26 Şubat 2016 13:21

imc Tv yalnız değildir

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Dinç’in, TÜRKSAT Genel Müdürlüğünden imc TV’nin yayınlarının durdurulmasını istemesinden sonra imc tv’nin uydu yayını kesildi. TÜRKSAT’tan kesintiyle ilgili yapılan açıklamada, “Pazarlama bölümünden gelen talimatla yayını kestik” denildi.

imc tv yayını, saat 15.20 sıralarında Banu Güven’in Silivri Cezaevi’nden önceki akşam çıkan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile Cumhuriyet gazetesindeki yayını esnasında kesildi. İmc’nin yayını internet üzerinden devam ediyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Dinç, TÜRKSAT Genel Müdürlüğünden imc TV’nin yayınlarının durdurulmasını istedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, Türksat Genel Müdürlüğüne 24 Şubat’ta yazdığı yazıda imc TV’nin “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla Ankara Emniyet Genel Müdürlüğüne bir ihbarın yapıldığını ve bu kapsamda bir soruşturma açıldığını bildirdi.
Savcılık yazısında söz konusu kanalda “örgüt propagandası” yapılıp yapılmadığının tespiti için RTÜK’ün 3 Mayıs 2015 ile 4 Eylül 2015 arasındaki kayıtlarının incelendiğini belirterek, söz konusu yayın çözümlerini de iki gün önce TÜRKSAT Genel Müdürlüğüne sunduğu yazının ekinde gönderdi.

Savcılık, yayın çözümleri ve bilirkişi raporu incelendiğinde TÜRKSAT vasıtasıyla yayın yapan imc TV’de “örgüt propagandası” yapıldığını ileri sürerek, imc TV’ye uydu üzerinden yer ve imkan sağlanmaması, bahse konu olan kanalın frekans tahsisine ilişkin kararın bilirkişi raporu ve yayın çözümlerinin de dikkate alınarak, yeniden değerlendirilmesini istedi.

imc TV'nin yayınının kesildiği anın görüntüsü:

ADALET MÜCADELESİ VERİLECEK

İmc TV Genel Yayın Koordinatörü Eyüp Burç Ankara Cumhuriyet Savcılığının kendilerinin haberi olmadan bir soruşturma yürüttüğünün ortaya çıktığını ve savcının yayın durdurma hakkı olmamasına rağmen TÜRKSAT’a bir yazı gönderdiğini ve ‘ricada’ bulunduğunu söyleyerek “Yani karar TÜRKSAT’ın olacak. TÜRKSAT ile sözleşmemiz ticari anlaşmalar gereği geçen gün uzatıldı. Yani bundan sonra TÜRKSAT’ın vereceği karar siyasal baskının altında olup olmadığına göre şekillenecek” dedi. TÜRKSAT’ın ayrıca uluslararası çapta bir ticari imajı olduğunu, uluslararası alanda tanınan imc TV’ye karşı bir karara sebepsiz ve hukuksuz bir şekilde imza atmayacaklarını düşündüğünü vurgulayarak “Savcının da böyle bir yetkisi yok zaten, sadece bir yazı gönderiyor” dedi. Türkiye’de Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi denetleme kurumları olduğunu ve imc’nin de RTÜK lisanslı bir kanal olduğunu hatırlatan Burç “Zaten RTÜK tarafından sürekli baskı altındayız. RTÜK hakkımızda zaten soruşturma yürütüyor sürekli” dedi. Burç şöyle devam etti: Bizim avukatlarımız savcının tek taraflı iddialarını takip ediyor ancak bunlar basın ve ifade özgürlüğü açısından ayıp şeyler. Türkiye artık bunları yaşamamalı. Bundan sonra adalet mücadelesi verilecek. TÜRKSAT’a da baskıyla yanlış bir karar aldırma çabası var. TÜRKSAT savcının baskısıyla böyle bir karar alırsa zor bir kararın içinde olacak. TÜRKSAT gibi ciddi bir kurumun ticari etik açısından yaklaşıp olumsuz karardan kaçınması gerekiyor. 

