26 Şubat 2016 15:52

Gebze'de metal işçileri geleceği için yürüdü

Paylaş

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler Gebze Eski Öğretmenevi’nde buluşarak kıdem tazminatı için yürüdü. “Genel grev genel direniş”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Patronların kölesi olmayacağız”, “Kıdem tazminatımız engellenemez” sloganlarıyla Gebze Cumhuriyet Meydanına yürüyen işçilere Eğitim-Sen, Petrol-İş, Nakliyat-İş ve Emek Partisi üyeleri de destek verdi. 

Gebze Cumhuriyet Meydanında konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, hükümete seslenerek, “Siz bugün hükümet olabilirsiniz, güçlü olabilirsiniz. Patronlar önünüze reçete koydu. Bu reçetede kiralık işçilik, güvencesizlik, kölece çalışmak var. Ömür boyu çalışma garantisi yok, sigorta, sendika, toplu iş sözleşmesi hakkı yok. Sermayenin taleplerini yerine getirmeye çalışıyorsunuz” dedi. Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle sermayeye yeni kaynak yaratılacağını ifade eden Serdaroğlu, Türk-İş ve Hak-İş’e genel grev çağrısı yaptı: “Türk-İş genel kurul kararıyla grev yapacağız dedi. Daha sonra kıvırdı. Hak-İş ‘Hükümet ne derse doğrudur’ diyor. Birleşik Metal-İş bu yasa gündeme geldiğinde iş bırakacaktır. Gelin beraber iş bırakalım.”

‘1 GÜNLÜK İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLSİN’

Hükümetin işçiler zaten kıdem tazminatı alamıyor sözlerini eleştiren Serdaroğlu, “İşçilerin yüzde 86’sı kıdem tazminatı alamıyorsa bu senin ayıbındır. Madem işçiyi düşünüyorsun 1 günlük işçinin dahi kıdem tazminatı alabilmesi için yasa çıkar” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde meclis alt komisyonundan geçen ‘Kiralık işçilik’ olarak adlandırlan tasarıyı da eleştiren Serdaroğlu, güvencesiz, esnek çalışma biçimlerinin tümünün yasaklanmasını istedi.

BAKANIN RENAULT HAMLESİ

Önceki gün Renault işçileriyle bir araya geldiğini ifade eden Serdaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Sanayi Bakanının Renault yönetimiyle yaptığı görüşmede “Bu fabrikada Birleşik Metal-İş’i örgütlemeyeceksiniz” dediğini aktardı. Yapılan görüşmeye tepki gösteren Serdaroğlu, “Bakanlar böyle konuşarak yasaları çiğniyor. Biz kime güveneceğiz? Kiralık işçiliği, kıdem tazminatını kimden savunacağız” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

imc tv’den yayın kesilmesine dair açıklama

SONRAKİ HABER

Kadıköy’de 200. barış buluşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...