29 Şubat 2016 11:13

Artvin’de gelecek nesiller için direniliyor

Paylaş

Beylikdüzü Belediyesi Kültür Merkezinde Cerattepe’de altın madenciliği ve çevresel etkileri konulu panel gerçekleştirdi. Panelle Yer altı Maden-İş Sendikası eski başkanı Çetin Uygur, Avukat Yegane Güley ve Cerattepe direnişçilerinden Vasif Can Yıldırım panelist olarak katıldı. Panelin moderetörlüğünü TMMOB İstanbul eski şube başkanı Tevfik Peker gerçekleştirdi.

Makine Mühendisleri Odası Beylikdüzü Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen panelde ilk sözü alan Avukat Yegane Güley, ÇED raporları hazırlanmadan, yargı süreci devam ederken Cerattepe’da çalışma yapıldığını, söz konusu hukuksuzluğu, Esenyurt’ta, Bakırköy sahildeki plazalarda, Sulukule'de görmenin mümkün olduğunu belirtti. 

BİRLEŞMİŞ MİLETLER ÇEVRE KARARI

Türkiye’de yeni maden yasasıyla madenlerin sermayenin hizmetine sunulduğuna dikkat çeken 
Yer Altı Maden-İş Sendikası eski başkanı Çetin Uygur şu tespitleri yaptı: Elli bin ağaç kesilip sermayenin çıkarları doğrultusunda maden işlenmek isteniyor. İnsanların hayatı yok edilmek isteniyor. Birleşmiş Miletler çevre ve kalkınma komisyonun çok açık ve net bir tespiti var. Diyor ki; gelecek nesillerinin ihtiyaçlarının engelleyebilme, yeteneklerini tehlikeye düşmemesi ve dünya üzerindeki yaşamlarında ihtiyaçlarının karşılanması temel ilkedir. Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da dikkate alıyor. Cerattepe yaşananlar bunların tam tersidir. Bu hukuksuzluk karşısında mücadele etmeliyiz, siyasi farklılıklar gözetmeksizin bu hukuksuzluğu herkese anlatmalıyız”.

Tevfik Peker, Ceratepe’ye saldıranların doğaya, Soma’daki maden işçisine, Roboski’de Kürt’e, kadınlara, çocuklara, azınlıklara düşman olduğunu söyleyip Nazım Hikmet’in “sana düşman,bana düşman, vatana düşman” dizesine atıfta bulundu. 

7’DEN 70’E AYNI UMUT

Cerattepe öznelinde, Artvin’in insansızlaştırılıp şantiye alanına dönüştürülmek istenmesine karşı direndiklerini dile getirden Vasif Can Peker, “Cerattepe 20 yılı aşkın süredir mücadele veriliyor. 240 gün nöbet tutuldu. Nöbetin 240. gününde çevre illerden getirilen 1500-1600 civarında asker ve polisle Cerattepe işgal edilmeye çalışıldı. Halk muazzam direniş örneği sergiledi. Cengiz İnşaat kolluk güçlerinin desteğiyle Cerattepe’ye girdi ve hukuk tanımaz bir şekilde çalışmaya başladı. Cerattepe’ye girilmesine rağmen 7 den 70’e Artvin halkı bu hukuksuzluğa verecekleri mücadeleyle son vereceklerinin umudu ve inancıyla çalışıyorlar. (İstanbul/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Atina’da, Ankara Katliamı yaralılarıyla dayanışma konseri yapıldı

SONRAKİ HABER

Bakanlık Munzur Çayı üzerindeki HES'lerle ilgili Danıştay kararını dinlemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...