgası

Paylaş

Hakan Karakoca

Sırbistan’ın Ebedi Derbisi (Veciti Derbi), Cumartesi günü yeniden olanca ateşiyle Belgrad’ı ısıttı. İlk yarıda oynanan maçı Kızılyıldız rahat geçerken , Partizan’ın evinde daha dirençli olacağı bekleniyordu. Maçın geneli beklendiği gibi de geçmesine rağmen sezonu domine eden Kızılyıldız galip gelmeyi bildi. 

Geçtiğimiz sezon tribünde olan büyük kavga nedeniyle her zamankinden yoğun bir güvenlik önlemi vardı. 7 bin polisin görev aldığı maçta, tribünlerde hiçbir olay yaşanmadı. Ancak stat çevresinde iki Kızılyıldızlı taraftarın Partizanlılar tarafından tartaklanmasına engel olunamadı. Yine de olay büyümeden taraftarlar o kargaşadan kurtarıldı. 

150. DERBİYE HAKEM DAMGASI

Saha içinde ise önceki derbilere bakıldığında futbol adına daha olumlu şeyler söyleyebiliriz. Hakem ise bu derbiye kaldıramadı diyebiliriz. 150. kez karşı karşıya gelen iki takımın mücadelesini son dönemlerde ülkenin en iyi hakemi Milorad Mazic’e emanetti. Ancak bu sezon hakemde değişikliğe gidildi ve daha formda olduğu gerekçesiyle  Vlado Glodovic atandı. Glodovic, Partizan’ın bir penaltısını es geçerken Partizan’ın bir golünü de geçersiz saydı. Yan hakemin kaldırdığı iki ofsayt bayrağı da maçın galibini belirledi. 

Bu maçta forma giyen Sasa Ilic, 26. kez bu heyecana ortak olarak derbinin en fazla forma giyen oyuncusu oldu. Eski Galatasaraylı oyuncu maç sonunda , “Bu derbinin en çok forma giyen oyuncusu oldum. Ama ilk kez emeğimizin bu şekilde alenen çalındığına şahit oldum” diyerek hakeme olan tepkisini gösterdi. Orta saha oyuncularında Darko Brasanac da, “Hakem hakkında konuşmak isterdim ama bir hakem göremedim” diyerek sert bir açıklama yaptı. 

Partizan 1-0 öne geçtiği maçta sahadan 2-1’lik mağlubiyetle ayrılırken , Belgrad’ın kırmızı beyazlı takımı Kızılyıldız, şampiyonluk yolunda yeni bir zafer daha elde ediyordu. Maç öncesinde Partizan ile 29 olan puan farkını Kızılyıldız 32’ye yükseltti. Derbi için puan farkının bir önemi yoktu ancak Partizan’ın bu seneki enkaz halini ortaya sermek için bu 32 puanlık fark bile tek başına yetiyordu.

İKİ JENERASYON TEK FORMA 

38 yaşındaki Sasa Ilic, sahanın en yaşlı ismi olmanın yanında rekorun da sahibi olmuştu. Altyapısı ile ünlü Partizan ve Kızılyıldız takımlarının yaş ortalaması ise genel olarak düşüktü. Ancak 28 Ocak 2000 doğumlu Dusan Vlahovic sahanın en genciydi. 53. dakikada oyuna giren genç oyuncu, derbide bugüne dek forma giymiş en genç isim oldu. Sahanın en yaşlısı Ilic ile yaklaşık 10 dakika aynı sahayı paylaşan Vlahovic pozisyonlar bulsa da değerlendirebilecek tecrübenin epey uzağındaydı. “Sırbistan’ın Zlatan’ı” diye lanse edilen Vlahovic maç sonu heyecanlı olduğunu söylerken bu derbiyle ilgili duygularını da, “Sadece Sırbistan’ın değil, dünyanın en iyi derbisinde Partizan forması giydiğim için gururluyum” sözleriyle aktardı. 
Ligde ipler çoktan kopmuş gözüküyor. Kızılyıldız en yakın takipçisine 27 puan, ezeli rakibi Partizan’a ise 32 puan fark atmış durumda. Play Off sistemine geçilen ligde amaç heyecanı arttırmaktı ancak Kızılyıldız ilk sezondan bu sistemi de boşa düşürdü. Partizan ise sezona 3. teknik direktörüyle devam ediyor. En önemli yıldızı Andrija Zivkovic’i sözleşme yenilemediği için kadro dışı bıraktı, forvetteki en etkili silahını ekonomik kriz nedeniyle Çin’e gönderdi ve ligin en zayıf takımlarına karşı dahi zorlanıyor ya da kaybediyor. Bu sene büyük bir kayıpla geçiliyor, gelecek sene ise toparlanmaları zaman alacak. 

ÖNCEKİ HABER

Arda Turan, UEFA’nın ‘ırkçılığa hayır’ sayfasında

SONRAKİ HABER

DEDAŞ işçisi emeğinin karşılığını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...