19 Nisan 2012 09:33

Van’da deprem sonrası doğa katliamı!

Yaşanan iki depremin ardından enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği Van’da adeta doğa cinayeti yaşanıyor. Kentte yıktırılan binaların moloz ve hafriyatları gelişi güzel Sixkê Gölü kıyısına dökülüyor. Gölün kıyılarına çöp dökülmesi sonucu göl ve kenarlarında oluşan kirlilik had saf

Van’da deprem sonrası doğa katliamı!
Paylaş
Bedran Babat / Bilal Güldem

‘İŞ YAPAMAZ DURUMA GELDİK’

Göl kenarında uzun yıllardır yem ve samancılık işleri ile uğraşan esnaf da yaşanan durumdan şikayetçi. Van Gölü Yem ve Samancılar Kooperatifi Başkanı Hasan Ünver, depremin ardından her gün onlarca kamyonun, göl kıyısına moloz ve hafriyat döktüğünü söyledi. Daha önce insanın dinlenmek ve gezmek amacıyla geldiği gölün şu an çöplüğe dönüştüğünü, önlem alınamaması durumunda ise gölün tamamıyla biteceğini dile getiren Ünver, “Yaşanan doğa katliamının son bulması gerekiyor” dedi.

‘HASTALIK KAPMAKTAN KORKUYORUZ’

Şirin Akan adlı esnaf da, yaşanan doğa katliamının son bulmasını istedi. Yetkililerin görevlerini yapmasını isteyen Akan, “Bu hafriyat ve molozların içinde her türlü pislik mevcuttur, havaların ısınması ile birlikte çevreye dayanılmaz bir koku yaymaya başladı. Hastalık kapmaktan korkuyoruz.” dedi.

‘DEVLET ELİYLE DOĞA KATLİAMI YAPILIYOR’

Mahalle sakinlerinden Hasan Erol ise, çöplük ve yıkıntılar yüzünden evlerinden çıkamayacak duruma geldiklerini söyleyerek, “Çocuklarımız daha önce serinlemek ve oyun oynamak için geldikleri göl kıyısında şu an dökülen hafriyat ve molozlarla oynuyor. Benim çocuğuma bir şey olduğu zaman kim bunun hesabını verecek” diye konuştu.
Abdurrahman Danış isimli yurttaş ise, bu durumun kesinlikle kabul edilemeyeceğini, önlem alınmaması durumunda mahalle halkı olarak tepkilerini sert bir şekilde ortaya koyacaklarını söyledi.

KALICI PROJE GELİŞTİRİYORUZ

Yaşanan doğa katliamıyla ilgili olarak her türlü çalışmayı yaptıklarını belirten Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, kentin her yerinden hafriyat kaldırıldığı için önlem alınması sonucunda bazı zorluklar çektiklerini de dile getirdi. Doğar, “Daha önce Van Gölü kıyısına dökülüyordu. Bunu önledik. Buna benzer birçok noktada kalıcı önlemler aldık. Biz bunların belediye tarafından kaldırılması için AFAD’dan ödenek talep ettik. Fakat cevap bile verilmedi. Şimdi kendi imkanlarımızla bir ekip oluşturduk. Bunları belediye olarak kaldıracağız” dedi. Belediye olarak çıkan hafriyatın tekrar geri dönüşümünü sağlamak amacıyla proje hazırladıklarını da dile getiren Doğar, kısa süre içinde soruna köklü çözüm bulacaklarını kaydetti. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP’den gazeteciler için teklif

SONRAKİ HABER

Limak şirketinin köylülere saldırısına kınama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...