26 Şubat 2016 07:45

Cizre'de öldürülen Duymak'ın eşi: 5 kilo kemik vererek, 'Al bu senin eşin' dediler

Cizre'deki birinci bodrumda öldürülen ve ailesine külleri teslim edilen 51 yaşındaki Mahmut Duymak, bağlandığı televizyon programında, 'İnsanlık nerede, nasıl hesap verecekler. Cesetlerimize mi hesap verecekler?' demişti. Sesi duyulmayan eşinin cenazesini alan Lütfiye Duymak, 'Bana 5 kilo kemik vererek, 'Al bu senin eşin' dediler. Hesabını soracağım' dedi.

Paylaş

Cizre'deki birinci bodrumda öldürülen Mahmut Duymak 51 yaşındaydı ve 6 çocuk babasıydı. Cudi Mahallesi'nde yaşayan, şehir içi nakliye işi ile uğraşan Duymak, 90'lı yıllarda köyü yakıldıktan sonra Tarsus'a göç etti. 2001 yılında yeniden Cizre'ye döndü. Ailesi Cudi Mahallesi'nde yoğun saldırılar nedeniyle Nur Mahallesi'ne geçerken, o yaralıları kurtarmak için kalanlardandı.

Duymak, Cizre'de 20 Ocak tarihinde öldürülenlerin cenazelerini almak için HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile birlikte beyaz bayraklarla yola çıkan ve 3 kişinin kameralar önünde vurularak öldürüldüğü, İMC TV kameramanı Refik Tekin ile birlikte 9 kişinin yaralandığı grup içinde en önde görüntülenmişti. Saldırıdan yara almadan kurtulan Duymak, Cizre'de kalmaya ve direnişe destek vermeye devam etti. Duymak, son olarak Ahmet Tunç isimli yurttaş ile Cudi Mahallesi'ne gitti, yanındaki arkadaşının öldürülmesi üzerine korunmak için Cudi Mahallesi'nde 'vahşet bodrumu' olarak anılan 23 numaralı binanın bodrumuna sığındı. Bu bilgi, televizyona katılarak durumlarını anlatmasıyla ortaya çıktı.

Duymak o telefon bağlantısında katliama karşı dünyanın sessizliğine şu cümlelerle sitem etmişti: "İnsanlık nerede, nasıl hesap verecekler. Cesetlerimize mi hesap verecekler! Yazıklar olsun insanlığa. Bu insanlık kendisinden utansın. İnsanlık Cizre'de toplarla tanklarla dövülüyor. Keskin nişancılar tarafından öldürülüyor. Yeter artık. Biz de insanız, nerede bu insanlar? Eğer insanlık yaşatılacaksa herkesin buraya müdahale etmesi gerekiyor. Belki bir daha konuşamayız. Saygılar selamlar."

'YAKMIŞLAR, HİÇBİR ŞEYİ KALMAMIŞ'

Duymak'ın Silopi Habur Sınır Kapısı'ndaki geçici ATK'de bekletilen cenazesi günler sonra DNA eşleştirmesi ile tespit edilebilirken, Duymak'ın cenazesinin tamamen yakıldığı ortaya çıktı. Duymak'ın eşi Lütfiye Duymak, eşinin katillerinin peşini ömrünün sonuna kadar bırakmayacağını belirterek, "Nereye kadar giderse gitsin. İki elim onların yakasında olacak. Bu davanın peşini bırakmayacağım. Katliamın hesabını soracağız" diye konuştu.

Eşinin cenazesini teşhis edilmesinin imkansız olduğu için DNA eşleştirmesi yapıldığını belirten Duymak, acı dolu şu sözlerle tepkisini gösterdi: "Benim kocamı katlettiler. Bugün benim elime 5 kilo kemik veriyorlar. Al bu senin eşin diyerek. Eşimi vahşice öldürmüş. Yakmışlar. Hiçbir şeyi kalmamış..."

Duymak'ın oğlu Fırat Duymak da babası ile arkadaş iki arkadaş gibi olduklarını, yaşananların hesabını soracaklarını söyledi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Soma davasında avukatlar konuştu: Ölümlerden TKİ direkt sorumlu

SONRAKİ HABER

Cizre'de parçalanan cenazenin yarısı Mardin'e yarısı Antep'e gönderilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...