26 Şubat 2016 01:30

Hemoroid, bağırsak kanseri ile karıştırılabiliyor!

Uzmanlar, başta kanser olmak üzere birçok hastalıkla karıştırılan hemoroidle ilgili en ufak şikayeti olanların, mutlaka bu konuda bir hekime başvurmalarını öneriyor.

Paylaş

Halk arasında basur, mayasıl olarak da bilinen ve toplumda 2-3 kişiden birinde görülen hemoroid en az 4 bin yıldır bilinen bir hastalık. Ancak yakın zamanda gerçek anlamda hastalık ve tedavisi anlaşılabilir olmuş.
Toplum yaşamında en çok mağduriyete yol açan hastalık hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Uskuay şunları söyledi: 

Hemoroid denen yapı normalde bulunan ve dışkı algılanması, dışkı ve gazın tutulmasının sağlanması, dışkılamada makatın tahriş olmasını engelleme görevlerini gören dokulardır. Bunların zaman içerisinde gevşeme ve genişlemesiyle, makattan dışarı sarkmasıyla hastalık oluşur. Ailesel yatkınlık, kabızlık, tuvalette uzun oturma, çok ıkınma, şişmanlık, ishal ve gebelik oluşumuna etki eden faktörlerdir. 
Hemoroidin başta kanser olmak üzere birçok hastalıkla karıştırılması çok olasıdır. Bu nedenle bu bölgeden en ufak şikayeti olan, ailesinde bağırsak kanseri olan herkes mutlaka bu konuda uzman, bu hastalığın tanı ve tedavisinin yapılabileceği techizatı olan bir hekime, kliniğe başvurmalıdır. Muayene hayat kurtarıcıdır. Kanser henüz başlamadan barsakta oluştıurduğu polip dediğimiz yapının teşhis edilmesi ve alınması ameliyata gerek kalmadan, başlamadan kanseri önler. Hemoroidin de ameliyata gerek kalmaksızın 10 dakikada tedavisine olanak sağlar.

BELİRTİLERİ

Kaşıntı, yanma, ıslaklık, kanama, memelerin ele gelmesi, ağrı, tuvalet hissinin bozulması (tuvaletten sonra tuvalet bitmemiş hissi ) gibi belirtiler verir. Bu şikayetler bölgenin hemen hemen her hastalığında aynıdır. Kişi kendini hemoroid hastası sanır ancak kanser dahil diğer hastalıklarla karışabilir.

HEMOROİDLE KARIŞABİLECEK HASTALIKLAR

FİSSÜR: Makat halkasının yırtığıdır. Çok ağrı yapar, tuvalete girmek eziyet olur. Doğru tedaviyle 10 dakikada kurtulmak mümkün.

FİSTÜL: Makat kenarında iltihap akan deliktir, ameliyatla tedavisi mümkündür.

SİĞİL: Çok bulaşıcı, tekrarlayan, tedavi edilmez ise kansrere yol açabilen bir hastalıktır.

BAĞIRSAK KANSERİ: En sık görülen kanserler sıralamasında üçüncü sıradadır. Muayene olmadan anlayabilmek mümkün değildir.

HEMOROİD TEDAVİSİ

Hemoroidin tedavisinin uzman ellerde çok kolay, ağrısız, anestezisiz, hiçbir hazırlığa gerek olmadan yapılabileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kadir Uskuay, hemoroidin ve barsakların son 20 cm’sinin mutlak muayene edilmesi gerektiğini belirtti. Çok yeni başlamış hemoroidlerde ilaçla tedavinin denenebileceğini, tercih edilmesi gerekenin ameliyatsız tedavi olduğunu söyleyen Uskuay şöyle devam etti: “En sık kullanılan ve en iyi sonuç veren band ligas-yon denen yöntemdir. 5-10 dakika içerisinde uygulanır, hiçbir ön hazırlık gerekmez, anestezi gerekmez. Uzman kişinin elinde hasta tedavinin yapıldığını bile fark etmeyebilir. Hiçbir komplikasyon ihtimali yoktur. Çok korkulan tuvaletini gazını tutamama ihtimali sıfırdır. Hasta tedavi sonrası yürüyerek günlük yaşamına, işine geri döner.

Diğer bir yöntem ilaç enjeksiyonudur, genelde tek başına yetersizdir, bant yöntemiyle beraber kullanılabilir.

Hastalık dördüncü evreye geldiğinde artık ameliyat kaçınılmazdır. Ameliyat mutlaka hastaneye yatmayı ve genel anestezi uygulanmasını gerektirir. Sonrası çok ağrılı olup, şifası 15-45 gün sürer ve komplikasyon ihtimali az da olsa vardır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeni bir edebiyat dergisi çıkıyor: Çevrimdışı İstanbul

SONRAKİ HABER

De Toekomst ve Ajax altyapı modeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...