26 Şubat 2016 00:45

Mültecileri durdurma zirvesi

Paylaş

Aziz KOÇYİĞİT
Köln

Avrupalı devletlerin savaş ve çatışma bölgelerinden kaçarak kendilerine sığınan mültecileri durdurmak için çabaları sürüyor. “Mülteci akımına karşı” bu kez Avusturya öncülüğünde gerçekleştirilen ve10 Batı Balkan ülkesinin katıldığı Viyana zirvesinde, “ortak önlemler” kararlaştırıldı. Viyana’da önceki gün gerçekleştirilen toplantıya Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kosova, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya içişleri ve dışişleri bakanları katıldı. Avusturya’nın girişimiyle yapılan mülteci zirvesi Avrupa Birliği’nde ise tepkilere neden oldu. 

BATI BALKAN ÖNLEMLER PAKETİ

Zirvede ortaya çıkan önlemler paketi, korumaya muhtaç olanlar dışında sığınmacıların kabul edilmemesini öngörüyor. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz konuyla ilgili, “Balkan rotasına dahil on ülkenin içişleri ve dışişleri bakanları, devletlerin aşırı yük altına girmesini engellemek üzere ulusal önlemler alınması gerekliliği konusunda hemfikirdir” açıklaması yaptı.

ÇİPRAS’TAN SERT TEPKİ

Viyana’da alınan kararlardan en fazla Yunanistan’ın etkilenmesi bekleniyor. Yunanistan Göç Bakanı Yannis Muzalas, binlerce sığınmacının bulunduğu yerde kaldığını belirterek durumun ‘küçük çapta bir insani krize’ dönüştüğünü kaydetti. Muzalas, “Beş emniyet müdürünün AB bakanlarının kararını hiçe sayabilmesi skandaldır” diye konuştu. 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yaparak, ‘Bazı AB ülkelerinin alınan kararlara uymadığı’ şikayetini dile getirdi.

MAKEDONYA SINIRINDA KRİZ

Makedonya sınırındaki durumun ise giderek kötüleştiği bildiriliyor. Mülteciler Makedonya’ya geçebilmek için buradaki otoyolu bloke etti. Makedonya hükümeti sadece Suriye ve Irak’tan sığınmacıları sınırdan geçirirken, Afganlar doğrudan Yunanistan’a geri gönderiliyor. Geçtiğimiz salı günü 5 bin Afgan sığınmacı, Makedonya sınırından otobüslerle Atina’ya geri gönderildi. Piräus Limanı’nda halen 4 bin kişinin daha Avrupa ülkelerine geçmek için beklediği, her gün yüzlerce mültecinin Yunan adalarına geldiği bildiriliyor.

AB'DEN ACİL TOPLANTI

Avrupa Komisyonu ise  Viyana toplantısına tepki göstererek, Balkan ülkelerinin izlediği politikaları kaygı verici olarak nitelendirdi. Komisyon ve Hollandalı Konsey Başkanlığı, tüm Avrupa bileşenlerini kapasiteleri artıracak acil önlemler almaya çağırdı. Macaristan  teklifi halkoylamasına sunacağını açıklarken, Başbakan Victor Orban Viyana planını “hayalden ibaret” sözleriyle eleştirdi.

AB içişleri bakanları da mülteci akınını acilen yavaşlatmak isteyen Avusturya ile Balkan ülkelerinin önerilerini görüşmek üzere dün Brüksel’de toplanma kararı aldı. Gazetemiz baskıya girdiğinde toplantı henüz gerçekleşmemişti. 

7 MART ZİRVESİ

Geçen hafta yapılan AB liderler zirvesinde 28 üye ülke sığınmacı krizinde ortak hareket etme kararı almış, dış sınırların daha etkili bir şekilde korunması ve Türkiye ile yapılan anlaşma hedeflerine bağlılık dile getirilmişti. ‘Balkan rotası’ olarak bilinen, mültecilerin Yunanistan’dan Batı Avrupa’ya ulaşmak için kullandığı güzergah da gündeme alınmış ve ülkelerin mültecileri komşu ülkelere kontrolsüz geçirmesi uygulamalarına son verilmesi kararlaştırılmıştı. AB-Türkiye zirvesi 7 Mart’ta düzenlenecek.
Balkan rotası ülkeleri, AB’nin Türkiye ile iş birliği planlarının tek başına işe yarayacağına ya da Yunanistan’ın AB dış sınırlarını koruyabileceğine güvenmiyor.

Avusturya, geçen cuma gününden itibaren günde sadece 80  iltica başvurusuna izin vereceğini ve günde 3 bin 200 kadar kişiyi Almanya’ya geçireceğini açıklamıştı. Bu açıklama Almanya’da sert eleştirilere yol açtı. Diğer yandan bu yılın başından beri Yunanistan üzerinden, Avrupa’ya yaklaşık 100 bin mültecinin geldiği bildiriliyor. Uluslararası Göç Örgütü tarafından yapılan açıklamada, mültecilerin yüzde 44’ünün Suriye’den, yüzde 29’unun Afganistan’dan ve yüzde 17’sinin de Iraktan geldiği bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

DİSK Kongresi ve sonrası

SONRAKİ HABER

Beytüllahim'de bir cenaze töreni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...