28 Şubat 2016 01:00

HES, baraj, yol derken şimdi de maden: Cerattepe, son kale

Paylaş

Cansu PİŞKİN
Birkan BULUT
Artvin

Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madeni faaliyetine karşı günlerdir direnişte olan Artvinliler, 20 yıldır süren maden karşıtı mücadelelerini gazetemize değerlendirdi. Cerattepe’nin, her yanı baraj, maden, HES ve yol projeleriyle talan edilmiş Karadeniz’deki son kale olduğunu anlatan yaşam alanı savunucuları, bu kaleyi vermeyeceklerini ifade ediyor.

KEŞİF TARİHİ MEVSİMSEL OLARAK UYGUN DEĞİL

Cerattepe’deki maden faaliyetine ilişkin halk tarafından açılan dava kapsamında 14 Mart’ta bilirkişi keşfi yapılacak. Ancak dava avukatı Bedrettin Kalın, tarihin mevsim koşulları nedeniyle keşif için uygun olmadığını ifade ederek, “En erken Nisan ayının sonunda yapılabilir. Bölgede hâlâ kar var. Mart ayında da yeniden kar yağabilir.” diye konuşuyor. Kalın, keşfe gelen bilim insanlarının karlı bir alanda çalışma yapmasının oldukça zor olduğunu belirtiyor. Kalın, sağlıksız bir keşifle mahkemenin de adil karar veremeyeceğini de vurguladı. Kalın, 2015’te ÇED raporunun iptali için açtıkları davanın kazanılmasının ardından hakimlerin sürüldüğünü söylüyor ve şöyle anlatıyor: “Dolayısıyla Cerattepe kararı nedeniyle önceki mahkeme heyeti cezalandırıldı bir anlamda. Bir mahkeme heyeti cezalandırıldıysa bu bir diğerine gözdağı anlamına gelir. Böyle bir durumda hakimler nasıl sağlıklı kararlar verebilir?”

KAPALI YA DA AÇIK, MADEN İSTENMİYOR

Hükümet, yaptığı açıklamalarda madenin kapalı galeri olacağını, teleferik kullanılacağını ve ağaçlara zarar verilmeyeceğini savunmuştu. Ancak Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan da, kapalı veya açık galeri gibi bir tartışmalarının olmadığını vurguluyor. Gazetemize konuşan Karahan, “Bizim bütün kararlarımız kapalı işletmenin de bu doğaya ne kadar zarar vereceğiyle ilgilidir. Bizim itirazımız açık galeri olarak madenin çalışmasına değil. Özellikle Hopa’daki sel, Borçka ve Murgul’daki heyelanlar, oluşan hortumlar şunu gösteriyor; Cerattepe’yi daha da sağlamlaştırmamız gerekiyor.” diyor.
Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan Eren Dağıstanlı da, Karadeniz’deki ekolojik yıkımın 90’lı yılların ortasında Fırtına Vadisi HES Projesi ve Karadeniz Sahil Yolu Projesi ile birlikte başladığını anlattı. “Karadeniz Sahil Yolu’nun o zamanki müteahhitlerinden biri de Cengiz İnşaat’tı. Bugün geldiğimiz noktada da yine Cengiz İnşaat ile baş başayız. Artvin’de 20 yıldır maden karşıtı bir mücadele mevcut. Şu anda Artvin’in son yerindeyiz. Bir Artvinli amca şöyle demişti bize, ‘Bizim kollarımızı kestiniz derelerimizi HES yaparak, bacaklarımızı kestiniz Çoruh’a baraj yaparak, şu anda kellemiz kaldı.’ Cerattepe Artvin’in kellesidir yani” dedi.

ÖNCEKİ HABER

imc TV Hotbird'den yayına başladı

SONRAKİ HABER

Çilem Doğan, meşru müdafaa hakkını kullandı, beraat istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa