28 Şubat 2016 10:26

AYM'nin Roboskî kararını değerlendiren Encü: Roboskî halkına karşı devleti korudu

Paylaş

Anayasa Mahkemesi’nin Roboski Katliamı’na ilişkin başvuruyu reddetmesini "acizlik" olarak nitelendiren HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, "AYM, ordusunu, iktidarını, Başbakanı'nı suçlu gösteremeyecek kadar aciz ve yetersizdir” dedi. Encü, AYM’nin Roboski halkına karşı devleti ve iktidarı koruduğunu söyledi.

USÜL EKSİKLİĞİNE CAN SİMİDİ GİBİ SARILDI

Roboski'de 34 kişinin TSK'ye ait savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilmesine ilişkin ailelerin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvurunun "Evrak eksikliği" gerekçesiyle reddedilmesine bir tepki de HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'den geldi. AYM'nin "klasik devlet refleksiyle" hareket ettiğini belirten Encü, "Anayasa Mahkemesi 2 yıl boyunca dosyayı sümen altında bırakmış en nihayetinde dosyada gördüğü küçük bir usul ve eksikliğe can simidi gibi sarılarak faşist devlet skalasındaki hukuki prosedürü tamamlamış ve görevini layıkıyla yerine getirerek başvuruyu reddetmiştir" dedi.

‘AYM ACİZLİK İÇİNDE’

Askeri savcılığın Roboski Katliamı’na takipsizlik kararı vermesinden sonra ailelerin avukatları aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuru yaptığını hatırlatan Encü, görevi devlet ve iktidarın yaptığı hak ihlallerine karşı bireyi korumak olan mahkemenin tam tersi bir tutum takınarak Roboski halkına karşı devleti ve iktidarı koruduğunu söyledi. AYM kararının hukuki olarak tartışılmasına gerek olmadığını vurgulayan Encü, "Başvurucular arasında Hukuk Usuli Kanunu'nda var olan zorunlu dava arkadaşlığı gibi bir kurumu bu dosyaya monte etmek, eksik evrak bulunan 3 başvurucunun başvurusunu reddedip 50 başvurucu adına karar vermesi gerekirken esasa bile girişmeden tüm davayı reddetmek acizliklerinin ilanından başka birşey değildir. Anayasa Mahkemesi ordusunu, iktidarını, Başbakanı'nı suçlu ilan edemeyecek kadar aciz ve yetersizdir. Anayasa Mahkemesi kısaca 'bizden alın bu dosyayı AİHM'e götürün biz bunun altından kalkamayız' demektedir" şeklinde konuştu.
Devletin Roboski Katliamı’nın yenisini Cizre, Silopi ve İdil'de yaptığını ifade eden Encü, "Şahıslar aynı, kurumlar aynı, olaylar aynı. Ama biz burada başka bir katliam tehdidi altında iken bile susmayacağız” dedi.

BU BİR KURGU VE DOSYA KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR

Roboskî katliamına ilişkin AYM'nin ret kararını değerlendiren başvurucu avukatlardan Mesut Gerez, kararın zamanlamasına işaret ederek, "Bu bir kurgu ve dosya kapatılmaya çalışılıyor" dedi. Gerez, katliam dosyasını AİHM'e taşıyacaklarını söyledi.
AYM'ye başvuru sürecini değerlendiren Gerez, 21 Temmuz 2014'te üç başvurucunun vekâletinin olmadığını ve bombardıman sonucu ölenlerin gelir durumları ile sağ kalanların psikolojik durumlarına ait raporların istendiğini hatırlattı.

Bu evrakları ve raporları süresi içinde mahkemeye sunduklarını aktaran Gerez, iç içtihatları hatırlattı ve şunları söyledi: "Tam iki yıl sonra bu evrakların zaman içinde eline geçmediğinden dolayı talebimizin reddedildiğini basından ve şifayen yaptığımız görüşmelerden duyduk. Kararın hukuki olmadığı bu işe vakıf herkes tarafından kanat getirilecek bir durum. Üç kişi hakkında vekâlet sorunu varsa bile bu üç kişinin başvurusuna ret verilmesi gerekirdi. Yine gelir durumu belirsizliği, genel asgari ücret miktarına tabi tutularak karar verilmesi iç içtihat gereğidir. Velev ki biz zamanında bile bunları kendilerine iletmemiş olsak bile bunu iç içtihatlara göre kararı vermek zorundadırlar." AYM'nin kararı ile iç hukuk yollarının tükendiğini belirten Gerez, davayı AİHM'e taşıyacaklarını dile getirdi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Mahpuslara onur kırıcı uygulamalar dayatılıyor

SONRAKİ HABER

Utanç pankartı Tarsus İdman Yurdu-Amedspor maçında da açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...