26 Şubat 2016 07:35

Soma davasında avukatlar konuştu: Ölümlerden TKİ direkt sorumlu

Paylaş

Emine UYAR
Eda AKTAŞ
Soma

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili davanın bugünkü duruşmasında Mahkeme davayı 12 nisan 2016'ya erteledi. Mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar verdi.

Mahkemede söz alan müşteki avukatları S panosunda yaşamını yitiren 269 işçinin ölümünden Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun direkt sorumlu olduğunu dile getirdiler. Dava kapsamında geçen hafta açıklanan raporda, S panosunda hayatını kaybeden 269 kişinin daha önce planlanmasına rağmen uygulanmayan havalandırma nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı. 

Duruşmada ilk olarak mahkeme heyetinin çeşitli kurumlara yazdığı talimat yazıları ve dilekçeler ile bu dilekçelere gelen cevaplar okundu. 

Avkat Can Atalay, en önemli tutuksuz sanığın Ümit Şahin olduğunu belirterek, “Ümit Şahin bilirkişi ile yazışma yapan, belge sunan kişidir” dedi. Atalay, keşifle ilgili olarak 2. tahrik motoru grubunda kendiliğinden bir yanma olmadığını gördüklerini belirterek, “Olay yerinde bulunan bazı materyallerin 10 gün sonra dosyaya sunulması madende delil karartma çabalarının olduğunu gösteriyor” dedi. 

Müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, bu davada 269 kişinin olası kasıtla ölümünün kesin olduğunu ifada ederek, madenin revize edilen üçünü planı gereği yapılan havalandırma projesinin hayata geçirilmediğini ve S panosundaki ölümlerin bu nedenle gerçekleştiğini belirtti. Bu durumdan TKİ’nin de haberdar olduğuna dikkat çeken Kozağaçlı, “S panosundaki kömürü 1.5 yılda çıkartacaktınız. Ama 8 ayda 10 milyonluk nesefliği yapmadınız. Aslında taammüden adam öldürmeden yargılanmalısınız ama biz olası kasta da razıyız” dedi. Madenin zaman içinde genişletildiğini ama havalandırmaya dair yapılanan planın uygulanmadığını belirten Kozağaçlı, “Nefeslikten vazgeçilip kurve yolu açılmış bu da üretim baskısını gösteriyor. Madeni hatalı planladıkları için hava aşağıya inmiyor” dedi. Burada Havalandırma Baş Mühendisi Fuat Ünal Aydın’ın da olası kasıttan ifadesinin alınması gerektiğini belirten Kozağaçlı, kamu görevlisi olarak çalışan Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’a da yazılı olarak havalandırmanın 3. planını uygulama sorumluluğunun verildiğini ifade etti. 

DURUŞMA ÖNCESİ YÜRÜYÜŞ

Duruşma öncesi Akhisar Tren Garı önünde toplanan madenci yakınları, duruşma salonu önüne yürüyüş düzenledi. Madenci yakınlarının yanı sıra çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı yürüyüşte, yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin üzerinde bulduğu pankart ile  yaşamını yitiren madencilerin fotoğrafları taşınarak, sık sık “Soma’nın kömürü katilleri boğacak”, “Anaların gözyaşı katilleri boğacak”, sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası aileler adına kısa bir açıklama yapan Soma Sosyal Haklar Derneği Temsilcisi Kamil Kartal, 301 madenciyi katleden zihniyetin bugün halen daha ülkenin dört bir yanında çocukları, gençleri ve kadınları katletmeye devam ettiğini ifade ederek, kamuoyuna unutturulmaya çalışılan Soma davasının tüm baskılara rağmen takipçisi olacaklarını söyledi.  

ÖNCEKİ HABER

Savcılıktan Türksat’a: İMC TV'yi atın!

SONRAKİ HABER

Cizre'de öldürülen Duymak'ın eşi: 5 kilo kemik vererek, 'Al bu senin eşin' dediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...