26 Şubat 2016 00:55

TOFAŞ işçilerinden ortak mücadele çağrısı

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Eren ÖNER
Bursa

Ek zam talebiyle başlayan eylemler başta metal fabrikaları olmak üzere birçok fabrikaya yayılırken TOFAŞ işçilerinin çağrısını yaptığı 6 Mart Kent Meydanı eylemine destek de her geçen gün artıyor. “Kent Meydanı’nda kendimizi dosta düşmana göstermeliyiz” diyen TOFAŞ işçileri, başta MESS olmak üzere patronlara yeniden dirildiklerini göstermek için 6 Mart’ta tüm yurtta eylem yapılması çağrısında bulundu. Metal direnişinde yaşadıklarından ders çıkardıklarını söyleyen TOFAŞ işçileri, o dönem yapılan hatalara düşmemek için fabrika içinde birliklerini kurmaya başladıklarını duyurdu. 

SENDİKASIZ FABRİKALAR EK ZAM ALIYOR

Ek zam talebinin gittikçe yayıldığını söyleyen işçiler; “Bugün eylemler fabrikamıza yayılmasın deyip ek zam veren fabrikalar var. Ama dikkat edin bu fabrikaların çoğu sendikasız yerler. Sendikasız fabrikalar zam alırken bizler sendikalı olmamıza rağmen alamıyoruz. Burada MESS’in bu işi ne kadar yokuşa sürdüğünü daha net görüyoruz. Ama artık bu böyle gitmez. Biz TOFAŞ işçileri olarak 8 günlük direnişten büyük dersler çıkardık” dedi. Patronun ve MESS’in oyunlarını bu sefer boşa çıkaracaklarını söyleyen işçiler, “6 Mart günü Kent Meydanı’na haklarımızı almanın ateşini yakmaya gidiyoruz” dedi.

6 MART MÜCADELENİN ATEŞİNİ FİTİLLEYECEK    

TOFAŞ yönetiminin her fırsatta Türk Metal’e geçin baskısı yaptığını söyleyen işçiler şunları söyledi: “Bizim sendikal tercihimize saygı duymuyorlar. Türk Metal içeride rahatça propaganda yapıp dolaşırken biz yapamıyoruz.  Metal direnişinin yıl dönümü yaklaşıyor ve biz ek zam talebi için tüm işçilere çağrı yaparak Kent Meydanı’na çağırdık. Mayıs ayında havai fişek patlatarak anlaşma sağlandı oyunuyla direnişimizi bitiren TOFAŞ yönetimi 6 Mart günü başlayacak direnişi görecek. O zaman havai fişekleri biz patlatacağız. Şunu herkes bilsin 6 Mart’tan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu baskı ve sömürüye dur demek için Kent Meydanı’nda yapacağımız eylem, ateşi yakan bir kıvılcım olacak. Yeni bir mücadele hattına giriyoruz. Eylem yaptık bitti ek zamları yarın verecekler düşüncesinde değiliz. Mücadelemiz için başlangıç noktası olarak görüyoruz 6 Mart’taki eylemi.”  

Eylemin olgunlaşması için temsilci işçilerle yoğun bir tartışma sürdürdüklerini ve ortak karar alarak bu eyleme karar verdiklerini ifade eden işçiler, “Daha sonrasında diğer fabrikalarda ki arkadaşlarla görüşerek bu eylemi ortaklaştıralım ve sesimizi daha gür, birlik olduğumuzu gösterelim dedik. Şimdi de sizin aracılığınızla ek zam eyleminin Bursa’yla sınırlı kalmayıp yurdun bütün fabrikalarına yayılması için çağrıda bulunuyoruz. Çünkü bu talepler hepimizin talepleri bugün bu talepler etrafında ortak mücadele etmezsek MESS ve patronlar bu talebimizi karşılamazlar” dedi. 

EK ZAM YAPAN FABRİKA SAYISI ARTIYOR

Renault işyerinde ek zam talebiyle başlatılan eylemler sonucu Bursa’da zam yapan fabrikaların sayısı artıyor. Sendikasız olan işyerleri arasında olan Ermetal, Martur’dan sonra Şahinler Makine fabrikasında da asgari ücret zammı sonrası bütün işçilerin ücretlerine 300 lira artış yapıldı. Durmazlar Makine ve Ermaksan fabrikalarından da zam yapılacağı yönünde haberler geliyor.

ÖNCEKİ HABER

Cam fabrikalarında sorun çok, çözüm sınıf sendikacılığında

SONRAKİ HABER

DİSK Kongresi ve sonrası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...