29 Şubat 2016 00:08

Payımızı almak için 6 Mart’ta kent meydanına

Paylaş

Bir Tofaş İşçisi - Bursa

Türkiye’nin en gözde şirketinde çalışmaktayım. Ülkenin ekonomisine çok büyük katkılarım var. İhracatın büyük çoğunluğunda büyük katkım var. Yıllarımı emeğimi, alın terimin karşılığını hiçbir şekilde alamadım. 8 yıldır ülkenin gözde şirketinde çalışmaktayım. Bana verilen değer saat ücretim 7.70 her şey içinde. Yeni işe giren bir çalışan ile aramda 0,45 kuruş fark var. Ben meydanlara akın etmeyeyim de kim akın etsin? Her şeye zam gelirken benim maaşm hiçbir şekilde artmıyor. Hep aynı yerinde kalıyor, üstüne üstlük temmuz ayından sonra yüzde 20 vergiye ulaşıp yüzde 5 maaşımdan kesinti yapılacak. Devlet herkese teşvik verdi bir tek bana, işçiye, emekçiye teşvik vermedi. Neden meydanlara inmeyeyim söyleyin ey muhterem büyüklerim söyleyin.
Ben zor şartlarda hayatımı devam ettirmeye çalışırken, ülkenin kuyumcusu, esnafı, avukatı, bakkalı, güzide şirketleri benim kadar vergi vermiyor. Üstüne bir de teşvik ediliyor. Benim net maaşım 1700 lira, bundan sendika kesintisi 60 lira, oldu mu maaşım 1640 lira. Bir de bundan vakıf kesintisi yapılıyor 90 lira, oldu mu size benim maaşım 1550 lira. Gelin bu parayla siz hayatınızı idare edin de göreyim.
Bağlı bulunduğumuz sendikalar desen bir işe yaramıyorlar. Büyük büyük sendikacılıklarıyla övünüyorlar. Ama yaptıkları tek şey kuru kuru vatan millet edebiyatı. Çok yüksek kâr elde eden şirketlerde de iyi sözleşmeler yapamıyor. Sendika ne işe yarar allah aşkına? Ben meydanlara inmeyeyim de kim insin ey yöneticiler. Sizler kendinizden başkasını hiç düşündünüz mü? Sizler şirketleri hep bir aile olarak yansıttınız. Ama gerçek hiçbir zaman öyle değildi. Düşünebiliyor musunuz, ama düşünemezsiniz, düşünseydiniz bunları yaşamazdık. Büyük sendika açlık sınırı rakamı açıklıyor. 1447 lira olarak açıklıyor, benim elime geçen para 1550 lira yani açlık sınırında çalışıyorum. Hani biz bir aileydik? Açlık sınırında çalışıyoruz alooooooo açız aç. İnsanları kandırmayı bırakın artık. Şu yaptığınız kârlardan koklatmayın, çalışanlarınıza da verin. Nasıl şirketlersiniz anlamıyorum kardeşim. Kazanıyorsunuz işte, paylaşın, hani hayat paylaştıkça güzeldi. Her şeyi üreten biziz, pastayı da üreten biziz ama yiyemiyoruz. Neden bu fazla kâr elde etme hırsı? Bir çoğumuz meslek hastalıklarına yakalanıyoruz. Sırf sizin fazla kâr etme hırsınızdan dolayı. Artık oluşan bu pastadan payımızı almak için 6 Mart’ta tüm işçi kardeşlerimi Kent Meydanı’nda yapacağımız eyleme çağırıyorum.

ÖNCEKİ HABER

İçmeler Köprüsü’ne bak, kiralık işçilikte geleceği gör

SONRAKİ HABER

Çerkezköylü işçilerde işsiz kalma korkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...