29 Şubat 2016 10:27

Aydınlardan topluma demokratik anayasa çağrısı

Paylaş

Anayasa hukukçusu akademisyenler, aydın, yazar ve aktivistlerin olduğu bir grup yeni anayasa tartışmalarına toplumu, çoğulcu, eşitlikçi ve özgürlükçü anayasa etrafında buluşmaya çağırdı. 

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasının ardından yeniden canlanan tartışmalara ilişkin ağırlıklı olarak akademisyenlerin bulunduğu bir grup Elit World Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, konuşmacı olarak yazar Ayşegül Devecioğlu, akademisyen Doç. Dr. Ayşen Candaş, Barış Bloku Eş Sözcüsü Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Avukat Hülya Gülbahar, gazetemiz yazarı Hüsnü Öndül, siyasetçi Nesrin Nas ve Dr. Nil Mutluer katıldı. 

HDP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyon üyelerinden Meral Danış Beştaş, Mithat Sancar’ın yanı sıra HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen de basın açıklamasını takip etti. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gençay Gürsoy, yeni anayasa tartışmaları için uygun bir ortam olmamasına karşın, yürütülen bu tartışmalara toplumun katılmasının önemi değindi. Gürsoy, toplumun anayasa tartışmalarına katılmasına yönelik bir çağrı toplantısı olduğunu ifade etti. 

DEMOKRATİK ANAYASA ŞARTLARI İÇİN DUYARLILIK 

Çağrı metnini Hülya Gülhabar okudu.Darbe anayasasının yapıldığı tarihten bu yana, toplumda yeni anayasa arayışlarının eksik olmadığını ifade eden Gülbahar, çoğulcu, eşitlikçi, özgürlükçü, bir anayasa talebi en zor şartlarda savunulduğunu dile getirdi. 

Anayasa tartışmaların yeniden canlandığı ve kamuoyunun gündemine geldiğini anlatan Gülbahar şunları söyledi: “Çatışmaların sürdüğü ve mevcut anayasadaki hakların fiilen askıya alındığı bugünkü ortamda yeni anayasa sürecinin demokrasi dışı yönelimlere alet edilmesinden endişe ediyoruz. Bu sürecin otoriter bir rejime hukuki statü oluşturma ihtimallerine karşı, tüm toplumsal kesimlerin evrensel demokratik değerler çerçevesinde etkili bir irade ortaya koymaları hayati önem taşıyor. Çoğulcu eşitlikçi ve özgürlükçü değerlere dayanan demokratik bir anayasa sürecinin şartlarını oluşturmak için duyarlı herkesi ortak bir çabada buluşmaya davet ediyoruz.” 

TOPLUM İNİSİYATİFİ ELE ALMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki hak ihlali kararının ardından yaptığı ‘Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum’ şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Gençay Gürsoy, “Ne yazık ki bu ilk örnek değil. Anayasayı tanımama konusunda daha önce de benzer çıkışlar olmuştu. Hukuk da yargı da tanınmıyor. Türkiye artık böyle bir dönemden geçiyor. Bütün bunlara rağmen bu konuda yurttaş inisiyatifinin demokratik, özgürlükçü bir anayasa yapılması konusunda inisiyatifi ele alması gerekiyor, bizim çabamız bu yönde” ifadelerini kullandı.

METİNDE İMZASI BULUNANLAR 

Metinde imzası bulunanlar şöyle: Abdülbaki Erdoğmuş, Ahmet Türk, Prof. Dr. Ayşe Erzan, Ayşegül Devecioğlu, Doç. Dr. Ayşen Candaş, Prof. Dr. Baskın Oran, Doç. Dr. Bican Şahin, Prof. Dr. Binnaz Toprak, Doğan Bermek, Prof. Dr. Ergun Özbudun, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Prof. Dr Fuat Keyman, Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Güler Buğday, Hatice Kapusuz, Hülya Gülbahar, Hüsnü Öndül, İbrahim Sinemlilioğlu, Prof. Dr. Levent Köker, Mehmet Güleryüz, Melda Onur, Maside Ocak, Prof. Dr. Metin Günday, Prof. Dr. Murat Belge, Murathan Mungan, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, Nesrin Nas, Dr. Nil Mutluer, Prof. Dr. Niyazi Öktem, Prof. Dr. Oktay Uygun, Osman Kavala, Prof. Dr. Osman Doğru, Osman Murat Ülke, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Öztürk Türkdoğna, Rıza Türmen, Sefa Öztürkdede, Prof. Dr. Sevtap Yokuş, Tarık Ziya Ekinci, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Prof. Dr. Yücel Seyman. (İstanbulEVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da çarşamba günü çatışmaların durması için tüm ilçelerden Sur’a yürünecek

SONRAKİ HABER

Adana barış panelinde güç birliği vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...