19 Nisan 2012 10:04

Irak’ta paralı asker terörünün görüntüleri yayınlandı

ABD’de yayımlanan Harper’s Magazine dergisi, ABD’nin Irak işgalinde etkin rol oynayan paralı askerlerin Bağdat sokaklarında uyguladıkları terörü kanıtlayan görüntüler yayınladı.Charles Glass imzalı “Savaşçı Sınıf” adlı makalede, 2003 yılında başlayan Irak işgalinde görev yapan Amerikan sivil güvenli

Irak’ta paralı asker terörünün görüntüleri yayınlandı
Paylaş

ABD’de yayımlanan Harper’s Magazine dergisi, ABD’nin Irak işgalinde etkin rol oynayan paralı askerlerin Bağdat sokaklarında uyguladıkları terörü kanıtlayan görüntüler yayınladı.

Charles Glass imzalı “Savaşçı Sınıf” adlı makalede, 2003 yılında başlayan Irak işgalinde görev yapan Amerikan sivil güvenlik şirketi Blackwater’ın özel komandolarının nasıl keyfi saldırılarda bulunabildiğine dair fotoğraf ve video görüntüleri içeriyor.

Mayıs-Eylül 2005 tarihini gösteren videoların birinde, ülkedeki birçok işkence ve öldürme olayının arkasındaki isim olan Blackwater askerlerine ait bir araç konvoyu kent merkezinde bir caddede ilerliyor.

Blackwater’a ait araçlardan birinin kapısı açılıyor ve askerlerden biri makineli tüfekle trafiğe ateş ediyor. Diğer bir videoda, işlek bir caddede ilerleyen başka bir Blackwater’a ait askeri araç, durdurduğu araçlara ve park halindeki araçlara ateş ediyor, önüne çıkan bir aracı da eziyor ancak yoluna devam ediyor.

Diğer bir görüntüde, yine Blackwater’a ait bir helikopter hedef göstermeksizin cadde üstündeki herşeye ateş ediyor. 1 Nisan 2006 tarihli bir videodaysa şirkete ait askeri konvoy, şehir merkezinde aşırı hızla ilerlerken Iraklı bir kadına çarpıyor ve hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam ediyor. (DIŞ HABERLER)


PANETTA, ‘CESET FOTOĞRAFLARI’ İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

ABD askerlerinin Afganistan’daki intihar saldırılarında ölen kişilerin cesetleriyle fotoğraf çektirdiğinin ortaya çıkması üzerine, Savunma Bakanı Leon Panetta özür diledi. 2010 yılında çekildiği ifade edilen fotoğraflar Los Angeles Times gazetesinde yayınlanmıştı. Brüksel’deki NATO toplantısında konuya ilişkin bir soruyu cevaplandıran Panetta şöyle konuştu: “O fotoğraflarda tasvir edilen davranışlar kanunlarımızı zedeliyor. Daha da önemlisi ana değerlerimize zarar veriyor. Askeri üniforma içinde görev yapan kadın ve erkeklerimizin büyük kısmı itibariyle biz böyle değiliz ve bu şekilde temsil edilmemeliyiz.” Los Angeles Times gazetesi ABD’li bir asker tarafından kendilerine gönderilen 18 fotoğrafın sadece bir kaçını yayınlamıştı. ABD askerleri daha önce de Taliban militanlarının cesetlerinin üzerine işerken görüntülenmiş ve Kur’an yakma olayına karışmışlardı. Geçen ay ise bir Afgan kasabasını basan ABD askeri 17 sivili öldürmüştü.

ÖNCEKİ HABER

Irak’ta bombalı saldırılar

SONRAKİ HABER

Pakistan: Buzuldan çekilelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...