29 Şubat 2016 10:20

Renault fabrikasında işten atma saldırısı

Paylaş

Bursa’da ek zam için yaklaşık 2 aydır mücadele eden Renault işçilerinin talepleri karşılanmadığı gibi sözcülerin de içinde bulunduğu en az 15 işçi işten atıldı. TOFAŞ örneğini veren Renault işçileri, “Direnmekten başka çaremiz yok” dedi.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 5 Mayıs Şubesinde yaptıkları toplantıda bundan sonraki sürece dair yeni kararlar alan Renault işçilerine pazar gecesinden itibaren üretimin durdurulduğu bilgisi verildi. Sabah işe gidecek işçilere de “Üretim olmayacak” denilerek işçiler işe çağrılmadı. Fabrikada işten atılan 15 işçiye, telefonla aranarak işten atıldığı bildirildi.
İşten atma sonrası Renault işçileri Birleşik Metal-İş Sendikası 5 Mayıs Şubesinde toplanmaya başladı. Arkadaşlarının yemekhane eylemleri bahane edilerek işten atıldığını belirten Renault işçileri, fabrikada işten atmaların devam edeceğini söyledi. Departman sözcüleriyle yapılan toplantıdan sonra fabrika önüne yürüme kararı alan işçiler polis engeline takıldı. Kısa süreli gerginlikten sonra fabrika önüne yürüyen işçilerin önünü fabrika girişinde bir kez daha polisler tarafından kesildi. İşçiler fabrika önünde bir açıklama yaparak tekrar 5 Mayıs Şubesine döndü.
Burada bir açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerin eylem beklentisine karşın “uluslararası sözleşmeleri devreye sokacağız” demekle yetindi. Renault patronuyla ‘sosyal diyalog komitesi oluşturmak’ ve ‘seçimlerin yapılmasına dair’ maddelerin yer aldığı bir protokol imzaladıklarını hatırlatan Serdaroğlu, “Protokole sadık kalacağız. İşverenin de bu protokole uymasını bekliyoruz” diye konuştu. TİS’lerin imzalanacağı 2017’ye kadar bekleyeceklerini söyleyen Serdaroğlu, “2017’de Türk Metal’den kurtulacağız” dedi.

İŞÇİLERE POLİS ENGELİ
5 Mayıs şubesi önünde yapılan açıklamadan sonra departman sözcüleriyle bir toplantı alan Birleşik Metal-İş Sendikası, toplantıdan çıkan karar doğrultusunda fabrika önüne yürüyüp orada da bir açıklama yapacaklarını bildirdi. Polis, toplu yürüneceği takdirde müdahale edeceğini söyledi. Polisin tehditlerini ıslıklara ve alkışlarla protesto eden işçiler fabrikaya doğru yürümeye geçti. Yürüyüş boyunca; “Her yer Reno her yer direniş”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. İşçiler, fabrika önünde barikat kuran çevik kuvvet polislerine, “Sizler kimi koruyorsunuz? Biz bu fabrikanın işçileriyiz. Çoluk çocuğumuzun rızkına sahip çıkmak için buradayız” diye tepki gösterdi. Fabrika önünde oturan işçiler bir kez daha işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını talep etti. İşçiler daha sonra tekrar 5 Mayıs Şubesine gelerek bundan sonraki süreci nasıl yürüteceklerini değerlendirmek için toplantı yaptı.

TOFAŞ İŞÇİLERİNDEN UYARI: BİZİM DÜŞTÜĞÜMÜZ HATAYA DÜŞMESİNLER

Renault işçilerine seslenen TOFAŞ işçileri, “Bizim düştüğümüz hataya düşmesinler. Ne olursa olsun birliklerini sağlam tutsunlar ve atılan arkadaşların işe geri alınması için mücadelede olsunlar” dedi.

Metal direnişinde TOFAŞ’ta 3 işçinin işten atılması üzerine işçiler fabrikaya girmiş ve 150 işçi daha işten atılmıştı. Renault’a destek mesajları ileten ROFAŞ işçiler, “Bizim düştüğümüz hataya siz düşmeyin” uyarısında bulundu.

TOFAŞ işçileri, “Metal direnişi sonrası bizler birliğimizi koruyamadık ve ilk etapta iki arkadaşımız işten çıkarıldı. Biz birliğimizi kuramadığımız için bu arkadaşlara sahip çıkamadık ve işten çıkarmaların ardı arkası kesilmedi. Şimdi aynı durum Renault’ta çalışan kardeşlerimizin başına geldi. Bizim düştüğümüz hataya düşmesinler. Ne olursa olsun birliklerini sağlam tutsunlar ve atılan arkadaşların işe geri alınması için mücadelede olsunlar. Yoksa bu süreç bugün 5 işçiyle başlar yarın yüzleri bulur” dedi. TOFAŞ işçileri şöyle devam etti: “Gün birlik günüdür, gün kenetlenme günüdür, birlik günüdür. Sendika ayrımı yapmaksızın bu dayanışmayı yükseltip işten çıkarılan arkadaşlara sahip çıkmalılar. Biz TOFAŞ işçileri olarak Reno’da çalışan onurlu kardeşlerimizin sonuna kadar yanındayız.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TİB’ten kumar sitelerine koruma: 1753 kumar sitesine kapatma talebi uygulanmadı

SONRAKİ HABER

Ocak ayında ihracat yüzde 22 azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...