27 Şubat 2016 09:25

Mersin barış mitinginde konuşan Demirtaş: Haklı mücadelemiz sürüyor

Paylaş

Mersin'de "Barış Mitingi"nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Telabyad’a (Girê Spî) saldırının talimatının Ankara'dan verildiğini söyledi. Demirtaş, "Zulüm üzerinden iktidar kurdular. Gever'den, Hezex'den korkuyorlar. Korkunun ecele faydası yok. Faşizminize karşı direneceğiz. HDP umudun adıdır. Newroz çiçekleri açacak, bahar çiçekleri açacak, biz barış meydanına dimdik çıkacağız. Siz ne yapacaksınız? En zalim Başbakan olarak tarihe yazılacaksınız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla Mersin'de düzenlenen "Barış Mitingi" binlerce yurttaşın katılımıyla devam etti. Demirtaş'ın alana gelmesiyle yurttaşların coşkusu bir kat daha artarken, hep bir ağızdan "Bijî berxwedana Cizîrê" ve "Bijî berxwedane Sûrê" sloganları atıldı. Saygı duruşuyla başlayan mitingin ardından açılış konuşmasını HDP Mersin İl Eşbaşkanı Selman Günbat yaptı. Günbat, herkesi Kürdistan'daki direnişi sahiplenmeye çağırdı. Günbat'ın ardından kürsüye çıkan Demirtaş, halkı selamlayarak, "Bu coşkulu iradeniz önünde eğiliyorum" dedi.

'HAKLI MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR'

Daha öncede Mersin halkı ile mitinglerde bir araya geldiklerini ifade eden Demirtaş, tarihi bir süreçte yine Mersin halkıyla bir araya geldiklerini dile getirdi. Zor zamanları aşarak bugünlere geldiklerini anlatan Demirtaş, şu anda da zorlu günleri yaşadıklarını söyledi. Halkın mücadelesiyle bu noktaya geldiklerini ifade eden Demirtaş, bir inişin yokuşu olduğunu bu zorlu günleri halkın mücadelesi ile yeneceklerini aktardı. Bu savaşta ısrar eden halkın kazanacağını ifade eden Demirtaş, "Türkiye'nin tek demokrasi gücü biziz. Biz ne Tansu'dan ne Demirel'den ne Tayyip'ten ne de Davutoğlu'ndan korkuttuk" diyerek haklı mücadeleye devam ettiklerini belirtti.

'ORTADA BİR BAŞARI VARSA O SİZİNDİR'

Seçim sürecinde Adana ve Mersin HDP il binalarına yapılan saldırılara değinen Demirtaş, seçim döneminde bütün bu provokasyonları sineye çekerek, kısıtlı imkanlarla seçim çalışması yürüttüklerini anlattı. Demirtaş, "Biz iman gücü ile yüzde 13 oy aldık. Ortada bir başarı varsa o sizindir" dedi. 7 Haziran seçimlerinde AKP'nin iktidardan düştüğünü gördüğü için erken seçime gidildiğini hatırlatan Demirtaş, kendilerine yapılan tüm saldırı ve engellemelere rağmen Meclis'te üçüncü parti olduklarını belirtti.

'ÖLMEK VE ÖLDÜRMEK SEÇENEK DEĞİL'

AKP'nin Kürt halkına karşı savaş açtığını ifade eden Demirtaş, "Ya öleceksiniz ya da teslim olacaksınız. Seçenekleri sundular. Ölmek ve öldürmek seçenek değildir. Gelin masada çözelim dedik. Karşımıza her zaman burnu havada, haşa sanki bizi onlar var etmiş gibi davrandılar" şeklinde konuştu.

