29 Şubat 2016 07:50

imc TV’yi karartan bilirkişi raporu ortaya çıktı

imc TV'nin kapatılmasıyla ilgili kanalın yayınlarının incelediği iddia edilen Bilirkişi Heyeti’nin hazırladığı rapora ulaşıldı. Raporda bölgede yaşananların aktarılması ve PKK’li yöneticilerle yapılan röportajlara yer verilmesi kanalın karartılma gerekçesi yapıldı.

Paylaş

YASİN KOBULAN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile imc TV’nin yayınlarını incelediği iddia edilen Bilirkişi Heyeti’nin hazırladığı rapora ulaşıldı. Bölgede yaşananların aktarılması ve PKK’li yöneticilerle yapılan röportajlara yayınlarda yer verilmesi dolayısıyla Bilirkişi Heyeti’nin karartılması yönünde görüş bildirdiği sözkonusu rapor, kanalın karartılmasından sadece 3 gün önce hazırlanmış.

Hazırlanan bilirkişi raporunda, ‘Gündem Müzakere’ isimli tartışma programının sunan gazeteci Ayşegül Doğan’ın, Kasım seçimleri öncesi PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan ile yaptığı röportaj, TÜRKSAT’tan çıkarılarak karartılmasına dönük gerekçelerden biri yapıldı.

Raporda kanalın karartılmasına dair gösterilen gerekçelerden bir diğeri ise bölgede yaşananlara dair ayrıntılara yayınlarda sıklıkla yer verilmesi.

Karartılma kararından sadece 3 gün önce, 23 Şubat’ta hazırlandığı anlaşılan Bilirkişi Raporu’nda şu gerekçelere yer verildi:

“Şu ana kadar söz konusu İMC TV’nin yayın içeriklerinin çözümlemesinde yayınların yoğunlukla Güney Doğu Bölgesi’ne ilişkin yayınların olduğu tespit edilmiştir. Özellikle yayınlarında yasadışı terör örgütü PKK’nın (Kürdistan İşçi Partisi) örgüt yöneticileri ile yapılan mülakatlara yer verdikleri tespit edilmiştir.

Buna göre bahsi geçen İMC TV'de yapılan yayınların incelenmesinde:

13/07/2015 tarihindeki yayınında:

'Ciddi bir kriz döneminden geçen çözüm sürecinde bundan sonra ne bekleniyor. PKK krizden çıkışla ilgili ne düşünüyor? Hükümetten beklentileri neler?

PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan merak edilen bu konularla ilgili İMC TV'nin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın herşeyi yok sayan tavrı nedeniyle sürecin bittiğini söyleyen Karayılan'a göre çözüm süreci şu anda bir ara dönemden geçiyor.

A.D - PKK tarafından medya savunma alanları olarak adlandırılan bölgedeyiz ve PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan'la birlikteyiz.

Çözüm sürercinde girilen krizden nasıl çıkılacak. Gerginliğin arttığı bir dönemde PKK ne düşünüyor? Hangi adımlara hazırlanıyor?

PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan İMC TV'den Ayşegül Doğan'ın sorularını yanıtladı.

Karayılan, hükümetin süreci tehlikeli bir eşiğe getirdiğini söyledi...' giriş yapıldıktan sonra yasa dışı terör örgütü PKK'nın yöneticisi konumunda bulunan Murat Karayılan'ın açıklamalarına yer verilmiştir. Söz konusu açıklama içerisinde Murat Karayılan tarafından '...16 yıldır önderliğimiz orada işkence altındadır. Kürt toplumu yürüttüğü mücadelede haklıdır. Bunu birçok biçimde aslında Türkiye'deki siyasetçilerde itiraf etmişlerdir. Yani Kürtler hak olmayan birşeyi istemedi ki. Bu kadar katliam yaşandı, bu kadar faili mechul yaşandı. Şimdi diyorlarki 40 bin kişi ölmüş. Belki bu 40 bin kişi kim öldürdü. Hadi diyelim 10 bin kişi bu devrim hareketi öldürmüş...' şeklinde açıklamaların olduğu, söz konusu programın tamamında terör örgütü propagandası niteliğinde açıklamalar olduğu tespit edilmiştir. (Söz konusu programa ilişkin çözümler rapor ekindedir)

İlgili İMC TV'nin gerek yukarıda bahsi geçen yayınlarda, gerekse genel yayın politikalarında yasadışı terör örgütü PKK'nın yaptıkları eylemleri haklı zeminler oturma çabasındaki yayınların olduğu tespit edilmiştir.

İş bu ön raporun takdiri Sayın Başsavcılığımızda olmak üzere saygılarımızla arz ederiz. 23/02/2016" (İstanbul/DİHA) 

ÖNCEKİ HABER

imc Tv'nin TÜRKSAT'an çıkarılmasına neden olan skandal bilirkişi raporu

SONRAKİ HABER

İbrahim Ayhan, imc TV'nin kapatılmasıyla ilgili soru önergesi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...