TÜRKSAT’TAN ÇIKARILAN KANALLAR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen Cemaatine yönelik soruşturma kapsamında cemaate yakın olduğu iddia edilen kanalların TÜRKSAT ve Digitürk’ten çıkarılması için de yazı yazmıştı. Savcılığın talebi üzerine Samanyolu TV, S Haber, Kanaltürk, Mehtap TV, Bugün TV, Yumurcak TV, Irmak TV ve Burç FM gibi TV ve radyo kanalları bu platformlardan çıkarılmıştı. Başsavcılığın talebi kabul edilirse, imc TV de frekans ağından çıkarılmış olacak.

‘DAYANIŞMA GÖSTERMELİYİZ’

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Kuleli: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ortada yargı kararı yokken bir televizyon frekansının iptalini isteyemez. TÜRKSAT bir şirket ve imc TV peşinen para vererek buradan hizmet alıyor. Ancak maalesef hukuksuzluk, keyfilik her yere sirayet etmiş durumda. Geçen yıl, Samanyolu TV’nin de aralarında bulunduğu 13 TV kanalı ve radyo, henüz neticelenmemiş “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması” (FETÖ/PDY) soruşturması gerekçe gösterilerek uydudan indirilmişti. İmc için de benzer bir yolun denendiği görülüyor. Bu hukuk tanımaz gidişi mutlaka durdurmalıyız. Farklı mahallelerden gazetecilerin imc TV’yle dayanışma göstermesi için çaba sarf edeceğiz. Çünkü Saray’ın güdümünde olmayan medya kuruluşları ancak birbirine tutunarak ayakta kalabilir.

'HABER ALMA HAKKINA VURULAN DARBE'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto: Türkiye’de devlet bir muhbir vatandaş kavramı yarattı. Şimdi anladığımız kadarıyla bir vatandaşın ihbarı üzerine imc’nin Güneydoğuyla ilgili PKK’yi destekler yayın yaptığı iddia ediliyor. Bu gerekçeyle de Ankara Başsavcılığı imc’nin TÜRKSAT’tan çıkarılması yönünde karar almasını istiyor. Bu halkın haber alma hakkına vurulan bir darbedir. Bir yandan Can ve Erdem’in tahliyesine sevinirken bir yandan da böyle iç karartıcı şeyler ortaya çıkıyor. Bunların artık Türkiye’de bitmesi gerekiyor. Zaten bizim sorunlarımız bize yetiyor. 

'İMC TV SUSTURULAMAZ'

TGC, TGS, ÇGD ve DİSK Basın İş ortak bir açıklama yaparak “İMC TV susturulamaz” dedi. Basın meslek örgütleri Can Dündar ve Erdem Gül’ün serbest bırakıldığına sevinildiği gün, İMC TV’nin karartılması için girişimde bulunulduğunu aktararak “Daha önceki deneyimlerden bu isteğin ne anlama geldiğini biliyoruz. Bu yıl içinde uydudan çıkarılan yedi kanal fiilen karartıldı.Biz gazeteci meslek örgütleri olarak İMC TV’nin de aynı akıbete uğramasını istemiyoruz.” dedi. 

AYM’nin Dündar ve Gül kararı basın ve ifade özgürlüğü açısından ders verici nitelikte olduğunu vurgulanırken açıklama şöyle noktalandı: “Televizyon karartma, terör soruşturması adı altında gazetecilerin tehdit edilmesi basın özgürlüğü konusunda bir adım bile ilerleyemediğimizi gösteriyor. Bir kez daha yineliyoruz. Tutuklu tüm gazeteciler derhal serbest bırakılsın. Haber siteleri erişime açılsın, yayın yasakları ve akreditasyon uygulamaları kaldırılsın. İMC TV karartılmasın” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cerattepe'de tedirgin eden yasak: Cerattepe’de çalışma durdu mu, görmek istiyoruz

SONRAKİ HABER

Çamlıca Tepesi’ne ‘turistik tesis alanı’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...