28 Şubat 2016 14:08

CHP ve HDP: Erdoğan'ın 'AYM kararına uymuyorum' sözü 28 Şubat darbesidir

Meclis Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Dündar ve Erdem Gül kararıyla ilgili sözleri tartışma yarattı. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirerek ''Anayasa Mahkemesi'nin kararına ben uymuyorum' demek açık bir darbedir' dedi.

Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda 2016 yılı bütçe görüşmeleri sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararla ilgili "Ben Anaysa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım, o kadar. Ama onu kabul etmek durumunda değilim. Verdiği karara uymuyorum saygı da duymuyorum" sözleri muhalefet partilerinin milletvekilleri tarafından eleştirildi. HDP Grup Başkanvekili Baluken, Meclis kürsüsündeki konuşmasında Erdoğan'ın yeni bir darbeyi ilan ettiğini savunarak "'Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımıyorum. Mahkemenin de tanımaması gerekir' diyerek yeni bir darbenin 28 Şubat'ta devreye girdiğini açık şekilde ilan etti. Alın size darbe işte. Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımıyorsan, saygı duymuyorum, diyorsan; mahkemeye çağrı yapıyorsan bunun adı AK 28 Şubat darbesidir. Bu kadar nettir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: AYM kararına sessiz kalırım ama saygı duymam, kabullenmem

AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ İNCEÖZ: CUMHURBAŞKANIMIZIN SÖYLEDİĞİ İFADEYE AYNEN KATILIYORUM

HDP'li Baluken'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eleştirilerinin ardından AKP Grup Başkanvekili İlknur İnceöz söz alarak Erdoğan'ın ifadelerini aynen katıldığını söyledi. AYM'nin kararına sessiz kalmalarının beklenmemesi gerektiğini belirten İnceöz, "Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Verdiği karara uymuyorum ve saygı duymuyorum' diyor. Haksız mı? Sonuna kadar haklı söylediği ifadeye aynen de katılıyorum. Yerel Mahkeme daha kararını vermeden Anayasa Mahkemesi bu konuda verecek, ondan sonra da gelip burada darbe ve darbe zihniyetlerini savunacaksınız buna da cumhurun başı olarak Cumhurbaşkanı'nın da bizim de sessiz kalmamızı bekliyorsanız yanılıyorsunuz" diye konuştu.

BALUKEN: CUMHURBAŞKANI OLARAK SAYGI DUYMUYORSAN 78 MİLYONUN SAYGI DUYMASINI NASIL BEKLERSİN?

AK Parti Grup Başkanvekili İnceöz'ün Meclis kürsüsündeki konuşmasından sonra tekrar söz alan HDP Grup Başkanvekili Baluken ise yargıya müdahale edildiğini öne sürerek şöyle konuştu: "Sen saygı duymuyorsan Cumhurbaşkanı olarak 78 milyonun saygı duymasını ya da kabul etmesini nasıl beklersin? 'Anayasa Mahkemesi'nin kararına ben uymuyorum' demek açık bir darbe değil midir? Mahkemeye çağrı yapıyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararına niye direnmediniz, diyor. Bunun adı açık bir darbedir. Yargıya bu şekilde müdahale açık bir darbe zihniyetidir"

AV. KAMİL TEKİN SÜREK YAZDI: MAHKEME KARARINI TANIMAMAK

CHP'Lİ ÇAM: ANAYASAYA DARBESİDİR

CHP Milletvekili Musa Çam, Afrika yolculuğu öncesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesiyle ilgili yaptığı, "Ben Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara sadece sessiz kalırım o kadar ama onu kabul etmek durumunda değilim. Bunu çok açık net söyleyeyim ve verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum" sözlerine "Yola çıkıyorum, ortalık biraz daha çalkalanabilir" ifadelerine tepki gösterdi.

Yaptığı yazılı açıklamada, bu ifadenin alenen tehdit olduğunu belirten Musa Çam, şöyle dedi:

"Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygı duymayan ve verdiği karara uymayan bir Cumhurbaşkanı, alt mahkemeyi direnmemekle suçluyor ve mahkemelerin kararlarına direkt etki edebilecek sözlerle her zaman yaptığı gibi anayasayı çiğniyor. Ama bu kez çizmeyi aştı. 28 Şubat'ın yıl dönümünde bu yaptığı resmen anayasa darbesidir. Suç işlemiştir ve hukuk devletine yakışır biçimde gerekenin yapılması gerekmektedir. 'Ben yokum, söylediklerimle hareket edin ve gerekeni yapın' demek en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere hukukun gözüne çomak sokarak yok saymaktır. Bugün anayasal bir darbe girişiminde bulunan Cumhurbaşkanı derhal istifa etmelidir."

"ADALET BİR GÜN SANA DA LAZIM OLACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1999 yılında cezaevine giderken yaptığı konuşmada "iyi hukukçulara sesleniyorum, ben ödevimi yapmaya gidiyorum siz de ödevinizi iyi yapın" dediğini hatırlatan Çam, açıklamasında şöyle dedi:

"Hukuku yönlendirmeye ta o zamandan başlamış, verilen kararın ucu kendisine dokununca adalet savunuculuğuna soyunmuştu. Erdem Gül ve Can Dündar cezaevine girerken de 'Herkes hukuka saygı duymalı' demişti. O zaman adama 'Güçlü olduğun dönemde tiran, zayıf olduğun dönemde hukuk sanatı yaparsan kimseyi hukuka savunduğuna inandıramazsın' demezler mi? Ve eyy Erdoğan! 28 Şubat'ın öcünü alma girişimi olarak bugün anayasa darbesi gerçekleştiren sözlerin sahibi olarak da adalet bir gün sana da lazım olacak." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Sur'da 10 dakika içinde 7 patlama oldu

SONRAKİ HABER

Sur'da 1 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...