26 Şubat 2016 09:20

178 cenazeden 101'i hâlâ teşhis edilemedi

Diyarbakır'da Cizre'de yaşamını yitiren yurttaşların otopsi işlemlerinin sağlıklı yürütülmesi için oluşturulan Kriz Masası, bugün itibariyle hastanelere ulaştırılan cenaze sayısının 178 olduğunu belirterek, öldürülen yurttaşlardan 65'inin toprağa verildiğini, 12 cenazenin ise teşhis edildiğini ancak henüz toprağa verilmediğini kaydetti. 101 cenazenin hastanelerde teşhis edilmesi için bekletildiğini ifade eden Kriz Masası, cenazelerden sadece 41'inin DNA eşleşmeleri sonucu teşhis edildiğini söyledi.

Paylaş

Diyarbakır'da DBP, MEYA-DER ve Mezopotamya Hukukçular Derneği'nin (MHD), Cizre katliamında yaşamını yitirenlerin kimlik tespiti ve otopsi işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için oluşturduğu Kriz Masası, son verileri DBP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda, konuşan DBP PM üyesi Ayşegül Çoban, Cizre'deki bodrumlardan bugüne kadar 178 kişinin cenazesinin çıkarıldığını ve bu cenazelerden sadece 41'inin DNA eşleşmeleri sonucu teşhis edildiğini söyledi. Çoban, "Cizre'de uygulanan vahşi katliamın ardından cenazeler üzerinden bir de ailelere bir zulüm yapılmak isteniyor. Aileler cenazelerini alırken tacize, tehditte maruz kalıyor. Günlerce cenazelerini alamıyorlar" dedi.

Ailelere uyarıda bulunan Çoban, Kriz Masası dışında hiç kimseye başvurmamalarını ve güvenmeleri çağrısında bulundu. Ailelere cenaze ve DNA örnekleri için Kriz Masası'na başvurmalarını isteyen Çoban, yetkililer tarafından DNA sonucu beklenmeden cenazelerin gizlice kimsesizler mezarlığında toprağa verildiğine dikkat çekti. Çoban, Şırnak'a getirilen 13 cenazenin de kaçırılarak kimsesizler mezarlığına toprağa verildiğinin altını çizdi.

Kriz Masası, Cizre'deki bodrumlardan çıkarılan cenazelerin 78'inin Habur'da, 13'ünün Şırnak'ta, 28'inin Urfa'da, 20'sinin Antep'te, 17'sinin Mardin'de, 16'sının Cizre'de ve 6'sının Malatya'da olmak üzere toplam 178 cenaze olduğunu belirtti.

Kriz Masası'nın diğer verileri ise şöyle:

*Bugüne kadar çıkarılan cenazelerden 65'i toprağa verildi. 12 kişi teşhis adildi ancak daha toprağa verilmedi. 101 cenaze ise teşhis edilmeyi bekliyor.

*Teşhis edilmeyi bekleyen cenazeler ise, Urfa'da 13, Habur'da 53, Antep'te 9, Mardin'de 6, Cizre'de 14, Malatya'da ise 6'dır. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Youtube kullanıcıları için 'özel bulanıklaştırma' seçeneği

SONRAKİ HABER

İdil'de zırhlı araca saldırı: 7 asker yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...