27 Şubat 2016 12:53

Erdoğan talimat verdi meclis harekete geçti: HDP meclis dışına itilmeye çalışılıyor

Paylaş

Hayri DEMİR

HDP’li milletvekilleri hakkında son iki ayda neredeyse her gün bir fezleke düzenlenerek Meclise sunulurken, Meclise gelen 429 fezlekeden 240’ı HDP’li vekillere ait. (Önceki gün HDP’li  23 milletvekili için daha fezleke hazırlandı. 2’si CHP’lilere ait. Sayı 452’ye ulaştı) HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel, AKP ve Saray’ın HDP’yi Meclis dışında bırakmak istediğine işaret ederek, fezlekelerle ilgili olarak, “Meclisi göreve çağıran” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu girişimine karşı “Erdoğan’ın Meclise talimat vermesi, onun görevi de haddi de değil” diye karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde muhtarlarla gerçekleştirdiği toplantıda HDP’li milletvekilleri hakkında Meclise sunulan fezlekeleri işaret ederek, “Bu fezlekeler parlamentonun raflarında çürümemelidir. Parlamentoda bunlar tozlanmamalıdır, gereği yapılmalıdır. Parlamento bunlara karşı nasıl tavır koyacak, millet de bunu görmelidir” şeklindeki talimatı bir kez daha dokunulmazlık tartışmalarını gündeme getirdi. 

İKİ AYLIK SÜREDE HER GÜN BİR FEZLEKE GELDİ

Sadece 2016 yılının ilk iki ayında HDP’lilerle ilgili 60 fezleke Meclis Anayasa Adalet Karma Komisyonuna gönderildi. 2016 öncesinde HDP’li milletvekilleriyle ilgili 182 olan fezleke sayısı 25 Şubat tarihinde 240’a ulaştı. 

Aynı süre içerisinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 11 farklı fezleke gönderildi. Daha önce hakkında 49 farklı fezlekesi bulunan Demirtaş hakkında Meclise sunulan fezleke sayısı bu şekilde 60’a ulaştı. Demirtaş’ın ardından Pervin Buldan, Nursel Aydoğan, İdris Baluken ve Selma Irmak haklarında en çok fezleke gönderilen milletvekilleri oldu

ERDOĞAN’IN TALİMATININ ARDINDAN YENİ FEZLEKELER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Dokunulmazlık dosyaları TBMM raflarında çürümesin” talimatının ardından 23 milletvekiline ait dokunulmazlık dosyaları Meclis Başkanlığına sunuldu. TBMM Başkan Vekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, HDP Van Milletvekilleri Tuba Hezer Öztürk, Lezgin Botan, Nadir Yıldırım ve Adem Geveri, HDP Şırnak Milletvekilleri Ferhat Encü ve Leyla Birlik, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan ve Nursel Aydoğan, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in, yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık tezkereleri, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna sevk edildi.

Dokunulmazlık dosyaları, “gelen kağıtlar” içinde yer aldı. Meclise gelen dokunulmazlık dosyası sayısı da 452’ye ulaştı.

TÜM DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRIN

HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, Mecliste muhalefet yapan tek partinin HDP olduğunu kaydederek, Saray ve AKP hükümetinin HDP’yi kriminalize ederek, Meclis dışında bırakmak istediğini söyledi. Demirel, “Kendi padişahlığı için bunu gerçekleştirmek istiyor” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fezlekelerle ilgili açıklaması hatırlatıldığında da Demirel, “Bu Cumhurbaşkanının görevi değildir. Cumhurbaşkanının parlamentoya müdahalesi söz konusudur. Bu Cumhurbaşkanının işi de haddi de değil. Cumhurbaşkanı Meclise talimat veremez” ifadelerini kullandı. 

Demirel, şunları söyledi: “HDP olarak biz daha önce de açıklamalar yaptık; Biz parlamentoda dilekçe vererek bütün milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını talep ettik. Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere herkesin dokunulmazlığı kaldırılsın, ne yapılacaksa hepsi için yapılsın. Yolsuzluk, hırsızlık, ihaleye fesat karıştırmalarla ilgili HDP’nin tek bir fezlekesi yok ama AKP’nin bunlara ilişkin onlarca fezlekesi var. Bizlerle ilgili olarak düzenlenen fezlekelerin tamamı düşüncelerimizden dolayı düzenlemiştir. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş, ek zam için direnen Haribo işçilerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Guatemala'da kadınlar kazandı, askerler tecavüzden suçlu bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...