25 Şubat 2016 19:22

Hükümetin yanıt vermesi gereken yeni iddia: Cihatçının bombası Türkiye üzerinden!

Paylaş

Türkiye ve cihatçı örgütlerin ilişkileri üzerine dün iki önemli iddia gündeme geldi.  Çatışma bölgelerindeki silah ve mühimmatın dolaşımı üzerine araştırma yapan CAR (Conflict Armament Research) kuruluşu, Suriye ve Irak’taki IŞİD ve diğer cihatçı örgütlerin, patlayıcı yapımı için ihtiyaç duyduğu malzemelerin büyük kısmının Türkiye üzerinden sağlandığını iddia etti. ABD’nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal ise IŞİD’in finans merkezlerinden birinin İstanbul’daki “Kapalıçarşı” olduğu iddiasını gündeme getirdi.

ULUSLARARASI KURULUŞUN RAPORU

Çatışma bölgelerindeki silah ve mühimmatın dolaşımı üzerine araştırma yapan CAR (Conflict Armament Research) kuruluşu, Suriye ve Irak’taki IŞİD ve diğer cihatçı örgütlerin, patlayıcı yapımı için ihtiyaç duyduğu malzemelerin büyük kısmının Türkiye üzerinden sağlandığını iddia etti.
Geçtiğimiz yıl Rusya, Suriye’den Türkiye’ye IŞİD petrolünü taşıyan TIR’lara ait olduğunu öne sürdüğü uydu görüntüleri yayımlamıştı. Rusya Savunma Bakanlığının brifinginde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve oğlu başta olmak üzere ailesi IŞİD’le petrol ticaretiyle doğrudan bağlantılı olmakla, ‘Suriye’nin zenginliğini çalmak’la suçlanmıştı.

KAÇAKÇILIK ARTTI

BBC Türkçe’nin aktardığı rapora göre, aralarında kimyasal ve elektronik malzemeler ile gübre ve kabloların da bulunduğu, bomba yapımında kullanılan malzemelerin birçoğu, IŞİD’in kontrolündeki bölgelere Türkiye üzerinden giriyor. CAR raporunda, kaçakçılığın artmasıyla IŞİD’in eline geçen malzemelerin de çeşitlenip arttığı, örgütün giderek daha komplike ve güçlü patlayıcılar hazırlayabildiği belirtiliyor. Avrupa Birliği’nin de fon sağladığı CAR adlı kuruluşun raporu, Suriye ve Irak’ta kullanılan el yapımı patlayıcıların 20 ay boyunca incelenmesi sonucu yazılmış.

CAR’ın Başkanı James Bevan, IŞİD’in eline geçen farklı malzemelerle sürekli yeni patlayıcılar denediğini, Suriye ve Irak’ta el yapımı patlayıcı kullanımının geçmişteki çatışmalarla kıyaslandığında çok daha büyük boyutta olduğunu söylüyor. Rapora göre bomba yapımı için ihtiyaç duyulan malzemeler, genellikle madencilik ve tarım sektörlerinden temin ediliyor.

TÜRKİYE-IŞİD SINIRI AÇIK

CAR bomba yapım malzemelerinin sadece Suriye ve Irak’ı çevreleyen ülkelerden gelmediğini, ancak “ana geçidin” Türkiye olduğunu belirtiyor. Independent, Türkiye hükümetinin IŞİD’in kaçakçılık ağlarını yok etmek için çalıştığını açıkladığını yazıyor. Ancak ardından CAR Başkanı Bevan’ın şu sözlerine yer veriyor: “CAR araştırmacıları Türkiye’den Suriye’nin kuzeyine TIR’ların, araçların, insanların, gıda ve petrolün geçiş yaptığını gördü. Türkiye ve IŞİD’in kontrol ettiği bölgeler arasındaki sınır fiilen açık durumda”. (DIŞ HABERLER)


 

‘TÜRKİYE, NUSRA'YLA BİRLİKTE ÇALIŞTI’

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Suriye’ye yasa dışı geçişleri kontrol altına almamak ve cihatçılarla iş birliği yapmakla suçlanan Türkiye’nin el Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi’yle birlikte çalıştığını söyledi. Ricciardone, Türkiye’nin Nusra ile birlikte çalıştığını söyleyen ilk ABD’li yetkili oldu. 

Telegraph’ın haberine göre, gazetecilerle bir araya gelen Ricciardone, Türkiyeli yetkililerin bir yandan Suriye’deki çatışmalara katılan radikal gruplarla birlikte çalışırken diğer yandan da bu gruplara ‘ılımlı’ olmaları için baskı oluşturabileceğini düşündüğü belirtti. Ricciardone, bu düşüncenin Ankara’yı Nusra Cephesi ve Ahrar’uş Şam ile birlikte çalışmaya yönlendirdiğini belirterek, Türkiyeli  yetkilileri ikna edemediğinin de altını çizdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün muhtarlar buluşmasında “Ne diyorlar? ‘PYD ve YPG DAİŞ’e karşı savaşıyorlar. PYD ve YPG’yi destekliyoruz’ diyorlar. Nusra, o da DAİŞ’e karşı savaşıyor. Nusra’ya niye kötü diyorsunuz? Onun da iyi olması lazım” demişti. Erdoğan’ın bu sözleri de ‘Türkiye Nusra’yı terör örgütü olarak görmüyor’ yorumlarına neden oldu. 

ÖNCEKİ HABER

Bir sansür kararı da Gölbaşı Hakiminden

SONRAKİ HABER

Dündar ve Gül için bekleyiş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...