29 Şubat 2016 00:13

Sendikal örgütlenmede Memur-Sen kıskacı

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Milli Saraylar’da çalışan kamu personelinin sendikalaşma çalışmaları devam ederken, Memur-Sen’e bağlı Büro Memur’Sen’in, çalışanları üye yapabilmek için idari baskı uyguladığı ve çalışanları tehdit ettiği ifade ediliyor. Meclis çalışanları sendika kurma hakkını ise Sivil Memurlar Sendikası’nın (Sime-Sen) verdiği hukuk mücadelesi sonucu Anayasa Mahkemesinin kararı ile kazanmıştı.

İKİ YILA YAKIN DAVA SÜRECİ
Bir grup TBMM çalışanı, 2014 yılında sivil askeri personel ile polislerin de üye oldukları  Sime-Sen’de örgütlendiler. Üyeliklerin ardından Sime-Sen, üyelerinin maaşlarından “sendika aidatı” kesilmesi talebiyle Meclis sekreterliğine başvuruda bulundu. 2014 yılı mart ayında başlayan sendikal örgütlenme mücadelesinde sendikanın başvurusuna TBMM yönetiminden, “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 15/a maddesi gereği ilgili personelin sendikaya üye olamayacağı, bu nedenle de maaşlarından kesinti yapılamayacağı” yanıtı verildi.
Sime-Sen ise 28 Ağustos tarihinde yargı yoluna başvurarak sendikalaşmaya engel 15/a maddesinin iptali ve üyelerinin üyeliklerinin kabul edilmesi yönünde talepte bulundu. Ankara 2. İş Mahkemesi davayı, 4688 sayılı kanunun 15. maddesi 1. fıkrasının (a) bendinde yer alan “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. AYM de 20 Ekim 2015’te verdiği kararla, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Teşkilatında çalışanların sendika kurmasını ve sendikaya üye olmasının önünü kapatan söz konusu maddeyi iptal ederek, “TBMM Başkanlığı idari teşkilatında görev yapanların sendika kurmasını ve sendikalara üye olmasını yasaklayan kuralın sendika kurma ve sendikalara üye olma hakkına müdahale” olduğu kararını verdi. AYM’nin “sendika hakkının örgütlenme özgürlüğünün bir parçası olduğu” yönündeki kararının ardından, TBMM çalışanlarının işkolu olarak büro işkoluna girdikleri yönündeki karar Resmi Gazete’de yayınlandı.
Mecliste üyeliklerine hız veren Sime-Sen’in önüne bu kez Memur-Sen’e bağlı Büro Memur-Sen’in baskıları çıktı. Çalışanlara en büyük baskının ise TBMM’ye bağlı farklı illerde bulunan Milli Saraylar’da olduğu ifade ediliyor. Milli Saraylar Genel Sekreterliğindeki bürokratların Büro Memur-Sen’in örgütlenmesi için tüm nüfuzlarını kullandıklarına dikkat çekiliyor.  
Sime-Sen yöneticileri, Büro Memur-Sen yöneticilerinin üyelik için gitmeden, o birimin amirinin çalışanları aradığı ve “Bu sendikaya üye olun” dediğini ifade ediyorlar. “Hatta Büro Memur-Sen’liler üyelikleri yöneticilerle birlikte yapıyorlar. Yöneticinin odasında çalışanlar çağrılıyor ve form önlerine veriliyor” diyen Sime-Sen yöneticileri, üye olmak istemeyenlere ise “Başkanın önünde üye formları var. Kimin hangi sendikaya üye olduğunu biliyor ve gereğini yapar” baskısı yapıldığını dile getiriyorlar. Çalışanlara, “Oturduğun koltuğu çok ararsın, o kapının dışını bile zor görürsün” denilerek baskı uygulandığını anlatan Sime-Sen’liler, “İnsanlar ekmeğinden korkuyorlar. Özellikle 4/c’liler yasal haklarını bilmiyorlar, korkularından Büro Memur-Sen’e üye oluyorlar” diyor.
Bu tür baskıların daha çok Müzeler ve Milli Saraylar’da olduğunu belirten Sime-Sen’liler, TBMM merkez biriminde bu tür baskı olduğunda, muhalefet parti milletvekilleri aracılığıyla konunun Meclis Genel Kuruluna yansıtıldığını, o nedenle açık baskı yapılamadığını ifade ediyorlar.  TBMM’de de Memur-Sen eski Başkanı AKP Grup İdare Amiri Ahmet Gündoğdu’nun adının kullanılarak, “İdare amirinin selamı ile geldik, bize üye ol bütün sorunlarını çözeceğiz” denildiğini aktaran Sime-Sen’liler, bütün baskılara rağmen çalışanların kendilerini tercih ettiğini de ifade ediyorlar. Sime-Sen’liler TBMM’de bir şube açma sayısına ulaşmayı amaçladıklarını da dile getiriyorlar.

TBMM’DE 4 BİN 985 PERSONEL
TBMM 2014 yılı faaliyet raporuna göre TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatında 2014 yılı sonu itibariyle 4 bin 985 personel görev yapıyor. Bunların statülerine göre dağılımı da şöyle:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 4/A maddesine göre bin 983 personel; yine aynı kanunun 4/C maddesine göre bin 411 geçici personel; Mülga 2911 sayılı kanunun 12. madde 3. fıkrasına göre 32 geçici görevli personel; milletvekili danışmanı 496; ikinci danışman 452 ve ilave (yardımcı) personel 502, 4 divan ve 1 komisyon personeli; siyasi parti grup başkanlıklarında 32 grup danışmanı ve 72 büro görevlisi bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Çerkezköylü işçilerde işsiz kalma korkusu

SONRAKİ HABER

Suruç Katliamı'nda soruşturma 7 aydır yerinde sayıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa