29 Şubat 2016 08:07

Kadın gazeteciler: Alışın her yerdeyiz

AGİT'in, 6 Şubat’ta kadın gazetecilerin gazetecilik faaliyetlerini sürdürürken maruz kaldıkları hak ihlallerine yer vermesi sonrası kadın gazeteciler "Alışın her yerdeyiz" dedi.

Paylaş

 

Avrupa Güvenliği  ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT), 6 Şubat’ta yayınlanan raporu ile kadın gazetecilerin gazetecilik faaliyetlerini sürdürürken maruz kaldıkları hak ihlallerini bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre, erkek meslektaşlarına oranla 3 kat daha fazla hedef alınan kadın gazeteciler, mesleklerini icra ederken ölüm, cinsel şiddet ve tecavüz tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. AGİT raporunda ayrıca kadın gazeteci ve blog yazarlarının maruz kaldığı şiddet ve taciz vakalarının yüzde 25’inin sosyal medyada gerçekleştiği ayrıntısına yer verildi.

HAK KAYIPLARI VE KADIN GAZETECİLER

Türkiye’deki kadın gazeteciler de mesleklerini yaparken karşılaştıkları zorlukları anlattı.

Kadınlar için toplumda belirlenmiş belli kodların olduğunu dile getiren Ekmek ve Gül Program Sunucusu ve Gazetemiz Yazarı Sevda Karaca da, özellikle son 10 yıldır iş güvencesinin ortadan kalkması ve güvencesizliğin ciddi biçimde artması nedeniyle kadın gazetecilerin iki kat daha fazla etkilendiğini aktardı. Karaca, özellikle ana akım medyada çalışan kadınların daha fazla zorlandığını vurguladı.

Hem Türkiye hem de dünyada kadınların her alanda söz söyleyebileceği ve sözün gereğini yerine getirebileceğini ifade eden Karaca, özellikle AKP iktidarı döneminde kadınların daha fazla hedef alındığını vurguladı. Türkiye’de kadınların özellikle şiddetin odağı haline getirildiğini kaydeden Karaca, ancak her koşulda habercilik yapmaya devam edeceklerini belirtti.

‘ALIŞIN HER YERDEYİZ’

Kadın gazetecilerin bölgede çok daha zor ortamlarda mesleklerini icra ettiğini vurgulayan Ekmek ve Gül Program Koordinatörü Gazeteci Duygu Ayber ise, eril zihniyete karşı “Biz kadın gazeteciler, ısrarla, inatla, kadınız, gazeteciyiz, alışın biz her yerdeyiz demeyi sürdüreceğiz” dedi.

Etkin Haber Ajansı (ETHA) Editörü İsminaz Ergün, erkek egemen sistemin kalıntılarının her yerde olduğunu ve mesleklerini icra ederken erkek egemen yapıyı üzerlerinde hissettiklerini belirterek, Türkiye’de gazeteci olmanın zor, kadın gazeteci olmanın ise çok daha zor olduğunu ifade etti.

“Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü her zaman söylem olarak kalmıştır” diyen Jin Haber Ajansı (JINHA) Editörü Ceren Karlıdağ da, gazetecilerin her dönem baskı altına alınmaya çalışıldığının altını çizdi. Tarih boyunca kadınların yazılı alandan, uzak tutulmaya çalışıldığını söyleyen Karlıdağ, “İşin bir diğer boyutu da her zaman teknik kısımlar yani kamera, bilgisayar, fotoğraf makineleri erkeklerle özdeşleşmiş materyaller oldular. Siz bir kadın olarak koca bir kamera ile sokağa çıktığınızda bırakın insanları ilk başta erkek meslektaşlarınızın o erkek egemen bakışını hissediyorsunuz” dedi. Karlıdağ, "Nerde çalışırsanız çalışın mutlaka taraf olmak zorundasınız. Tarafınız kadın özgürlüğünden yana olsun" diye belirtti. (İstanbul/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

HDK: Ülkenin tamamında barış ve demokrasi blokunun örülmesi vazgeçilemez bir zorunluluktur

SONRAKİ HABER

Ankara Düşünceye Özgürlük Platformu: Erdoğan rejimi Türkiye'yi felakete götürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...