26 Şubat 2016 13:05

Bursa’da Dersimli çiftçilere fidan eğitimi

Paylaş

Dersim’de Tarımsal Kalkınmanın Ön Çalışma Grubu öncülüğünde, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün katkılarıyla ve Kestel Hacı Bektaş-i Veli Derneği ve Cemevinin ev sahipliğinde, Bursa'nın Kestel ilçesinde gerçekleştirilen fidanlarda ve meyve ağaçlarında uygulamalı budama ve aşılama eğitimi sona erdi.

22 Şubatta başlayan eğitim çalışması 26 Şubata kadar sürdü. 5 günlük eğitim süresince Dersim’den, Erzincan'dan, İstanbul'dan, Ankara’dan, Yalova'dan ve Bursa'dan gelen Dersimli 23 çiftçi Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanlarından ziraat mühendisi Hasan Vatansever'in eğitmenliğinde “ceviz, badem, kestane ve kiraz” başta olmak üzere Dersim’de yetiştirilmesi uygun meyve ağaçlarının “bahçe kurulumları, fide yetiştirme, aşılama, budama, sulama, hasat yöntemleri, gübreleme ve zararlılarla mücadele yöntemleri” konusunda 3 gün kuramsal, 2 gün de Bursa’daki meyve bahçelerinde uygulamalı eğitim aldılar. 

ÖĞRENİM BELGELERİ VERİLDİ 

Çiftçiler, eğitim boyunca tarımsal üretim konusunda akıllarına takılan her türlü soruyu, düşünceyi ve bazı kaygılarını dile getirerek çözüm yolları bulmaya çalıştılar. Dersim’de tarımsal üretim yöneliminin geleceği, kültürel ve coğrafi olarak uygunluğu konusunda da paylaşımlarda bulunan katılımcılar, Dersim’deki tarımsal üretimin ve ürün çeşitliliğinin devamlılığı için öncelikli olarak yörede hali hazırda bulunan ekonomik değeri yüksek yerli anaç ağaçların ve yerli tohumların korunması, uygun aşılama ve budama teknikleriyle de üretimin arttırılması ve bu yerli türlerin Dersim geneline yayılması konusunda fikir birliğine vardılar. Eğitimin son günü eğitmenleri Hasan Vatansever’den  öğrenim belgelerini alan çiftçiler, aldıkları eğitimin ilham verici ve öğretici olduğunu dile getirerek düzenleyici kurumlara ve eğitmenlerine teşekkürlerini sundular ve benzer eğitimlerin Dersim genelinde de düzenlenmesi isteğinde bulundular.

Kenan Sungur başkanlığındaki Dersim Tarımsal Kalkınma Ön Çalışma Komisyonda, Orhan Sarıbal, Fırat Dersimli, Hediye Zengi, Meysun Ayva, Mahmut  Eriş, Ümit Eriş  yer alıyor. (BursaEVRENSEL)           

ÖNCEKİ HABER

Kipa’da yaşanan işten çıkarmalara Tez Koop-İş'ten tepki

SONRAKİ HABER

Sarıyıldız, Avrupa’da Cizre katliamını anlatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...