'HIRSIZDAN HALİFE OLMAZ'

Başbakan Davutoğlu'nun Osmanlı kafası ile hareket ettiğini dile getiren Demirtaş, "Olacaksa artık kanatlarımız yan yana olacak. Bizim kanatlarımız var. Yana yana uçabiliyoruz" dedi. AKP'yi dış politika konusunda uyardıklarını söyleyen Demirtaş, Suriye konusunda da AKP'yi uyardıklarını ancak bu uyarılarına rağmen Suriye politikalarında vazgeçmediklerini dile getirdi. Demirtaş, "Suriye konusunda uyardık. Barış yolu varken, eşit görmek varken, neden üsten baktınız? Kürt halkını tanımadığınız zaman oradan eşitlik çıkmaz. Demek kitap yazmakla olmuyormuş Davutoğlu. Tarih sokakta ve alanda yazılır. Suriye'de iç savaş başladığında Şam'ı kendilerine bağlayacak anlayışı vardı. Ondan dolayı Saray'ı yaptılar kendilerine. Bir insan lider olabilir ciddi bir iddiadır. Sen lider olacaksan senin Müslümanlığa inanman lazım. İslam halifesi olmak istiyor. Hırsızdan halife olmaz" dedi.

'TALİMAT ANKARA'DAN'

Davutoğlu'nun Suriye'de barış istemediğini ifade eden Demirtaş, Suriye'deki ateşkese sadece Davutoğlu ve El Nusra'nın karşı çıktığını ve dün gerçekleşen ateşkesin ilk gününde AKP'nin beslediği El Nusra'nın Til Ebyad'a saldırdığını belirtti. Demirtaş, "Suriye'nin tamamı Sur, Cizre gibi olmuş. Suriye'de bir ateşkes olacak. Ateşkesten önce Davutoğlu olmaz diyor. IŞİD ve El Nusra Davutoğlu'nun askerleri savaşıyor. Talimatı Ankara'dan alarak, saldırıyor. Suriye'de ülkede barış istemeyeceksin. Sorumlusu biz olacağız. Böyle iki yüzlülük olmaz" şeklinde Davutoğlu'na tepki gösterdi.

'KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK'

Bu ülkede barış isteyenlerin suçlu ilan edildiğini söyleyen Demirtaş, "İktidar onlara helal değil. Zulüm üzerinden iktidar kurdular. Gever'den, Hezex'den korkuyorlar. Korkunun ecele faydası yok. Azrail gelecek. Barışı bilmek zor olandır. Bunun için şu saatte Amed'te Sur için yürüyüş yapılıyor. Çoğu üniversite öğrencisi Cizre'ye dayanışmak için gittikleri bodrumda kaldılar. Cizre halkı ile bodrumda kaldılar. Bu bodrum kalanları almak için çaba sarf edip, mücadele ettik. Ama alamadık. Savaşın bir ahlakı vardır; bunlar ahlaksız" dedi.

'FAŞİZMİNİZE KARŞI DİRENECEĞİZ'

Güvenlik güçlerinin cenazelere yaptıkları insanlık dışı işkencelere değinen Demirtaş, şöyle konuştu: "Bunlar ahlaksız, cenazelere işkence yaptılar. İsrail bile bunu yapmamıştır. Senin faşizmine karşı direneceğiz. Seçeneğimiz budur. Her yerde savaşa karşı çıktık. Hey Davutoğlu sen gün yüzü görmeyeceksin. Saraylar yıkılacak. Tarih seni tek sayfada yazacak. Zalim Başbakan diye geçecek. Silahlar konuşmasın, siyaset konuşsun. Cizre'de gençlerin yakılmalarının sebebi, siyasetin önünü kapatmaktır. HDP umudun adıdır. Newroz çiçekleri açacak, bahar çiçekleri açacak, biz barış meydanına dik dik çıkacağız. Siz ne yapacaksınız? En zalim Başbakan olarak tarihe yazılacaksınız" dedi. Demirtaş, son olarak tüm halkı Kürdistan'da direnenlerin yanında yer almaya çağırdı.

Demirtaş'ın konuşması ile miting son buldu. (DİHA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Medakitap dikkat çekici iki kitap ile yayın hayatında

SONRAKİ HABER

‘Tel Abyad’a saldıran IŞİD’çiler Akçakale tarafından geldi’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa